Mazdin nasvet: Ali za volanom sedite pravilno?

Mazdin nasvet: Ali za volanom sedite pravilno? Foto: Siol.net
ponedeljek, 24 april 2017 10:40
(0 glasov)

Še tako izjemen avtomobilski kokpit je brez moči, če za volanom ne sedimo pravilno. Pri Mazdi poudarjajo, da le ustrezen oziroma pravilni sedežni položaj omogoča varno in doživeto vožnjo. Odličnost zasnove vozniškega prostora pride zares do izraza, če ga voznik zna pravilno uporabljati in izkoristiti vse njegove ergonomske prednosti. Preglednost je zgolj osnova.

Pravilni sedežni položaj spada med osnove varne vožnje

Od položaja sedeža je namreč odvisna kakovost upravljanja avtomobila: pritiskanje na stopalke, učinkovito vrtenje volana, vidno polje okoli vozila, vidnost merilnikov, učinkovitost varnostnega pasu ter varnost voznika ob sproženju varnostnih blazin. Foto: Klemen Korenjak

 

Avto uporabljamo za kopico različnih namenov, naj gre za običajno pot na delovno mesto, ležerno nedeljsko vožnjo, skok zunaj urejenih asfaltnih površin ali pa zajemanje zavojev z veliko žlico. Namen sploh ni pomemben, saj bo avtomobil v mejah razuma vsemu kos, a seveda le v primeru, da smo na vožnjo pripravljeni - med priprave pa spada tudi prilagoditev sedeža, volana in varnostnega pasu.

Ker smo ljudje različno visoki in težki, imamo različno dolge roke in noge, tudi razmerja med deli telesa niso pri vseh enaka, se proizvajalci avtomobilov temu prilagajajo z nastavitvami sedežev, volana in varnostnega pasu. Vsak voznik s pravilno kombinacijo vseh treh nastavitev lahko najde pravi položaj za volanom, ko pa si nastavi še vzvratno in stranski ogledali, se lahko varno odpelje proti cilju. Mazdin vozniški prostor omogoča vrhunsko prilagodljivost, izkoristite to, kar ponujajo inženirji.

S preprostimi triki si je mogoče hitro in razmeroma natačno nastaviti pravilni sedežni položaj.

pravilna nastavitev avtosedeža 2

Nastavitev sedeža zahteva največ pozornosti

Voznikov sedež že dolgo ni neudobna statična klop, ampak ergonomsko zasnovan in v več smeri nastavljiv sedež, ki poleg udobja tudi izdatno pripomore k varnosti – a le, če v njem pravilno sedite. Od položaja sedeža je namreč odvisno pritiskanje na stopalke, učinkovito vrtenje volana, vidno polje okoli vozila, vidnost merilnikov, učinkovitost varnostnega pasu ter varnost voznika ob sproženju varnostnih blazin. Na splošno velja, da je potrebno izbrati tako višino sedeža, da boste lahko videli dobro vse naokrog, pogled pa naj bo približno na polovici višine vetrobranskega stekla.

pravilna nastavitev avtosedeža po višini

V avtu morate sedeti vzravnano, naslonjalo naj bo tako nastavljeno na kot 100 stopinj ali največ 110 stopinj. Kdor ima v avtu preveč ležeč položaj, nima dobrega pregleda iz avta, vrtenje volana ni učinkovito, v primeru nesreče pa svojega dela ne morejo opraviti varnostne blazine in zavese ter varnostni pas. Voznik v preveč ležečem položaju lahko v skrajnem primeru zdrsne pod varnostnim pasom, sploh če je ta preveč zrahljan, nepravilno sedenje za volanom pa onemogoča optimalen odziv na kritično situacijo.

pravilna nastavitev avtosedeža oddaljenost od volana

Med telesom in stegni bi morali imeti pravi kot, vaši nogi pa sta tudi ob polnem pritisku na stopalke še vedno nekoliko pokrčeni. Naklon sedalnega dela mora biti tak, da stegna na sedežu počivajo brez pritiska, rob sedeža pa se mora končati tri prste pred kolenskim pregibom. Naslonjalo za glavo naj bo nastavljeno tako, da je zgornji rob vzglavnika poravnan z vrhom vaše glave.

Sedež je treba nastaviti tudi po višini, in sicer tako, da nad glavo ostane vsaj za eno stisnjeno pest prostora pod stropom potniške kabine. Temu položaju je treba prilagoditi tudi višino volana, da so merilniki in opozorilne lučke dobro vidni, ter višino zgornjega vpetja varnostnega pasu.

pravilna nastavitev avtosedeža oddaljenost od stopalk

Znate pravilno držati volan in zapeti varnostni pas?

pravilna nastavitev avtosedeža 3Volan v ovinku potiskamo, zato moramo imeti dovolj trdno oporo v sedežu. Pravilno oddaljenost od volana preverite tako, da z zapestjem stegnjene roke dosežete vrh volana. Noge morajo biti takrat rahlo skrčene, da imate dovolj moči za pritisk na pedalko za sklopko ali zavoro tudi takrat, ko sta v zadnjem položaju.

Pravilna drža volana je v položaju petnajst do treh. Roke se rahlo skrčene, da je tudi v najbolj oddaljenem položaju, ko zavrtite volan, vaš prijem še vedno čvrst. Ko ste si položaj za sedežem nastavili in preverili, če so vsa vrata zaprta, si pripnete varnostni pas, nastavite ogledala in odpeljete proti cilju.

Višino zgornje pritrditve varnostnega pasu naravnate na svojo višino tako, da zgornji del varnostnega pasu teče čez sredino rame. Pas ne sme biti preblizu vratu, prav tako ne sme zdrsniti z rame. Spodnji del pasu mora potekati prek bokov in ne prek trebuha. Previsoko nameščen spodnji del pasu in ohlapen pas lahko povzročita hude poškodbe. Pripnete se pazljivo, prepričate se, da je zaponka pasu dobro zapeta in da pas ni zvit. Pas s potegom proti zgornji pritrditveni točki pravilno naravnate, s tem pa dosežete, da se dobro prilega telesu.

 Vir: http://siol.net

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework