ZPS svetuje: Je sladkor v prehrambenih izdelkih naravno prisoten ali (tudi) dodan?

torek, 14 februar 2017 11:29
(0 glasov)

"Sprašujem o pravilnem tolmačenju hranilne tabele na živilih, predvsem tistih njenih delov, ki se nanašajo na sladkor. 

V tabeli npr. preberem, da vsebuje rastlinski napitek dobre 4 grame sladkorja na 100 gramov izdelka, ne vem pa, ali je mišljen naravni ali dodani sladkor. Mož pravi, da gre za dodani sladkor, čeprav med sestavinami ni označen. Še v večji dilemi smo pri živilih, kot sta navadni jogurt in mleko brez laktoze, še posebej zato, ker na nekaterih izdelkih te vrste tudi piše, da so brez dodanega sladkorja. Kaj torej pomeni sladkor v hranilni tabeli? V bistvu me najbolj zanima, kako ugotoviti, ali živilo vsebuje le naravni sladkor ali mu je ta tudi dodan. Pri piškotih mi je jasno, da je sladkor dodan, kako pa je, recimo, pri omakah, marmeladah, jogurtih, otroških kašicah, ipd.?"

 

Že sami ste ugotovili, da je lahko sladkor v živilih naravno prisoten in/ali dodan. Če predelovalec živilu doda sladkor, mora biti ta naveden med sestavinami. Vedeti pa morate, da je lahko sladkor živilu dodan v različnih oblikah in je zato med sestavinami poimenovan z različnimi imeni, kot so: glukozno-fruktozni sirup (to je mešanica glukoze in fruktoze, običajno pridobljene iz koruze), maltoza (disaharid, sestavljen iz dveh molekul glukoze), dekstroza (drugo ime za glukozo). Poleg omenjenih vrst sladkorja lahko živilom (na primer kruhu) dodajajo tudi ječmenov slad (za obarvanje) in tako povečajo vsebnost sladkorja v živilu. Ječmenov slad nastane s kaljenjem ječmena in pri tem se proizvede tudi sladkor, večinoma glukoza.

Na hranilni tabeli živila je napisana količina sladkorja (in sicer vseh vrst), ki ga vsebuje živilo, torej tako tistega, ki je v živilu naravno prisoten, kot tistega, ki je živilu dodan. Dodane vrste sladkorja so navedene med sestavinami z različnimi imeni.

Kadar predelovalec živila navede oziroma trdi, da v živilu ni dodanega sladkorja in sestavin (na primer ječmenov slad), ki imajo enako nalogo, torej slajenje, mora v skladu z zakonodajo označiti živilo z izjavo "Vsebuje naravno prisotne sladkorje".

Ker je v hranilni tabeli navedena količina vseh vrst sladkorja, ki jih vsebuje živilo, mora potrošnik vedeti, koliko sladkorja je v živilu naravno prisotnega. Le tako lahko iz hranilne tabele izve (izračuna), koliko sladkorja je dodanega. To pa od potrošnika zahteva kar nekaj znanja. Naj pomagamo z nekaj primeri živil, v katerih je sladkor naravno prisoten.

Surovo kravje mleko vsebuje v povprečju 4,5 % laktoze ali mlečnega sladkorja (ta je disaharid ene molekule glukoze in galaktoze), zato tudi jogurt vsebuje mlečni sladkor oziroma molekule glukoze in galaktoze, ki jih mlečne bakterije niso fermentirale v mlečno kislino. Mleko brez laktoze res nima mlečnega sladkorja, a vsebuje molekule glukoze in galaktoze, ki sestavljajo laktozo. V listnati zelenjavi sladkorja skoraj ni, v gomoljčnicah pa je lahko od 1 do 6 % sladkorja, največ v rdeči pesi, nekaj manj pa v korenju in paradižniku. Žita v povprečju vsebujejo od 1 do 3 % sladkorja, riž pa manj kot 1 %.

Vir: https://www.zps.si, Avtorica: Marjana Peterman

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework