Prispevki filtrirani po datumu: torek, 05 november 2013
torek, 05 november 2013 18:34

Oddaj knjigo, vzemi knjigo!

Na Ljubljanskem gradu so svoj prostor našle Knjigobežnice, knjižne omarice, ki ljudi spodbujajo k branju in medsebojnemu izmenjavanju knjig.

V Javnem zavodu Ljubljanski grad so se Knjigobežnic lotili »samoiniciativno«, saj je to ključni del projekta. Nakupili so ves potreben material za izdelavo omaric za knjige, ki sta jih zasnovala Klara Zalokar in Klemen Zupančič iz kreativnega tandema Handmade in Moste ter na podlagi njunih načrtov sestavili knjižne omarice, ki so našle svoje mesto na različnih lokacijah Ljubljanskega gradu.

V jesensko-zimskem času je lokacij Knjigobežnic nekoliko manj (pri spodnji in zgornji postaji vzpenjače, v Spodnjem lapidariju in pri arkadah pod Stanovsko dvorano), v pomladno-poletnih mesecih pa bodo knjižne omarice svoje mesto našle tudi v senci grajskih kostanjev, kjer je branje še posebej prijetno.

Ljubljanski grad na ta način obiskovalce spodbuja k branju in medsebojnemu izmenjavanju knjig, kar je tudi vodilo projekta Knjigobežnice.
»Oddaj knjigo, vzemi knjigo!« je zapisano na grajskih knjigobežnicah, zato vabljeni na Ljubljanski grad k prebiranju in prinašanju knjig!

Vir: http://www.ljubljana.si

Objavljeno v Novice

Spoštovane sodelavke in sodelavci, funkcionarke in funkcionarji društev upokojencev!

Verjetno vsi te dni razmišljamo, kako prebroditi stisko, v kateri smo se znašli.

Kar predstavljam si, kako se počutite, ko člani zahtevajo enake programe kot vsako leto, denarja od občin pa je manj, članarine tudi, saj je mnogo naših članov v hudi stiski. Tudi na ZDUS smo se znašli v stiski. Zmanjkalo nam je sredstev za potne stroške, za nakupe plaket in priznanj …

Kot slišite in vidite, vlada v želji, da bi našli pot iz krize, piše zakon za zakonom, strokovnjaki in predstavniki civilne družbe pa v kratkem času ne moremo odkriti vseh nepravilnosti in pasti, ki jih prinašajo ti na hitro napisani zakoni. V ZDUS se trudimo, da bi strokovno sledili poplavi novih in pomembnih zakonov, da ne bo prehudih posledic za naše članstvo, iščemo strokovnjake, ki se spoznajo na vsa različna in zahtevna področja in jih skušamo pritegniti v naše ekspertne skupine. K sreči jih je veliko pripravljenih sodelovati brez plačila.

Ljudje prav tako ne vedo, da delamo v vodstvu ZDUS prostovoljno, da s svojim denarjem krijemo celo potne stroške, da varčujemo, kjer se da. In ne dojamejo, da za uspešno pogovarjanje z vlado in parlamentom potrebujemo pomoč ljudi, da potrebujemo podporo članstva, tudi tako, da plačuje članarino.
Vedno znova tudi ugotavljamo, da so komunikacije med nami prešibke, da se zatika prav na vseh ravneh od pokrajinskih zvez navzdol. Ljudje ne vedo, kaj delamo, ne berejo naših dveh časopisov, ne gledajo naših spletnih strani, vidijo nas samo takrat, ko nas mediji povabijo, da kaj povemo. A mediji nas najdejo le, ko pričakujejo škandal ali zdraho.

Vrhunski strokovnjaki srednje generacije živijo v drugem svetu, v svetu brutalnih prevar in preigravanj, v svetu iluzij in pehanja za bogastvom, kjer ni prostora za stare.

Vseh teh dvajset let navidezne demokracije ostajamo sami s tistimi otroki in vnuki, ki ne znajo, ne morejo ali nočejo tekmovati v moderni vojni borz. Pohlepnih in brezobzirnih ne bomo spremenili, lahko jih samo ustavimo in naženemo. A tega ne moremo sami. V imenu vodstva zato prosim vas, vse funkcionarje DU, da nam pomagate motivirati članstvo za pomoč pri uveljavljanju njihovih zahtev in pričakovanj pri tistih, ki odločajo. Nujno potrebujemo sodelovanje tistih, ki sedijo v parlamentu in dvigujejo roke za zakone, ki bogatijo bogate, vso množico preostalih pa pehajo v vse večjo revščino.

Pogovarjajmo se s poslanci, najdimo tiste, ki nam bodo pomagali do prave demokracije, ki bodo v parlamentu ustavili dobičkarje in prevarante. Če se bomo dobro organizirali, nas bo hitro 2.500, kolikor nas mora biti, da bi obiskali vsak teden vse poslance.

Pomagajte nam, da ne bomo opešali. Vi to znate, saj mnogi dolga leta uspešno vodite svoja društva. Računamo na vas!

Mateja Kožuh Novak

Vir: http://www.zdus-zveza.si

Objavljeno v Novice
torek, 05 november 2013 18:16

9. Slovenski kongres prostovoljstva

Gradimo skupnost za jutri

V svetu hitro menjajočih se sprememb, ko starejši ostajajo osamljeni, revni družbeno izločeni, otroci preslišani, veliko posameznikov odtujenih, socialno šibke družine prezrte, je toliko pomembneje, da se znamo povezati, da najdemo osebni stik, da si znamo pomagati.

Vsak posameznik, vsak deležnik skupnosti na lokalnem in nacionalnem nivoju je pomemben za dobrobit celotne skupnosti in posameznikov. 

Na 9. Slovenskem kongresu prostovoljstva, ki bo potekal 5. in 6. decembra 2013 v Murski Soboti, bomo povezali prostovoljce, prostovoljske organizacije, javne institucije in podjetja ter raziskali možnosti izvedbe konkretnih prostovoljskih skupnostnih akcij za napredek naše družbe. V dveh dneh bomo razčlenili možnosti sodelovanja med različnimi deležniki, načini povezovanja, predstavili dobre prakse in se poglobili v različne vidike, kako lahko prav vsakdo izmed nas pomaga graditi svojo skupnost za jutri.

Vir: http://www.prostovoljstvo.org

Objavljeno v Dogodki
torek, 05 november 2013 18:02

Srečanje seniorskih piscev 2013

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti organizira Srečanje seniorskih piscev, ki bo potekalo v Mali Nedelji od 8. do 10. novembra.

Srečanje bo z literarnim večerom odprla pisateljica in dramska igralka Maja Gal Štromar, v naslednjih dneh pa se bodo zvrstile literarno-raziskovalne delavnice pod njenim mentorstvom in mentorstvom Zorana Prevca. Srečanje se bo zaključilo s predstavitvijo nastalih del.

Vljudno vabljeni v literarno Pomurje.

PROGRAM SREČANJA

Petek, 8. november 2013 19.00

Maja Gal Štromar, literarni večer s pisateljico in dramsko igralko
Vodi: Mira Rebernik Žižek

Sobota 9. november 2013

9.30-13.00, SENZORNO-LITERARNA RAZISKOVALNA DELAVNICA
Mentorica: Maja Gal Štromar

Namen senzorno-literarne delavnice je povezovanje raziskovalnega gledališkega dela z literarnim ustvarjanjem. Gre natančneje za senzorialno raziskovanje prostora in posameznikovih psiho-fizičnih potencialov. Slušatelji skozi različne vaje senzibilizirajo čutila, spodbujajo pretanjeno opazovanje okolja in prostora, bogatijo in budijo lasten psiho- fizični potencial, spodbujajo domišljijo in na podlagi slednjih izkušenj bogatijo tudi literarni zapis. Ker je literarno delo pogosto oz. skoraj vedno samotno potovanje, največkrat gre za sedenje, s sicer dinamičnim mentalnim in čustvenim delovanjem, se je mentorica odločila, da boste tokrat pristopili k izkopavanju zaklada na nekoliko drugačen način. Za ta namen je pripravila posebne vaje raziskovanja prostora, glasbo in zabavno srečanje z različnimi predmeti iz vsakdana – material, skratka, ki ga boste v okviru delavnice s pridom uporabili za zapis posebnih »življenjepisov«.

14.00-17.00, LITERARNA DELAVNICA S FINALISTI
Mentor: Zoran Pevec

19.00, V ZAVETJU BESEDE

Literarni večer z branjem izbranih literarnih besedil in predstavitev zbornika seniorskih piscev
Vodi: Barbara Rigler

Nedelja 10. november 10.00

Zaključek srečanja s predstavitvijo »življenjepisov«, napisanih na sobotni delavnici

Dodatne informacije

mag. Barbara RIGLER

samostojna strokovna svetovalka
za literarno dejavnost

T: (01) 2410 516
F: (01) 2410 510
E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Vir: http://www.jskd.sihttp://www.zdus-zveza.si

Objavljeno v Dogodki
torek, 05 november 2013 17:46

ZPS odsvetuje nakup G-ner-g saver-ja

G-ner-g saver ne varčuje, ampak porablja energijo!

Na ZPS so zapisali:

Opazili smo, da ponovno intenzivneje oglašujejo in prodajajo napravo za "varčevanje z energijo" G-ner-g saver. Redna cena je približno 40€, očitno pa ga ponudniki ne prodajajo ravno v skladu z načrti, zato boste na spletu našli številne "ugodne" ponudbe. Obljubljajo občutni prihranek elektrike v gospodinjstvu, zato smo se že pred dvema letoma odločili, da napravo preizkusimo in preverimo, ali navedene trditve držijo.

G-ner-g saver smo kupili kot običajni potrošniki in ga poslali v preizkus neodvisni inštituciji, akreditirani za tovrstna opravila. Njihove ugotovitve so pokazale, da priključitev naprave G-NER-G saver pri nas ni smiselna.

Naprava za varčevanje z energijo G-NER-G SAVER ima vgrajeno elektronsko vezje za napajanje dveh zelenih LED diod in kondenzator s kapacitivnostjo 12uF, 450 V. Vgrajeni kondenzator kompenzira jalovo moč induktivnih porabnikov in tako izboljšuje fazni zamik med napetostjo in tokom.

V Sloveniji dobavitelji električne energije zaračunavajo le dobavljeno delovno energijo, kar pomeni, da z uporabo te naprave gospodinjstva nič ne privarčujejo. Nasprotno naprava ves čas, ko je priključena, troši energijo (0,58 W delovne moči).

Informativni izračun: 0,58 W *24h * 365 = 5080,8 Wh = 5 kWh na leto. "

Vir: http://www.zps.si

Objavljeno v Nasveti

V brskalniku (google ali najdi.si) odtipkajte GURS, pojdite na poglavje: Javni vpogled v podatke o nepremičninah – prostor3.gov.si/javni/.

Odpre se – Prijava v javni vpogled in okence Vstop v splošno iskanje – desno je opisan obrazložen način iskanja. Morate vedeti naziv vaše katastrske občine ali njeno številko in številko parcele (lastniki stanovanj vpišejo naslov in številko stanovanja – primer Kebetova 9 5). Vsi ti podatki so vpisani v izpisku iz zemljiške knjige oz. so napisani na obvestilu o vrednosti nepremičnin, ki ga je GURS poslal vsem lastnikom ob popisu nepremičnin.

Desno se izpiše koda v številkah, ki jih je potrebno prepisati v spodnji okvirček. Pritisni Nadaljuj. Po pritisku na Išči se izpiše št. katastrske občine in št. parcele in znak €. S pritiskom na ta znak se izpiše vrednost nepremičnine.

Če tega ne znate narediti sami, Vam bo pomagal vnuk ali sosed. Če ju nimate, se obrnite na najbližje društvo upokojencev.

Vir: http://www.zdus-zveza.si

Objavljeno v Računalništvo
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework