ZPS svetuje - Čim močnejša je centrifuga, bolj zmečkano je perilo?

ponedeljek, 23 januar 2017 10:09
(0 glasov)

"Zanima me, zakaj so na trgu v glavnem stroji z močnimi centrifugami. Ne vem, zakaj bi kupila stroj, v katerem se centrifuga vrti s 1.400 vrtljaji na minuto, saj je že pri 800 vrtljajih perilo kar dobro ožeto in po moje predvsem manj zmečkano, kot bi bilo pri močnejši centrifugi. Gre spet za preigravanje proizvajalcev in doseganje izboljšav, ki so v praksi neuporabne?"

Kar velik del potrošnikov je enakega mnenja, zato naj nekoliko podrobneje razložimo, katere so prednosti strojev z močnejšimi centrifugami. Verjetno ima marsikdo med vami še vedno doma stroj, ki ob nekoliko bolj polnem bobnu `shodi´ po prostoru. Premikanje je najpogosteje posledica dejstva, da je stroj `prelahek´. Uteži, ki skrbijo za enakomerno vrtenje bobna, tehtajo premalo in ne ublažijo sunkov, ki nastanejo zaradi neenakomerne razporeditve perila po bobnu.

Novejši stroji z močnejšimi centrifugami so precej težji in med ožemanjem stabilnejši, poleg tega pa se proces odvija bolj nadzorovano. Če je perilo neenakomerno razporejeno po obodu bobna, se centrifugiranje po nekaj vrtljajih ustavi, perilo `popada vkup´ in se ob ponovnem zagonu centrifuge razporedi na novo. To se ponavlja, dokler ni vrtenje uravnoteženo in se lahko hitrost poveča do stopnje, ki jo izberemo oziroma do stopnje, ki ustreza izbranemu programu.

To pomeni, da stroj doseže največjo hitrost vrtenja bobna le, ko peremo neobčutljivo bombažno perilo, pri drugih programih pa se hitrost ustrezno zmanjša.

Način centrifugiranja poskrbi tudi za to, da je perilo manj zmečkano kot v strojih s staro tehnologijo centrifugiranja, ki ne pozna stopnjevitega naraščanja hitrosti. Kako zmečkano bo perilo, pa je v veliki meri odvisno tudi od nas, od pravilne sestave perila. Pri tem pogosto delamo velike napake: na primer v stroj zložimo občutljivo perilo (srajce, bluze) skupaj s tistim iz težjih materialov (kavbojke, brisače). Močne gube, ki nastanejo na občutljivejšem tekstilu, v nobenem primeru niso posledica hitrosti ožemanja.

Vrtljaji na minuto Odstotek vode v perilu
800 70
1.000 60
1.200 53
1.400 50
1.800 42

Ker pa se z naraščanjem hitrosti ožemanja počasneje zmanjšuje količina vode v perilu, je pri izbiri moči centrifuge neka razumna meja. Priporočamo stroje, v katerih se centrifuga vrti s 1.200 do 1.400 vrtljaji na minuto. Stroji s še močnejšo centrifugo pri ožemanju niso bistveno učinkovitejši, so pa praviloma precej dražji.

Vir: https://www.zps.si Dušica Breskvar

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework