ZPS svetuje - Navodila v slovenskem jeziku

torek, 28 junij 2016 08:59
(0 glasov)
"Kupila sem aparat za peko kruha. Ko sem brskala po priloženih navodilih, sem ugotovila, da so napisana v različnih vzhodnoevropskih jezikih, v slovenščini pa ne. Ker nisem ravno strokovnjak za tehniko, me skrbi, da ne bi aparata pravilno uporabljala, navodil v tujih jezikih pa ne razumem. Do zdaj sem mislila, da morajo biti pri izdelkih, ki so naprodaj v Sloveniji, na voljo tudi navodila v slovenščini. Se morda motim?"

Zakon o varstvu potrošnikov v 33. členu določa, da mora proizvajalec blagu, pri katerem je za pravilno uporabo potreben določen postopek ali bi potrošnik z njegovo napačno uporabo lahko povzročil nevarnost zase ali za druge ali onesnažil okolje, priložiti navodila za uporabo.

Navodila so lahko prilepljena ali natisnjena na blagu oz. njegovi embalaži. Navodilo je lahko v obliki besedila, slike ali skice oziroma kombinacije vseh teh oblik. Navodila za uporabo morajo biti za potrošnika lahko razumljiva in morajo omogočati pravilno uporabo izdelka. Če je blago namenjeno prodaji na ozemlju Republike Slovenije, mora biti navodilo za uporabo v celoti v slovenskem jeziku.

Potrošnici so na ZPS predlagali, naj piše prodajalcu in ga pozove, naj ji pošlje ustrezna navodila v slovenščini.

Vir: https://www.zps.si, Avtorica: Anja Pikelc

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework