ZPS svetuje - Ali pecilni prašek pomaga do bolj belega perila?

sreda, 11 november 2015 14:46
(0 glasov)
"Slišala sem, da lahko pri pranju tudi z uporabo pecilnega praška vzdržujemo belino perila. Z njegovo pomočjo naj bi dokaj učinkovito odstranili tudi barvne madeže od sadja in zelenjave. Sem pristaš uporabe naravnih proizvodov, kjer je to razumno, zato me zanima, kaj mislite o tem."

Pecilni prašek ne vsebuje belil, zato perila ne beli in tudi ne obeli barvnih madežev. Vsebuje pa sodo, ki izboljša nabrekanje tekstilnih vlaken med pranjem, zato je umazane delce lažje odstraniti. Ker so v pecilnem prašku še druge sestavine, ki ne prispevajo k pralnemu učinku, ampak proces celo zavirajo, ga pri pranju perila ne uporabljamo. Za boljše "namakanje" uporabimo "pralno sodo", ki jo prodajajo tudi pri nas. Soda ni nadomestilo za pralni prašek, ampak le možen dodatek. Ker danes pogosto peremo perilo, ki je komaj kaj umazano, je zato marsikdo povsem zadovoljen že z rezultatom pranja brez pralnega sredstva, a sčasoma tako perilo deluje zaprano, belo pa posivi.

Soda tudi pri odstranjevanju madežev ne sodeluje dejavno, ampak postopek z nabrekanjem vlaken le pospeši. Če so madeži sveži, jih zato lahko odstranimo tudi brez kemije. Z namakanjem madeža v raztopini sode povečamo verjetnost, da ga bomo lahko odstranili kar z vodo in drgnjenjem.

Vir: https://www.zps.si, Dušica Breskvar

Prijavite se za komentiranje