ZPS svetuje: Zamudnina za invalidski voziček

petek, 22 januar 2016 14:37
(0 glasov)
"Pri dobavitelju medicinsko-tehničnih pripomočkov smo za očeta z naročilnico Zavoda za zdravstveno zavarovanje najeli invalidski voziček na ročni pogon, in sicer za eno leto - do 15. 2. 2016. Ob prevzemu smo plačali varščino 50 evrov. Oče je pred iztekom tega roka umrl, zato smo voziček dobre tri tedne po njegovi smrti vrnili dobavitelju. Na naše presenečenje pa nam je podjetje zaračunalo zamudnino za vrnjeni voziček, češ da bi ga morali vrniti takoj, ko je upravičenec (oče) umrl. Tako so nam od vplačane varščine odšteli zamudnino in nam vrnili le 28,58 evrov. Ko smo prevzeli voziček, z zaračunavanjem zamudnine nismo bili seznanjeni, to pa tudi ni razvidno iz »reverza«, ki smo ga podpisali ob prevzemu vozička. Prosim za vaše mnenje, ali so nam zamudnino zaračunali upravičeno?"

Dogovor o preskrbi z medicinsko-tehničnimi pripomočki, ki ga je z dobavitelji sklenil Zavod za zdravstveno zavarovanje, določa pogoje, pod katerimi lahko dobavitelji zdravstveno zavarovanim osebam izdajajo medicinsko-tehnične pripomočke. V njem je tudi določeno, v katerih primerih lahko zaračunavajo zamudnino. Dobavitelj lahko zaračuna zamudnino le, če je zavarovano osebo oziroma svojce že ob prevzemu medicinsko-tehničnega pripomočka pisno seznanil s posledicami zamude pri vračilu in če zavarovana oseba oziroma svojci pripomočka, ki ga zavarovana oseba ne potrebuje več, kljub pisnemu opozorilu ne vrnejo dobavitelju.

V vašem primeru to pomeni, da bi vam lahko dobavitelj zaračunal zamudnino le, če bi bili o tem pisno seznanjeni že ob prevzemu in nato vozička ne bi vrnili v roku, ki bi ga dobavitelj zapisal v pisnem opozorilu. Menimo, da je dobavitelj neupravičeno zaračunal zamudnino, zato svetujemo, da zahtevate, naj vrne neupravičeno zaračunani znesek. Če tega ne bo storil, svetujemo, da s tem seznanite Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, saj gre za njihovega pogodbenega dobavitelja.

Vir: https://www.zps.si, Avtorica: mag. Jana Huč Uršič

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework