S samozaščitnim ravnanjem je vlome in tatvine po mnenju policije pogosto mogoče preprečiti

torek, 26 julij 2016 08:47
(0 glasov)
Vlome in tatvine je največkrat mogoče preprečiti z ustreznimi samozaščitnimi ukrepi, opozarjajo policisti. Kot so povedali na včerajšnji novinarski konferenci v Škofji Loki, se število premoženjskih kaznivih dejanj v Sloveniji zadnja leta zmanjšuje, kljub temu policisti ljudem svetujejo odgovorno ravnanje.

 

"Predmeti, odloženi na vidno mesto, so lahka tarča tatov," opozarjajo na policiji. Prav priložnostne tatvine so najpogostejša premoženjska kazniva dejanja, navajajo na Policijski upravi Kranj. Že z ustreznim in skrbnim odlaganjem ali shranjevanjem denarnic, telefonov, torbic, tabličnih računalnikov in drugih predmetov je namreč pogosto mogoče preprečiti, da bi do tatvine sploh prišlo, opozarjajo.
Policisti so predvsem v okolici mest na območjih policijskih uprav Ljubljana in Kranj obravnavali več primerov, ko so storilci z različnimi dejanji preusmerjali pozornost oškodovancev in jih potem okradli. Žrtve teh kaznivih dejanj so najpogosteje starejši občani, navajajo na policiji.
"Od oseb, ki se na primer predstavljajo kot serviserji ali izvajalci del, lahko vedno zahtevate na vpogled identifikacijsko izkaznico, delovni nalog ali drug dokument," svetujejo policisti.
Policisti prebivalce opominjajo, da se drzne tatvine v poletnem času dogajajo tudi na avtocestah, kjer storilci do oškodovancev pristopajo predvsem s ponujanjem pomoči pri menjavi predrtih pnevmatik ali s prodajo izdelkov sumljive kakovosti in izvora.
Policisti v poletnih mesecih svarijo tudi pred vlomi v nepremičnine, ko tatovi izkoristijo daljšo odsotnost lastnikov. Storilci najpogosteje vlomijo skozi okna in vrata, najpogosteje pa odnašajo denar, nakit in tehnično opremo.
So pa policisti v preteklosti obravnavali tudi primere, ko so nepridipravi objekt ali stanovanje skoraj v celoti izpraznili. "Kradli so podnevi, dlje časa, sosedom pa so se izgovorili, da so iz selitvenega servisa ter da se sosedje selijo," so pojasnili na policiji.
Šibke točke, ki jih nepridipravi izkoristijo za vlom v nepremičnine, so po navedbah policije zlasti okna in vsa vrata. Izkušen vlomilec lahko po navedbah policistov v prostor s povprečnimi varnostnimi ukrepi vlomi v manj kot petih minutah, "če pa so okna odprta ali zelo slabo varovana, pa še prej".
Policisti ljudem svetujejo, naj gotovine in zlatnine ne hranijo doma, ampak raje najamejo sef. "Hiša naj ne daje videza, da je dlje časa prazna. Oken se ne zastira, ne pušča se obvestil na telefonski tajnici. Poštni nabiralnik naj nekdo redno prazni, sicer pošto raje preusmerite," svetujejo policisti.
Med ukrepi za preprečevanje vlomov priporočajo tudi časovna stikala za samodejno prižiganje luči, magnetna stikala, ki oddajo zvok visoke frekvence, zagozde z alarmom in druge ukrepe. Izpostavljajo, da so v veliko pomoč lahko tudi sosedi, zato jih je koristno poznati in imeti z njimi dobre odnose.
Storilci lahko vlomijo tudi v vozila, predvsem na parkiriščih, ki so poleti polna vozil. Kot opozarjajo policisti, lahko nepridiprav v vozilo vlomi v le nekaj sekundah, povzročena škoda pa velikokrat presega vrednost ukradenega predmeta.
Vsakomur, ki bi postal žrtev vloma ali ropa, policisti svetujejo, naj o tem takoj obvesti policijo na interventno številko 113. V primeru vloma naj ne vstopajo v prostor, ker je storilec lahko še v objektu, uničijo pa lahko tudi sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja, so še našteli na Policijski upravi Kranj.
 
Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework