ZPS svetuje - Čarobna osvetlitev? Da, toda previdno!

petek, 18 december 2015 12:33
(0 glasov)
Zdi se, da so hiše v decembrskem času vsako leto bolj čarobno osvetljene. Z lučkami skušamo našim prostorom, hišam in vrtovom za nekaj časa nadeti praznično podobo. Ne glede na to, kako domiselni smo pri tem, pa ne pozabimo na previdnost, saj gre za izdelke, ki jih napaja elektrika.

 

Praznično vzdušje skušamo vsak po svoje pričarati tudi doma s smrečico in božičnim zelenjem, najrazličnejšimi dekoracijami, svečami in vedno pogosteje z električnimi lučkami. Z nizi številnih večjih, manjših ali zelo drobnih žarnic različnih oblik in barv ovijamo božična drevesca, s kitami iz zelenja krasimo vrata, okna in balkone, žarnice pa obešamo tudi po grmih in drevesih, na fasade hiš in po stenah in stropih. Mej za okraševanje ni, izvedbe so različne (nekatere bolj pravljične, druge bolj minimalistično estetske), tako kot smo različni ljudje. Ponekod lučke gorijo ves dan, ne glede ali smo doma ali ne. Njihov učinek je v zimskem času, ko so noči daljše, še toliko bolj čaroben in vpliva na razpoloženje otrok in odraslih. Le še nekaj snega in že smo v pravljični deželi.

Okrašujte z LED svetili! 
Danes prevladujejo svetlobni nizi opremljeni z LED svetili. Prednost te okrasitve je predvsem v nizki porabi energije - porabijo tudi do 80% manj energije kot klasične lučke.

Poskrbimo za varnost
Če želimo mirno uživati v prazničnih dneh, moramo poskrbeti tudi za varnost. Ne pozabimo, da so lučke električen izdelek, elektrika pa ne dopušča napak. Kaj hitro se lahko zgodi, da lučke zanetijo požar, ki v hipu uniči praznično razpoloženje. Vsi izdelki, s katerimi osvetljujemo hiše in smrečice, niso enako kakovostni, previdnost pa je potrebna tudi pri nameščanju oziroma napeljevanju in priključevanju lučk. Posledica pomanjkljive kakovosti svetlobnih dekoracij je lahko tudi električni udar. V božičnem času se vsako leto dogajajo nesreče, ki jih povzročijo božične lučke. Mnoge se k sreči končajo le s slabo izkušnjo in manjšo materialno škodo, vse pa žal ne. Če imamo srečo, da smo v trenutku, ko izbruhne plamen, v bližini, ga lahko s treznim in hitrim ravnanjem pogasimo, ali vsaj zmanjšamo večjo škodo in poškodbe.

Božične lučke so lahko nevarne
Božične lučke prodajajo le v času praznikov, zatorej lahko rečemo, da gre za sezonski izdelek. To dekoracijo praviloma kupujemo takrat, ko imamo precej stroškov z obdarovanji, po drugi strani pa za okrasitev ne želimo pretirano zapravljati, zato se pogosto odločamo za cenejše izdelke. Cenejšim včasih dajemo prednost tudi zato, ker za osvetlitev hiše ali dreves na vrtu ne zadošča le ena ali dve verigi lučk, ampak jih potrebujemo precej več. Tega se zavedajo tudi trgovci, zato ponujajo izdelke za vsak žep, med njimi pa so pogosto tudi taki z vprašljivo kakovostjo.

Iz EU že nekaj let opozarjajo, da je na evropskem trgu veliko svetlobnih nizov slabe kakovosti. Na seznamu RAPEX  je bilo tako v obdobju od leta 2005 objavljenih okoli 130 tovrstnih izdelkov, svetlobnih verig oziroma nizov in božičnih lučk, ki so jih morali umakniti s trga, ker so predstavljale neposredno nevarnost.

Tretjina svetlobnih nizov neposredno nevarnih
Še nekoliko zgovornejše so ugotovitve dveletnega projekta petih držav članic EU, ki so s sredstvi Evropske komisije v obdobju 2007 do 2009 testirale in preverile kakovost in varnost kar 196 prazničnih lučk, nekaj manj kot polovico pa so jih izdelali na Kitajskem. V projektu je sodelovala tudi Slovenija (Tržni inšpektorat RS) . Kar 30 odstotkov vseh testiranih vzorcev je bilo neposredno nevarnih, pri 40 odstotkih pa so bile ugotovljene pomanjkljivosti, ki ogrožajo varnost ali vplivajo nanjo, vendar pa ne usodno (vzorci niso imeli opozoril ali pa so bila pomanjkljiva, ni bilo tehničnih oznak). Najpogostejše resne napake so bile pomanjkljiva izolacija in neprimerno pritrjeni kabli, kar lahko povzroči električni udar. Skoraj četrtina lučk je imela pretanke žice za jakost električnega toka, ki potuje po njih, kar pomeni resno nevarnost, da se pregrejejo in povzročijo požar.

Upamo lahko, da se bo stanje zaradi poostrenega nadzora, ki še traja, čez čas izboljšalo in se bo odnos proizvajalcev in distributerjev do kakovosti teh izdelkov spremenil na bolje. Veliko pa lahko k regulaciji trga prispevamo tudi zahtevnejši potrošniki sami s tem, da ne kupujemo nekakovostnih izdelkov.

Kaj lahko za večjo varnost storimo sami?
Predvsem poskrbimo, da z okraševanjem ne bomo nikogar ogrožali! Da bodo decembrski prazniki varni in veseli, se mora previdnost začeti že v trgovini. Ne kupujmo cenenih izdelkov. Lučke kupujmo v trgovinah, ki jim zaupamo. Izdelki, ki so opremljeni s podatki o proizvajalcu, s tehničnimi podatki in opozorilnimi znaki ter imajo skrbno pripravljena navodila, so zelo verjetno varnejši kot tisti, ki teh informacij nimajo ali so pomanjkljive. Preden se odločimo za nakup, premislimo, kje želimo lučke uporabiti. Dekoracija na prostem zahteva drugačno izvedbo od tiste, ki je namenjena okrasitvi v stanovanju; biti mora obstojnejša in odporna na vlago in veter.

Tudi nameščanje svetlobnih nizov zahteva pazljivost. Ne obešajmo svetlobnih verig po materialih, ki so hitro vnetljivi (zavese, suhe veje …), lučke in kabli se lahko pregrevajo in hitreje se lahko zgodi nesreča. Posebej pozorni bodimo pri priključevanju nizov. Poskrbimo, da bodo vtičnice enakomerno obremenjene, da ne prekoračimo zmogljivosti varovalk.

Osvetlitve ne smemo pustiti brez nadzora. Ko odidemo z doma in zvečer, ko gremo spat, jih je treba ugasniti. Za večjo varnost skušajmo otrokom preprečiti dostop do svetlobnih verig. Občasno velja preveriti, ali se deli pregrevajo, ugotoviti, ali so se morda žice sčasoma razmajale in kako trdni so še priključki. Če je potrebno, zamenjajmo razmajane in utripajoče žarnice.

Po končanih praznikih skrbno preglejmo vse kable in žarnice in če ugotovimo kakršno koli napako, raje izdelek odnesimo v smetnjak, kot da bi ga sami popravljali. Pred ponovno uporabo v naslednji sezoni pa ne pozabimo še enkrat preveriti, če so vse žarnice brezhibne.

Vir: https://www.zps.si/

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework