Prispevki filtrirani po datumu: sreda, 07 september 2016

V četrtek, 15. septembra 2016, vas ob 18. uri vabimo v Tehniški muzej Slovenije v Bistro pri Vrhniki na odprtje občasne razstave »Z ELANOM DO ZVEZD, Elan in njegovi predhodniki«.

Na odprtju razstave bosta zbrane nagovorila državna sekretarka Ministrstva za kulturo RS Damjana Pečnik in izvršni direktor družbe Elan Jeffrey Tirman. Razstavo bo odprl g. Bojan Križaj.

V Tehniškem muzeju Slovenije namenjamo v letošnjem letu posebno pozornost družbi Elan, ki že nekaj desetletij velja za eno najbolj prepoznavnih slovenskih blagovnih znamk.

Delovna zadruga, tovarna, blagovna znamka Elan je zgodba ljudi, ki že več kot 70 let izdelujejo vrhunsko športno orodje. Posamezni Elanovi izdelki, predvsem smuči, postavljajo svetovne trende in verjamemo, da jih bodo tudi v prihodnje. Veliko športnikov so prav Elanove smuči pripeljale do zvezd.

Začetki družbe Elan segajo v leto 1945, ko je Rudi Finžgar z devetimi sorodniki, prijatelji in znanci ustanovil gospodarsko zadrugo Elan, namenjeno izdelavi športnih pripomočkov za različne panoge v dvoranah in na prostem. Čeprav so bili temelj Elanove proizvodnje smuči in telovadno orodje za telovadnice, so bili loparji za badminton njihov prvi veliki mednarodni prodajni uspeh. Elan je opremil večino atletskih, hokejskih in boksarskih klubov, planinskih, gorsko-reševalnih in gasilskih društev, izdelal vrsto pripomočkov za varstvo pri delu in igral za otroke. Med njihovimi izdelki najdemo tudi plovila, sprva iz lesa in kasneje iz umetnih mas, in pester nabor jadralnih letal. Temelj Elanove uspešnosti so bile stalne tehniške in tehnološke inovacije razvojnikov, inženirjev in konstruktorjev. Med leti 1970 in 1980 so zasnovali in izdelali več kot 300 novih strojev ter naprav, ki jih dotlej niso uporabljali v proizvodnji nikjer drugje na svetu.

Z občasno razstavo želimo obiskovalcem predstaviti izredno raznoliko Elanovo proizvodno dejavnost. Na ogled bodo posamezni športni pripomočki predhodnikov družbe (Rodar, JOR, Kolb-Predalič), krivilnika za les, nekaj pripomočkov za atletiko in hokej, trije najstarejši Elanovi stroji, zbirka najpomembnejših alpskih, skakalnih in tekaških smuči in snežnih desk, skibob, smučanka in mariner, maketa jadralnega letala, smuči za vodo, lesena kajaka enosed in dvosed, leseni kanu, maketi gliserja in jadrnice, nekaj otroških igral in koles Rog-Elan. Razstava bo obogatena tudi z video gradivom iz Arhiva RS in pričanji nekdanjih zaposlenih.

Razstava bo na ogled od 16. septembra 2016 do 17. septembra 2017.

 Razstavo sta omogočila družba Elan in  Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. 

Objavljeno v Novice
V zadnjih dneh in tednih so slovenski zavarovanci obvestili ZZZS, da imajo težave pri uveljavljanju nujnih in potrebnih zdravstvenih storitev z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja zlasti v hrvaški Istri in na severnem Jadranu, in sicer zaradi načrtnega usmerjanja v takoimenovane turistične ambulante. 

Zavarovane osebe zato obveščamo, da so jim na podlagi evropske uredbe na Hrvaškem zagotovljene nujne in potrebne zdravstvene storitve, ki jih uveljavljajo pri izvajalcih zdravstvenih storitev in zdravnikih, ki so del javne zdravstvene mreže in imajo torej sklenjeno pogodbo s Hrvaškim zavodom za zdravstveno zavarovanje (v nadaljevanju: HZZO) - seznam le-teh je objavljen na spletni strani HZZO.

Zavarovanim osebam priporočamo, da pred obiskom ambulant preverijo, ali imajo izvajalci zdravstvenih storitev posebne nalepke HZZO-ja, ki dokazujejo, da imajo izvajalci zdravstvenih storitev sklenjeno veljavno pogodbo s HZZO, oziroma da sprejemajo evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. Pri tem opozarjamo, da se lahko nekatere samoplačniške ambulante ("turistične ambulante", zasebni zdravniki) nahajajo celo v prostorih javnih zdravstvenih zavodov, ki imajo sicer sklenjeno pogodbo s HZZO. Zavarovanim svetujemo previdnost zlasti v zdravstvenih domovih v Istri in Kvarnerju (Krk, Rab, Pag, Mali Lošinj, Cres,Poreč, Umag...). 

Nujne in potrebne zdravstvene storitve se na podlagi evropske kartice zdravstvenega zavarovanja uveljavljajo skladno s predpisi države, kjer se storitev uveljavlja, kar pomeni, da je potrebno v nekaterih državah določene storitve tudi doplačati enako kot to velja tudi za zavarovane osebe teh držav. Tudi na Hrvaškem tako veljajo doplačila na primer za vsak obisk zdravnika ali zobozdravnika 10 kun, za vsak recept za zdravila 10 kun ter za vsak dan bivanja v bolnišnici 100 kun vendar skupno največ 2.000 kun - več o tem. Pri zasebnih zdravnikih ali na klinikah, ki nimajo pogodbe z HZZO, pa bodo morale zavarovane osebe stroške zdravstvenih storitev poravnati same in po vrnitvi v domovino uveljavljati povračilo teh stroškov pri ZZZS. 

Če zavarovanci ne bodo uspeli uveljaviti storitev pri pogodbenemu izvajalcu HZZO, jim priporočamo, da skrbno shranijo originalne račune, medicinsko dokumentacijo, recepte za zdravila..., na podlagi katerih bodo lahko po prihodu domov pri ZZZS uveljavljali povračilo stroškov, in sicer v višini cene, kot jo HZZO prizna hrvaškim izvajalcem zdravstvenih storitev iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja. 

O težavah slovenskih zavarovancev bo ZZZS tudi tokrat obvestil HZZO, v kolikor gre za kršitev evropske uredbe.

Vir: http://www.zzzs.si/

Objavljeno v Novice
sreda, 07 september 2016 10:44

Vse generacije na 11. Otroški bazar

Na Gospodarsko razstavišče v Ljubljani prihaja popolno družinsko doživetje - 11. Otroški bazar, ki bo potekal od 9. do 11. septembra.

Tradicionalno bo sejem poskrbel za raznoliko ponudbo na več kot 140 razstavnih prostorih s ponudbo za otroke in starše. Novosti letošnjega Otroškega bazarja so »Showroom« spletnih trgovin, Bazarkova ustvarjalnica in bralnica, Bazarkova kuhinja z znanimi obrazi, Športni park v dvorani A2 in Eksperimentalni kotiček. Tradicionalno organizator pripravlja še kulturni program na odru, dogodek za nosečnice in mlade starše, delavnice za krepitev medgeneracijskih vezi, ustvarjalne delavnice in spoznavanje policistov, reševalcev in gasilcev. Prvič v Sloveniji bo na Zunanji ploščadi postavljeno drsališče s pravim ledom v poletnem času.

 

MEDGENERACIJSKI KOTIČEK

Prvi dan prireditve, torej v petek, 9. septembra, bodo v Medgeneracijskem kotičku potekale številne aktivnosti, ki jih pripravljajo upokojenci osrednje slovenske pokrajine v okviru Dnevnih centrov aktivnosti Ljubljana. Dedki, babice in otroci se bodo lahko družili na plesni delavnici ZUMBA A VSE GENERACIJE, ustvarjalne delavnice MEDGENERACIJSKO GUMBASTO DREVO in BRALNO ZNAMENJE.

LETOŠNJE NOVOSTI

Letošnje novosti so program v Eksperimentalnem kotičku, ki ga organizatorji pripravljajo skupaj z Antimuzejem – Deželo fizike, Bazarkova ustvarjalnica in bralnica z založbo Morfem, kjer bodo gostovali znani pisatelji Andrej Predin, Milan Dekleva in Tatjana Pregelj Kobe, Bazarkova kuhinja, v kateri bosta med drugim kuhala zmagovalca šovov Gostilna išče šefa Tomaš Javurek in MasterChef Slovenija Darko Klemen, Marija Merljak, svetovalka za zdravo prehrano in avtorica knjig o prehrani, Irena Tomažin, ustvarjalka projekta Zdrava juhica in ambasadorka pobude Jamie’s Food Revolution, ter Luka Korenčič in Emilija Pavlič. V dvorani Kocka/A2 pa bo prvič postavljen pravi pravcati Bazarkov športni park z različnimi športnimi disciplinami, plezalno steno, bowling stezo in kinom.

PRVIČ V SLOVENIJI DRSALIŠČE S PRAVIM LEDOM OB ZAKLJUČKU POLETJA

foto 470x250 drsalisceNa Zunanji ploščadi bo prvič v Sloveniji na voljo tudi poletno drsališče s pravim ledom v organizaciji skupine Lucky Luka. Vsa družina se bo lahko preizkusila na interaktivnem drsališču i-Lucky Land, na ledeni stezi za curling, se fotografirala s posebnimi fotoaparati, integriranimi v drsališče, ali se pomerila v kakšni ledeni aktivnosti. Poleg drsališča na Zunanji ploščadi ne gre zamuditi niti mini živalskega vrta v organizaciji ZOO Parka Rožman, kjer se bo med kokoškami, zajčki, želvicami in pritlikavimi kozami potikala tudi lama ter osliček na Ranču Aladin. Tradicionalno se bodo na Zunanji ploščadi predstavljali še policisti, jamarji, potapljači, kinologi, gorski reševalci in gasilci.

 

 

VRHUNSKI NASTOPI NA ODRU

foto 470x250 macekmuriPoleg številnih nastopov otrok iz vrtcev in osnovnih šol, nagradnih iger, dramskih točk in skečev, ne zamudite niti koncerta Ribiča Pepeta z revijo Plesnega mesta, igrane predstave Maša in Medved in Maček Muri ter baletne predstave Ledena pravljica.

DOBRODELNO

V okviru Otroškega bazarja bosta potekali kar dve dobrodelni akciji. V akciji »PODARI ZVEZEK« bo potekala zbiralna akcija novih šolskih potrebščin, ki jih bo organizator preko Mestne Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje podarili otrokom iz socialno šibkih družin. Akcija se bo nato selila na Otroški bazar, kjer boste prav tako lahko prinesli nove šolske potrebščine (seznam potrebščin si lahko ogledate na spletni strani Otroškega bazarja). Skupaj z Olimpijskim komitejem Slovenije (OKS) pa Otroški bazar pripravlja tudi dobrodelno dražbo športnih rekvizitov najuspešnejših slovenskih športnikov – med drugim bodo na voljo tudi štartna številka Robija Kranjca, podpisan dres Anžeta Kopitarja in slovenske hokejske reprezentance, podpisana dres in žoga slovenske košarkarske reprezentance, dres s podpisi prejemnikov medalj v OI Rio2016, tekaški čevlji Matica Osovnikarja ipd. Izkupiček iz prodaje bo šel v fond Fundacije za pomoč športnikom iz socialno šibkih okolij (ustanovljena znotraj OKS). Rekviziti bodo pred dražbo razstavljeni na Otroškem bazarju.

Medgeneracijsko druženje bomo zaključili v nedeljo, 11. septembra, ko bomo skupaj praznovali na zaključnem koncertu z Ribičem Pepetom in revijo Plesnega mesta.

V času sejma bodo na voljo enodnevne družinske vstopnice, s katerimi raja cela družina (največ dva odrasla, otroci neomejeno). Vse informacije o stopnicah in programu so na voljo na spletni strani www.otroskibazar.si

Objavljeno v Novice
sreda, 07 september 2016 10:21

Čarobne dogodivščine v Maksimiru!

Pred dobrim tednom, se je v Volčjem Potoku razlegala čarobnost po Arboretumu, sedaj pa se čarobno dogajanje seli v Park Maksimir, v Zagreb.

Že drugič se bo v Maksimiru, poleg brezplačnih ustvarjalnih, športnih, glasbenih ter drugih aktivnosti, odvijal pester čarobni program na čarobnem odru!

Nastopajoči bodo Medea Market Sindik, Ana Skumvač, Aja Koblar Tutič,  Aleksandra Vovk , Marin Bulić, Amaterapeuti , Help! A Beatles Tribute, Fly High - ples na svili, Kazalište I Zabavni Centar Dječji Grad, Mađioničar Čarobnjak Timi , La La Land – Ti I Ja Znanstvenika 2, Kud Bistra, Kud Croatia; Plesni Klubovi: Spin, Arka, Bamboleo; Dječji Zborovi: Kikići, Oš Ljubljanica,  Mali Sesvećani, Tvornica Smijeha, Zagrebački Allegro I Klinci, Kreativni Centar Košnica, Antonia Dora Pleško in Žiga Lakner.

Na ta dan bo ponovno veljala posebna ugodnost, saj bo za ceno ene vstopnice v Živalski vrt lahko vstopila vsa družina, seveda, po predhodnji prijavi na spletni strani www.carobnidan.hr.

Za več informacij o dogodku in programu pa obiščite spletno stran Čarobnega dne ali pa nas poiščite na FB profilu Čarobni dan!

Se vidimo v Maksimiru!

Objavljeno v Novice
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework