Prispevki filtrirani po datumu: ponedeljek, 26 september 2016
ponedeljek, 26 september 2016 09:37

Vlada še septembra o izredni uskladitvi pokojnin

Vlada bo predlog za soglasje k sklepu Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije za izvedbo izredne uskladitve pokojnin v letu 2016 obravnavala še v tem mesecu, so za STA pojasnili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

 
Koalicija se je sicer o izredni uskladitvi pokojnin v višini 0,4 odstotka dogovorila v začetku junija, ob robu razprave o podpori ministrici za delo Anji Kopač Mrak. Je pa prvak DeSUS Karl Erjavec tedaj priznal, da še ni znano, kdaj bo in od kod bodo vzeli sredstva.
 
Na ministrstvu za delo so danes za STA zgolj potrdili, da bo vlada o tem razpravljala še septembra. Niso pa pojasnili, s katerih proračunskih postavk bodo zagotovljena sredstva, prav tako niso posredovali ocene, koliko bi vlada uskladitvi namenila.
 
So pa na ministrstvu za finance za STA pojasnili, da bi izredna uskladitev pokojnin za 0,4 odstotka na letni ravni zahtevala okoli 20 milijonov evrov. Če bi torej vlada uskladitev potrdila septembra in bi začela veljati z oktobrom, bi državo po oceni ministrstva v letošnjem letu stala okoli 4,8 milijona evrov.
 
Na potrebo po skorajšnji uskladitvi pokojnin so danes ponovno opozorili tudi v Sindikatu upokojencev Slovenije, kjer opozarjajo, da kljub ugodnim gospodarskim razmeram še ni prišlo do izredne uskladitve pokojnin, napovedane za drugo polovico leta.
Objavljeno v Novice

UREJENI FOTO SPOMINI? NAREDITE SI SVOJ FOTOALBUM!

 
OBLIKOVANJE SLIK V PROGRAMU PICASA: Ste med poletnimi počitnicami ustvarili veliko fotografij? Čas je, da jih uredite v tiskane spomine, ki trajajo večno! Spoznajte spletno orodje Picassa, brezplačno in enostavno orodje za urejanje fotografij na računalniku. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brezplačna delavnica bo potekala v sredo, 28.9., med 10:30 in 11:30 na Dunajski 22 (stavba Slovenijales) v Ljubljani! S seboj prinesite fotoaparat ali USB ključek s fotografijami, ki jih želite urediti, na koncu delavnice bomo tudi natisnili vaš izdelek.
Za delavnico je potrebna prijava na: 040 336 311 ali nam pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
 
simbioza
Objavljeno v Računalništvo
ponedeljek, 26 september 2016 09:10

Razpis za najem oskrbovanih stanovanj v Litiji

Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja, d.o.o. je lastnik 17 oskrbovanih najemnih stanovanj v Medgeneracijskem središču Šmelc, na Ljubljanski cesti 3 v Litiji. Lokacija ima primerno infrastrukturo, v bližini so trgovine, železniška in avtobusna postaja. V objektu se nahajajo vrtec, glasbena šola, enota doma starejših občanov, kavarna, frizer, prodajalna sanitetnega materiala, varstveno delovni center in banka.
 
Objekt obsega pritličje in tri nadstropja. V pritličju dela z oskrbovanimi stanovanji je lociran vrtec, v zgornjih nadstropjih so oskrbovana stanovanja velikosti približno 31-46 m2, ki so primerna za bivanje ene ali dveh oseb. Stanovanja bodo imela opremljeno kuhinjo in kopalnico (arhitekturno prilagojena, s prho in držali), vsako stanovanje bo imelo shrambo. Stanovanja so arhitekturno prilagojena za gibalno ovirane osebe, z dvigalom in skupnim prostorom za druženje stanovalcev. Namenjena so starejšim od 65 let, ki jim zdravstvene razmere dopuščajo samostojno bivanje. Za stanovalce bo na voljo 17 parkirnih mest, od tega 3 za invalide. Nepremičninski sklad bo stanovanja oddal v najem za nedoločen čas.
 Litija IMG 4421
 
Od 24. 9. do 24. 10. 2016 bo odprt razpis za najem 17 oskrbovanih najemnih. Prosilci, ki se želijo prijaviti na razpis, lahko v času razpisa prevzamejo prejmejo dokumentacijo: 
• po pošti,
• na spletni strani www.ns-piz.si in
• na recepciji Nepremičninskega sklada pokojninskega in invalidskega zavarovanja, d.o.o., Mala ulica 5, Ljubljana.
 
Stanovanja se bodo oddajala z razpisom in bodo vseljiva predvidoma konec leta 2016.

To je že 16 objekt z oskrbovanimi najemnimi stanovanji Nepremičninskega sklada. V gradnji je 12 oskrbovanih stanovanj v Brežicah in Center starejših Izola s 60 oskrbovanimi najemnimi stanovanji, ki bodo vseljiva predvidoma v letu 2017.

 
Vabimo vas, da nam sporočite svoje podatke in ob izidu razpisa vas bomo obvestili.     
 
 ns piz logo 150
Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja d.o.o., Mala ulica 5, 1000 Ljubljana | 01 300 88 11 | Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Objavljeno v Novice
ponedeljek, 26 september 2016 08:28

16. Festival za tretje življensko obdobje

Od 28. do 30. septembra bo v Cankarjevem domu v Ljubljani odprl vrata že 16. Festival za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO). Tudi letošnji festival ponuja vrsto različnih aktivnosti – obiskali boste lahko predavanja in delavnice, si ogledali nastope na kar dveh odrih, nabrali informacije in opravili številne sejemske nakupe na razstavnih prostorih. V letošnjem letu bo festival gosti tudi Slavnostno akademijo ob 70-letnici delovanja ZDUS.

 

V treh dneh bo festival obiskovalcem vseh generacij brezplačno ponudil številna zanimiva in uporabna predavanja, delavnice, predstavitve in pogovore v okviru izobraževalnega programa. Obiskovalci bodo lahko uživali ob odličnem kulturnem programuna kar dveh odrih in v Linhartovi dvorani ter ob ogledu kar štirih umetniških razstav.

Na sejemski razstavi v okviru festivala se bo predstavilo okoli 160 razstavljavcevz informacijami, izdelki in storitvami, ki spodbujajo aktivno staranje, izboljšujejo življenje tako starejših kot vseh ostalih generacij in prispevajo k uresničevanju sodelovanja in solidarnosti med generacijami. Na številnih razstavnih prostorih bodo med drugim na voljo tudi sejemski popusti ter številne meritve.

Novost letošnjega festivala je skupinski nastop šestih ministrstev, ki bodo na festivalu združili moči in za obiskovalce predstavljali različne e-storitve za starejše. Spremljali boste lahko predstavitev e-naročanja, e-storitev in e-portalov, ki vam bodo olajšali marsikatero odločitev in skrajšali marsikatero pot. Prisluhnite predstavitvam elektronskega vpogleda in vpisa v zemljiško knjigo, rabe centralnega registra oporok, predstavitev 25 različnih vlog, med drugim tudi za vojne veterane in njihovih družinskih članov, možnost oddaje anonimne elektronske e-prijave kaznivih dejanj, predstavitev e-portalov za iskanje informacij, novic, dogodkov in knjig s področja kulture in še veliko drugega.

V duhu spodbujanja in negovanja vseživljenjskega učenja in enakovrednega grajenja prihodnosti vseh je strokovni program letošnjega festivala posvečen ustvarjalnosti starejših pod geslom Talent se ne stara, digitalno opismenjevanje starejših in prikaz dobrih praks.

 

Vstop prost!

Več informacij in celoten program nawww.f3zo.si.

Festival soorganizirajo:

Zveza društev upokojencev Slovenije I Proevent d. o. o. I Inštitut Hevreka! I Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Objavljeno v Novice
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework