ZPS svetuje: Mineral lepote – mar res?

četrtek, 13 oktober 2016 10:23
(0 glasov)
"Po nasvetu prijatelja sem kupil MSM (mineral lepote) kot dodatek k hrani. Presenečen sem bil nad neprijetnim vonjem izdelka, saj dobesedno smrdi. Sprašujem vas, ali je to normalno, ker moj prijatelj nima takšne izkušnje. Menite, da ta mineral sploh deluje?"

MSM, ki ga oglašujejo kot `mineral lepote´, je žveplova spojina (metilsulfonilmetan), izdelek pa prodajajo kot prehransko dopolnilo. Zdravstvene trditve, ki največkrat spremljajo ta izdelek in jih preberemo tudi v oglasih, so: "pomaga pri težavah z nohti (lomljivi, tanki), lasmi (poškodovani, pri izpadanju), brazgotinami, hormoni, utrujenostjo, diabetesom, stresom, zaprtjem in pri drugih oblikah prebavnih težav, hitro zdravi mišice in sklepe, pomaga pri vnetjih, zvišuje raven energije in vzdržljivosti (tako fizične kot psihične), pomaga pri hitrejšemu celjenju ran in umirja zgago".

Takšne trditve so zavajajoče in jih prodajalci ne bi smeli navajati, ker niso znanstveno dokazane, zato tudi niso uvrščene na evropski seznam dovoljenih zdravstvenih trditev. Te trditve so torej protizakonite. Za nadzor nad izvajanjem tovrstne zakonodaje je pristojen Zdravstveni inšpektorat RS.

MSM je metabolit (presnovek) dimetilsulfoksida (DMSO), presnova pa se dogaja tako v rastlinah kot živalih (najdemo ga recimo v rogovih in drugih roženih delih). DMSO smrdi, kar pomeni, da ga je bilo nekaj v kupljenem MSM.

V naši prehrani je te spojine dovolj. Največ jo je v zelenjavi, predvsem v križnicah (redkev, ohrovt, brstični ohrovt, listnati ohrovt, kreša, zelje, repa, hren, ogrščica, brokoli, cvetača, repa), malo manj jo je v čebuli, česnu, poru, jajcih ter mleku in mlečnih izdelkih, v mesu in ribah, nekaj malega pa tudi v žitih in sadju.

S pestro prehrano torej povsem zadostimo potrebi organizma po žveplu in ga ni treba dodajati v obliki prehranskih dopolnil. Dolgotrajno uživanje prevelikih količin MSM (petkratnik priporočene količine) lahko povzroči celo neželene učinke (slabost, slaba prebava, ipd.), kar velja tudi za DMSO.

Vir: https://www.zps.si  Avtorica: Marjana Peterman

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework