ZPS svetuje: Kaj je potrebno vedeti o brezstičnih plačilnih karticah?

četrtek, 30 marec 2017 14:02
(0 glasov)

V prihodnosti bomo lahko velik del plačil opravili brezstično. Vedno več potrošnikov pa uporablja to tehnologijo že danes, saj imajo v denarnicah kartice z brezstično tehnologijo. V ZPS so preverili, kaj je treba vedeti o brezstičnih karticah, zanimalo pa jih je tudi, ali banke svojim strankam omogočajo izbiro.

Za potrošnike brezstične bančne kartice nikakor več niso novost, saj je pri nas število izdanih kartic že krepko preseglo milijon. S temi karticami lahko svoje nakupe plačujemo na več deset tisoč naslovih; večjim trgovcem, drogerijam in bencinskim črpalkam se pridružuje vedno več manjših trgovin. Takšne kartice pri nakupu ni več treba dati iz rok in jo vtakniti v režo na bralni napravi, pri manjših plačilih pa večinoma tudi ni treba vnesti PIN-a (osebne identifikacijske številke). Pri potrošnikih smo opazili dve vrsti reakcije na to novo obliko plačila: nekateri jo uporabljajo z veseljem, ker se jim zdi plačevanje na ta način enostavnejše, druge pa skrbi, saj se jim zdi, da je mogoče takšne kartice lažje zlorabiti.

Kako deluje brezstično plačevanje?

Kartica, ki omogoča brezstično plačevanje, vsebuje čip, na katerem so shranjene informacije o vašem bančnem računu, in anteno, ki omogoči komuniciranje s čitalnikom, na primer s plačilnim terminalom v trgovini. Takšna kartica je označena s posebnim simbolom, podobno pa so označene tudi naprave, na katerih lahko brezstično plačujete.

Ko se na plačilnem terminalu izpiše znesek, ki ga je treba plačati za nakup, svojo kartico samo približate. Na primerni razdalji se čip aktivira, ko pa ga terminal prepozna, se začne šifrirana izmenjava podatkov, ki so potrebni za plačilo. Na koncu kartični terminal potrdi sprejem plačila, da je bilo uspešno opravljeno, pa prepoznate po pisku in prižganih lučkah.

Kakšne so prednosti nove tehnologije?

Brezstično plačevanje naj bi bilo hitrejše od običajnega plačevanja s kartico in z gotovino. Tega se seveda veselijo trgovci, saj lahko v krajšem času »obdelajo« več strank in tako prihranijo pri stroških dela. Od nadejane povečane uporabe kartic na račun gotovine si bankirji in ponudniki kartic obetajo večje dohodke od provizij. Takšen način plačevanja pa je lahko udobnejši in hitrejši tudi za tiste potrošnike, ki vedo, kako deluje in so se nanj navadili. V prihodnosti lahko pričakujemo več brezstičnega plačevanja, pri čemer pa je plastična kartica le vmesni korak. Najverjetneje jo bo nadomestil mobilni telefon. Pri nas sorodno rešitev že ponuja Intesa Sanpaolo Bank z "Wave2Pay".

So brezstična plačila varna?

Plačevanje s kartico na brezstičen način ni nič bolj tvegano od drugih načinov plačevanja s kartico. Čip na kartici lahko podatke sporoča le na razdalji nekaj centimetrov in le v povezavi s posebnimi čitalniki. Banke zatrjujejo, da je minimalna verjetnost, da bi isti nakup plačali večkrat ali da bi s kartico plačali po nesreči.

brezsticne kartice3V javnosti že od same uvedbe brezstičnih kartic krožijo zgodbe o tveganju, da vam lahko nekdo s kartice na skrivaj s posebnim čitalnikom presname podatke o kartici in tako pride do vašega denarja. To tveganje se do zdaj v praksi ni potrdilo, saj je treba poseben čitalnik za snemanje podatkov zelo približati kartici, obenem pa na čipu ni shranjenih veliko podatkov. S temi tako ni mogoče izdelati dvojnika kartice ali pa nakupovati na spletu, saj je treba tam vnesti tudi ime, enkratno geslo, poslano na mobilni telefon, ali pa trimestno kodo, izpisano na zadnji strani kartice. Kljub temu nekateri potrošniki kartico še dodatno zavarujejo z aluminijasto folijo ali pa kupijo zanjo poseben ovitek.

Plačevanje brez PIN-a

Banke so na brezstičnih karticah omogočile plačilo brez PIN-a za nakupe v vrednosti manj kot 15 evrov, da bi tako predvsem trgovcem omogočile še hitrejše opravljanje plačil. Potrošniki so se že navadili na to, da je PIN garant za varno plačevanje, zato je ta ukrep pri marsikom povzročil zaskrbljenost, da ne bi bilo v primeru kraje kartice mogoče opraviti več zaporednih manjših nakupov. Banke sicer kot dodaten varnostni ukrep omejujejo število in skupno vrednost zaporednih transakcij brez PIN-a, pri čemer pa potrošnikom varnostnih ukrepov ne razkrijejo vedno. Omejitve nakupa brez PIN-a so lahko v drugih državah, kjer uporabljajo evro, drugačne. V Avstriji vam tako ne bo treba vnesti PIN-a do plačila v znesku 25 evrov, plačila brez PIN-a pa naj ne bi bila mogoča zunaj evrskega območja.

Na ZPS so želeli  preveriti, koliko denarja je mogoče zapraviti brez uporabe PIN-a (in tako simulirati krajo kartice). Njihovi prostovoljci so s karticami štirih različnih bank opravili več brezstičnih nakupov v vrednosti od 10 do 15 evrov. Preizkus je pokazal, da banke NLB, SKB in Unicredit omogočajo največ tri zaporedne nakupe brez PIN-a, skupna vrednost nakupov pa ni bila več kot 50 evrov. Pri Abanki so še strožji, saj je bilo treba uporabiti PIN že pri drugem nakupu.

Ponudba brezstičnih kartic

brezsticne kartice tab ponudba2

Ali obstaja alternativa?

Pri uvajanju novih tehnoloških rešitev je pomembno, da potrošniki niso prisiljeni k njihovi uporabi. Tako vsaj priporoča Evropski svet za plačila, v katerem so dejavni najpomembnejši deležniki na področju plačil v EU. Žal kljub temu potrošnikom pri vseh naših bankah ni omogočena svoboda izbire. Vprašanja in pritožbe o uvedbi brezstičnih kartic, ki so jih v ZPS dobili od potrošnikov, potrjujejo, da lahko vsiljevanje novih kartic pri potrošnikih poveča nezaupanje. K temu pa je še dodatno prispevala odločitev bank, da za plačila manjše vrednosti dopustijo plačevanje brez PIN-a.

V tabeli, ki so jo sestavili s pomočjo pojasnil bank, lahko vidite, da enajst bank že izdaja debetne kartice in kartice z odloženim plačilom z brezstično tehnologijo, druge pa bodo to predvidoma storile v bližnji prihodnosti. Pri tem pa vse banke ne silijo potrošnikov, naj uporabljajo novo tehnologijo. Pri debetnih karticah, ki jih največ uporabljamo za vsakodnevna plačila, lahko pri petih od osmih bank naročite kartico brez brezstične funkcije ali pa vsaj omejite možnost plačevanja brez PIN-a. Če takšne kartice še nimate, se velja pri teh bankah še pred potekom veljavnosti stare kartice pozanimati, na kakšen način lahko omejite možnost brezstičnega plačevanja na novi kartici. Tistim brez možnosti izbire pa poleg zamenjave banke kot zasilna rešitev ostane, da s kartico vedno plačajo tako, da jo vtaknejo v režo.

Za vse, ki uporabljajo kartice pa velja, da je smiselno redno preverjati transakcije na svojem bančnem računu. Pri nobeni kartici ni namreč nikoli mogoče povsem izključiti zlorab, vedno več pa je tudi primerov, ko kriminalci vdrejo v podatkovne baze spletnih trgovin in podatke o karticah prodajo naprej ali pa jih sami uporabijo za nakupe na stroške drugih.

Kako varno uporabljati brezstično kartico?

  • Kartice ne dajajte iz rok, še posebej, če se plačilo izvede zunaj vašega vidnega polja.
  • Kartico skrbno hranite, PIN pa naj ne bo shranjen v bližini kartice.
  • Redno pregledujte promet na svojem bančnem računu.
  • Pri sebi vedno hranite telefonsko številko za preklic kartice.

Dodatno orodje za pregled nad svojimi plačili pridobite tako, da se naročite na SMS-obvestila o opravljenih plačilih s kartico. To storitev priporočajo tudi banke. Zoprno pri tem pa je, da boste morali to storitev plačati, stroški zanjo pa se gibljejo od 0,65 do 1,60 evra mesečno za kartico.

Če bo vaša kartica zlorabljena, vam mora banka vrniti škodo, če niste ravnali hudo malomarno. Zlorabo ali krajo kartice morate nemudoma sporočiti banki in policiji ter od njih pridobiti zapisnik. Banke bodo praviloma izkoristile zakonsko določilo, da potrošnik sam jamči za škodo do 150 evrov (ta znesek bo naslednje leto predvidoma znižan na 50 evrov).

 

Vir: https://www.zps.si, Avtor: Boštjan Krisper

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework