Prispevki filtrirani po datumu: četrtek, 01 september 2016
četrtek, 01 september 2016 14:42

Čarovnije poln dan v Arboretumu Volčji potok

Čarobno dogajanje, čarobne melodije, čarobno občinstvo in preprosto tisto igrivo čarobno vzdušje, vse to je razlog za še en čudovit Čarobni dan v Arboretumu Volčji Potok.
Že 7. tradicionalno srečanje v pisanih vrtovih cvetja, je namreč zopet minilo v duhu otroške igre, smeha in zabave.

V nedeljo, 28. 8., je širne zelenice čudovitega parka napolnila množica več kot 20 tisoč obiskovalcev, ki so uživali v zabavnem programu Čarobnega dne z Lidlom.

Nastopajoči, ki so zasedli čarobni oder, bi si zagotovo lahko prislužili naziv “čarodejev”, saj so na obraze najmlajših pričarali navdušenje, igrivost in iskreno zadovoljstvo.
S poskočnimi melodijami in pisanimi norčijami so tokrat družine zabavali: Samuel Lucas, Omar Naber, Nuša Derenda, Trkaj, Eva Černe, Rok ‘N’ Band, Alya, Help! A Beatles Tribute Band, Skupina Joker, Pevska šola Alenke Gotar, Ansambel Anžeta Šuštarja, Glasbeni studio Osminka, F&B Acrobatics, Mestna godba Kamnik, Društvo kamniških mažoretk Veronika, Gašper Rifelj, Nushy, Matevž Šavora, The Artifex, Bolero, Jay Dance Studio, Plesna šola Miki, Moderna glasbena šola - POP Akademija,
Kulturno društvo mlin Radomlje in Zavod Talent-siv okviru katerega so se predstavili domači in tuji mladi talenti.Simpatični srček Zdravko Lidl, pa se je na odru premierno predstavil s svojo novo pesmico

CDVolcjiPotok201602

Na zelenicah Arboretuma je zaživela zabava za vse starosti, začinile pa so jo številne ustvarjalne delavnice, plesne in športne dejavnosti ter čarobne dogodivščine.

Nad veselim dogajanjem je bila navdušena tudi organizatorka dogodka Barbara Novak iz Zavoda Zaupanje: “Pravijo, da je sedem pravljična številka, zato z veseljem in na ves glas povem, da je za nami 7. tradicionalno srečanje - Čarobni dan, ki sem ga tudi sama doživela kot pravljico. Občutkov se ne da opisati, lahko pa izrazim hvaležnost vsem, ki so skupaj z nami pisali poglavja te čudovite zgodbe, ki je tudi letos prevzela otroke in njihove starše.”

CDVolcjiPotok201603

Organizatorka dogodka Barbara Novak iz Zavoda Zaupanje, v družbi podžupana Občine Kamnik - Mateja Slaparja in direktorja Arboretuma Volčji Potok - Aleša Ocepka. 

Za vse tiste, ki bi radi v kratkem Čarobni dan še enkrat obudili ali pa ste ga zgolj zamudili, pa vesela novica – 11. septembra vabljeni v Zagreb (Park Maksimir & ZOO), kjer vas čaka nov Čarobni dan poln pisanih dogodivščin.  Vljudno vabljeni!

Objavljeno v Novice

Pester program za družine z otroki se bo ob Dnevih Kobilarne Lipica, 24. in 25. septembra, pričel že ob 10. uri

Beli lipicanski žrebci na vajetih jahačev Lipiške šole klasičnega jahanja bodo v nedeljo, 25. septembra, ob 15. uri glavne zvezde gala predstave ob Dnevih Kobilarne Lipica. V edinstvenem spektaklu bodo zaplesali po taktih slovenske svetovno znane vokalne skupine Perpetuum Jazzile.

Izjemen preplet umetnosti klasičnega dresurnega jahanja in vrhunskih vokalov bodo predstavili v treh edinstvenih točkah: solo nastopu vrhunsko izšolanega lipicanskega žrebca, atraktivnih skokih šole nad zemljo in »plesu« kočij na lipiškem hipodromu.

Ob izbranih lipicancih Kobilarne Lipica bodo nastopili konjeniški gostje iz Slovenije in tujine, tudi člani Promocijske skupine PRC Krumperk Biotehniške fakultete in konjeniki policijske konjenice s svojimi lipicanci, posebno presenečenje na gala predstavi pa bo namenjeno otrokom.

lipica02Novost letošnje največje in najbolj priljubljene prireditve v Lipici bo tudi to, da je iz enodnevne prireditve prerasla v Dneve Kobilarne Lipica. Uvod v Dneve Kobilarne Lipica bo Odprto državno prvenstvo v vožnji vpreg, ki se bo v soboto, 24. septembra, začelo z dresurno in spretnostno vožnjo in bo v nedeljo, 25. septembra, dopoldne doseglo vrhunec z maratonsko vožnjo.

Oba dneva bo družinam z otroki namenjena delavnica Spoznajmo ponije, prav posebno bogat in privlačen program za družine pa bo v nedeljo pritegnil tudi z Deželo doživetij za otroke, tržnico izdelkov domače in umetnostne obrti, razstavo starodobnih vozil, prikazom podkovanja konj in mamljivo kulinarično ponudbo.

 

 

 

 

 

1-dnevna vstopnica (24. ali 25. 9.)

Odrasli: 12 €

Otroci (0-5 let): 1 €

Otroci (6-18 let): 6 €

Upokojenci, študentje: 8 €

Invalidi: 6 €

Družinska: 30 €

 

2-dnevna vstopnica (24. in 25. 9.)

Odrasli: 21 €

Otroci (0-5 let): 1 €

Otroci (6-18 let): 10 €

Upokojenci, študentje: 14 €

Invalidi: 10 €

Družinska: 50 €

Objavljeno v Novice
četrtek, 01 september 2016 09:25

Septembra na vrtu

September je najbolj aktivni mesec na vrtu. Zdaj pobiramo kar smo sadili, potrebujemo pa tudi kakšen nasvet ali idejo.

Jesenske barve že počasi prihajajo v naše okolje, sem in tja že vidimo rdeče listje, odpadle cvetove, sonce ni več iste barve, kot poleti in narava se umirja. A September je najbolj aktiven mesec za vse vrtičkarje in ponosne lastnike vrtov. Septembra v vrtu se lahko posotri sledeče:

 

 

 

 • Izkopljite drobnjak, peteršilj in druga zelišča, občutljiva na pozebo, in jih prestavite v lonček, ki ga lahko daste v kuhinjo. Tako boste imeli čudovita in sveža zelišča vso zimo na dosegu rok.
 • Prazne grede lahko sedaj prekopljete. Ob koncu tega meseca lahko uporabite sveže in delno razkrojeno organsko gnojilo.
 • Začnite sejati zelenjavo, ki bo prezimila na vrtu.
 • Konec septembra posadite prezimno čebulo.
 • Presadite spomladansko zelje na grede. Po potrebi za prekrijte s flisom.
 • Izkopljite krompir in ga pred skladiščenjem pustite, da se posuši na zraku (2-3 ure).
 • Redno pobirajte fižol, kumare in paradižnik, da spodbudite dodaten pridelek.
 • Poberite buče. Preden jih vskladiščite v hladnem in temnem prostoru, jih pustite nekaj časa na soncu, da se jim otrdi koža.
 • Če paradižnik in buče septembra še niso zreli, jih nesite v notranje prostore in počakajte, da dozorijo.
 • Naredite potaknjence rožmarina in po potrebi razdelite dišavnice.

V prvem tednu lahko zasadimo gredo jagod. Zemlji dodamo kompost in jo dobro zalijemo. Tla med jagodami pokrijemo z zastirko, da zmanjšamo izhlapevanje vode. Starim jagodam dodamo kompost. Sadimo rabarbaro, zimski česen, spomladansko zelje. Redno pobiramo pridelek; konec meseca poberemo še zadnji paradižnik, jajčevce, kumare, papriko, buče in fižol. Kjer ostane zemlja prazna, posejemo gorčico ali enoletno deteljo, da bo rahljala in izboljšala tla do pomladi – zeleno gnojenje.

Pa sadje?


 • Že zdaj lahko začnete s sajenjem različnih sadnih dreves. Špalirna drevesa vzdolž vrtnega ali zaščitnega zidu pridejo dobro do izraza tudi na majhnem mestnem vrtu, saj potrebujejo malo prostora.
Pritrdite veje češenj, ki jih gojite ob podpori.
 • Sadna drevesa, ki ostanejo nizka, naj rasejo kot 'vrvica'. Pri tem vzgojite ozke sadne stebre, z dolgo glavno vejo, na kateri je mnogo kratkih stranskih vej (ne smejo biti daljše od 30 centimetrov). Če boste različne sadne vrste posadili z razmikom 50 centimetrov, boste oblikovali okusno in razgibano mejo.
 • Ob južni steni lahko v zmernih klimatskih področjih posadite celo breskve, marelice in grozdje.
 • Obrežite veje sadnih dreves, ki kažejo znake katere koli bolezni. Koščičarje lahko obrezujemo dokler ne odvržejo listja, medtem ko breskve in nektarine raje obrežite spomladi, saj so občutljive na pozebe.

 

In za lepšo pomlad?


Septembra lahko sadimo vse trajnice, če naš okrasni vrt ograjuje živa meja, pa jo obrežimo. Konec meseca posadimo čebulnice, ki nas bodo s svojimi cvetovi prve razveseljevale spomladi. V travo, pod grmičevje ali ob živo mejo tako posadimo čebulice narcis, tulipanov, zvončkov, perunik, hijacint in drugih pomladnih cvetlic. Čeprav je poletne vročin konec pa vseeno presajamo vedno zvečer, ko se ozračje nekoliko ohladi, ali v oblačnem vremenu. Nikoli ne sadimo čez dan, ob sončni pripeki! Če so dnevi po sajenju zares poletno vroči, na novo zasajene rastline senčimo z vejami, starim dežnikom ali platnom, ki ga obesimo čez palice nad rastlinami. Pomaga tudi, če tla okoli rastlin zastremo s posušeno travo ali slamo.

Vir: http://druzina.enaa.com

Objavljeno v Vrtnarjenje
četrtek, 01 september 2016 09:22

Za vaše zdravje v letu 2016 - September

Preglejte si kožo

Vsako sumljivo znamenje, ki spreminja barvo, velikost ali debelino, ki boli, krvavi ali razpoka in se noče zaceliti, pokažite zdravniku. Maligni melanom se pri ženski najpogosteje pojavi na spodnjem delu nog, pri moških pa na zgornjem delu hrbta. Veliko informacij o tem pa lahko najdete tudi na spletu.

Zmanjšajte možnost alzheimerjeve bolezni

Uživajte hrano z več vitamina E- špinačo, avokado in arašide. Tudi v poznih letih pomaga pri ohranjanju spomina. Hranilne snovi, kot sta vitamin E in C, ne pomagajo le pri zdravljenju že razvitih možganskih bolezni, ampak lahko tudi preprečijo njihov pojav.

 
Naj vam izmerijo holesterol v krvi

Vsakemu 3. Človeku še nikoli niso izmerili ravni holesterola v krvi. Če ste med njimi, prosite zdravnika za krvno preiskavo. Kar 60% Slovencev ima v krvi preveč holesterola, kar povzroča mašenje žil in povečuje nevarnost srčnega infarkta. Priporočljiva raven holesterola v krvi je manj od 5 milimolov na liter.

 


 

Ali ste izponili zdravstvene nasvete za Januar? Če jih še niste, jih lahko najdete TUKAJ.

Ali ste izponili zdravstvene nasvete za Februar? Če jih še niste, jih lahko najdete TUKAJ.

Ali ste izponili zdravstvene nasvete za Marec? Če jih še niste, jih lahko najdete TUKAJ.

Ali ste izponili zdravstvene nasvete za April? Če jih še niste, jih lahko najdete TUKAJ.

Ali ste izponili zdravstvene nasvete za Maj? Če jih še niste, jih lahko najdete TUKAJ.

Ali ste izponili zdravstvene nasvete za Junij? Če jih še niste, jih lahko najdete TUKAJ.

Ali ste izponili zdravstvene nasvete za Julij? Če jih še niste, jih lahko najdete TUKAJ.

Ali ste izponili zdravstvene nasvete za Avgust? Če jih še niste, jih lahko najdete TUKAJ.

Objavljeno v Zdravje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework