Nakup rabljenega vozila - Mali vodnik potrošniških pravic

ponedeljek, 13 marec 2017 11:20
(0 glasov)

S fantom sva se odločila za nakup rabljenega avta. Pregledala sva spletni portal avto.net in obiskala nekaj trgovcev. Na koncu sva se odločila za 8 let star dizel s 110.000 prevoženimi km po števcu, ker je prodajalec »Kljukec d.o.o.« ob ogledu obljubljal, da je bil prvi lastnik star gospod, ki ga je redno servisiral na pooblaščenih servisih ter da je vozilo nekarambolirano. Ob ogledu sicer ni bilo na voljo servisne knjižice, ker jo je lastnik pozabil doma in jo mora še dostaviti prodajalcu. Vozilo je bilo res lepo ohrajnjeno, zato se s fantom takoj odločila za nakup. Dogovorili smo se za ceno 5.500 EUR, s tem da nama je prodajalec obljubil še popust v višini 500 EUR, če pristaneva, da se na račun navede vrednost 3.000 EUR. Seveda nama je to ustrezalo, zato sva 1. 2. 2017 prodajalcu izročila 5000 EUR gotovine, on pa nama najino vozilo ter račun s klavzulo »Videno kupljeno« in brez navedbe podatkov o prevoženih km po števcu. Ob izročitvi vozila nama je še enkrat obljubil, da bo drug teden dostavil še servisno knjižico za vozilo.

Zadovoljna sva se odpeljala proti domu. Po dobrem mesecu od nakupa in prevoženih 1.000 km nakupu pa so se na vozilu začele pojavljati težave. Iz turbine so se slišali čudni zvoki, avto zjutraj ni hotel vžigati, zmanjšala se je moč motorja. Peljala sva ga na pooblaščeni servis, kjer so ugotovili, da so vzrok slabe vbrizgalne šobe, skratka strošek popravila preko 2.000€. Pooblaščeni serviser je iz zgodovine vozila ugotovil, da je bilo vozilo zadnjič na servisu v Belgiji dne 31.5.2014 pri 145.813 km. Kaj nama je storiti?

Potrošnik lahko pri prodajalcu v takem primeru uveljavlja pravice iz naslova stvarne napake, kot jih opredeljuje Zakon o varstvu potrošnikov.

Klavzula »Videno kupljeno«, ki jo je v pogodbi uporabil prodajalec, je v nasprotju z določbami Zakona o varstvu potrošnikov, saj prodajalec po samem zakonu odgovarja za stvarne napake izročene stvari in sicer v primeru rabljenega blaga odgovarja 1 leto od izročitve. Pri oceni, ali gre za stvarno napako ali samo za normalno obrabo starega vozila, je potrebno upoštevati tako starost vozila, kot tudi prevožene kilometre, zato vsaka napaka pri rabljenem vozilu ne pomeni stvarne napake, saj je napaka lahko posledica redne rabe vozila s strani prejšnjih lastnikov.

Kar se tiče navajanja nižje cene od dejansko plačane na izdanem računu, gre za kršitev davčnih predpisov, potrošnik pa s pristankom na takšen način nakupa prevzema tveganje, da bo v primeru uveljavljanja stvarne napake z vračilom kupnine, dobil vrnjen le znesek naveden na računu in ne dejasnko plačanega. Zato potrošnikom kljub obljubljenim ugodnostim odsvetujemo, da pristajajo na tak način nakupa.

V izogib takšnim situacijam pa potrošnikom pri nakupu rabljenega vozila na splošno svetujemo naslednje:

Pred nakupom pri trgovcu naj z vso skrbnostjo pregleda vozilo in preveri ali ima vse lastnosti, ki so bile navedene v oglasu. Kupec naj bo še posebej pozoren na listine, ki so priložene vozilu in iz katerih se da ugotoviti kar nekaj dejstev:

Iz homologacijske listine oziroma t. i. "Potrdila o skladnosti" je razvidno, ali ga je izdal pooblaščeni zastopnik za to znamko vozil v Sloveniji, ali pa tehnična služba kot strokovni organ v postopku posamične odobritve vozila pri posamičnem uvozu vozila iz tujine.  Drugi pomemben element je prometno dovoljenje in sicer rubriki »Datum prve registracije vozila in Datum prve registracije v RS. Če ta dva datuma nista enaka, pomeni, da je bilo najprej vozilo registrirano v tujini (običajno so to vozila raznih Rent a car družb ali leasing podjetij) in se je kasneje pripeljalo v Slovenijo.

Drugi pomemben dokument je servisna knjižica, kjer so vpisani podatki o servisih, ki so jih opravljali prejšnji lastniki vozila pri pooblaščenih serviserjih. Iz knjižice je namreč razvidno, v kakšen časovnem intervalu so se servisi opravljali in pri koliko prevoženih kilometrih. To so pomembni podatki za oceno, ali kaže števec prevoženih kilometrov dejansko stanje. Na podlagi prijav namreč ugotavljamo, da trgovci kupcu obljubljajo, da ima vozilo servisno knjižico, ki pa jo prejšnji lastnik še ni izročil. Po izvedenem nakupu pa servisne knjižice prodajalci s različnimi izgovori ne dostavijo, zato ker ne obstaja. Kupcem rabljenih vozil svetujemo, da pred odločitvijo za nakup vozila oziroma pred plačilom are ali celotne cene, vztrajajo pri predložitvi servisne knjižice ali drugih obljubljenih listin.

Veliko kupcev rabljenih vozil po nakupu vozilo pelje na pregled na pooblaščeni servis ali na AMZS, kjer se ugotovi, da je bilo vozilo poškodovano ali da drugi elementi niso brezhibni, čeprav je trgovec obljubljal ravno nasprotno. Svetujemo, da se pregled rabljenega vozila pri pooblaščenem serviserju opravi pred nakupom, saj je strošek takšnega pregleda zanemarljiv v primerjavi s ceno vozila. Še posebej to velja v primeru, če se naknadno odkrijejo napake, ki bi kupca odvrnile od nakupa, če bi jih poznal še pred nakupom.

Pomemben podatek pri odločitvi za nakup rabljenega vozila so dejansko prevoženi kilometri. Le-ti namreč vplivajo na nadalnje pravilno vzdrževanje vozila oz. zamenjavo vitalnih delov (npr. zobati jermen). Če takšen del ni pravočasno zamenjan, lahko na vozilu nastanejo več tisoč evrov vredne poškodbe. Zato svetujemo vsem kupcem, da pred nakupom ocenijo, ali stanje vozila in vitalnih delov ustreza stanju števca prevoženih kilometrov. Pooblaščeni servisi nekaterih blagovnih znamk vozil imajo vpogled v servisne posege za vsa vozila servisirana v EU, zato je pri njih možno ugotoviti oziroma približno oceniti dejansko število prevoženih kilometrov rabljenega vozila.

Na podlagi zadnjega prometnega dovoljenja (številka prometnega dovoljenja in registrske označbe vozil) se prek spletne strani https://e-uprava.gov.si/javne-evidence/motorna-vozila.html lahko pridobi podatke o številu lastnikov v Sloveniji ter stanje števca prevoženih km pri zadnjem opravljenem tehničnem pregledu vozila.

Prav tako potrošnikom svetujemo, da pri nakupu rabljenega vozila od trgovca zahtevajo, da na pogodbo, račun ali garancijski list vpiše stanje kilometrov, kot ga prikazuje števec ob nakupu vozila. Priporočljivo je, da se pred nakupom pridobi datumski opis servisnih posegov na vozilu, kjer so navedeni tudi prevoženi kilometri. Na ta način bo olajšano dokazovanje dejstev v primeru morebitnih uradnih postopkov.   

Na koncu naj omenimo še, da mora prodajalec vozi kupcu ob prodaji rabljenega vozila na podlagi Zakona o varstvu potrošnikov izdati garancijski list za obdobje najmanj enega meseca, garancijski list pa mora vsebovati obvezne sestavine, kot jih določa 16. člen ZVPot. Pravilnik o blagu, za katero se izda garancija za brezhibno delovanje določa v 3. členu, da se obvezna garancija izda za cestna motorna vozila, za priklopna vozila in vozila s pomožnim motorjem. 

Vir: http://www.ti.gov.si/

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework