Prispevki filtrirani po datumu: četrtek, 28 november 2013
četrtek, 28 november 2013 09:11

Decemberski program na Kongresnem trgu

Praznični spored na velikem odru na Kongresnem trgu bodo zaznamovali nastopi pevcev in skupin popularne glasbe.

Koncerti so dobra priložnost za srečanje s prijatelji in znanci ter uživanje ob zabavnem programu.

Program prireditev Kongresni trg

Alya, Kingston - pop koncert
Kongresni trg 26.12.2013 ob 20.00

Helena Blagne, Jan Plestenjak - pop koncert
Kongresni trg 27.12.2013 ob 20.00

Rok'n'band, Modrijani - pop, narodnozabavni koncert
Kongresni trg 28.12.2013 ob 20.00

Rebeka Dremelj, Dražen Zečić - pop koncert
Kongresni trg 29.12.2013 ob 20.00

Gadi, Magazin - pop koncert
Kongresni trg 30.12.2013 ob 20.00

Pulcija (Sting and the Police Cover Band), Queen Real Tribute - pop, rock koncert
Kongresni trg 01.01.2014 ob 20.00

Objavljeno v Dogodki

Moti me, da v delikatesi pri tehtanju solate, ali pa recimo oliv, ipd., poleg živila zaračunajo tudi plastično embalažo, in to po ceni živila. To se mi zdi nesprejemljivo in zanima me, ali je sploh dovoljeno."

zaracunavanje embalaze2Zakonodaja pravi, da mora prodajalec maso (težo) embalaže, torej plastične posode, kadar se živilo tehta skupaj z njo (kot embalaža ne štejejo delikatesni papir, folija in vrečke), odšteti od skupne mase (teže). Pri določitvi cene mora torej upoštevati le neto oziroma dejansko maso živila. Tehtnica je lahko pri tehtanju že nastavljena na težo embalaže (pravimo, da je "tarirana", torej je embalaža že odšteta), če ni, pa jo mora prodajalec odšteti od stehtane bruto teže.

Pri prodaji narezanih salam, sira, ipd. pa zakonodaja pravi, da se delikatesni papir tehta skupaj z izdelkom in tudi vračuna v ceno izdelka / živila.

Avtorica: Marjana Peterman

Vir: http://www.zps.si

Objavljeno v Nasveti

Mreža NVO 25x25, ki združuje okrog 40 društev bolnikov iz vse Slovenije, je na današnji novinarski konferenci skupaj s strokovnjaki – zdravniki in lekarnarji – predstavila svoj pogled na ukrep Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki kljub vsem strokovnim nasprotovanjem zaradi varčevanja uvaja sistem terapevtskih skupin zdravil (TSZ).

Mreža NVO 25x25 uvedbi terapevtskih skupin zdravil nasprotuje, kot nestrokovno in nesmotrno so jo ocenili tudi predstavniki stroke. ZZZS pozivajo, naj razmisli o drugih varčevalnih alternativah, med katerimi na prvem mestu predlagajo participacijo za zdravila. Prebivalstvo Slovenije pa pozivajo, da jih podprejo s podpisom peticije, ki je dostopna na spletni strani Mreže NVO 25x25: www.mreza-25x25.si

V priponki si lahko preberete skupno izjavo za medije. Prav tako vas predstavniki Nacionalne mreže NVO s področja javnega zdravja 25x25 vabijo k PODPISU PETICIJE PROTI UVAJANJU TERAPEVTSKIH SKUPIN ZDRAVIL, ki je dosegljiva na povezavi: http://www.mreza-25x25.si/peticija.html. Terapevtske skupine zdravil bodo po mnenju stroke bistveno poslabšala dostopnost do kakovostnih zdravil ter povzročila dodatne zaplete.

Vir: http://www.zdus-zveza.si

 

Objavljeno v Novice
četrtek, 28 november 2013 08:35

Diners Club ZDUS kartica

Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) in Erste Card sta združila moči in spet vzpostavila prvo plačilno-kreditno kartico samo za upokojence.

Zakaj je dobro uporabljati kartico Diners Club ZDUS?

  • Nakupujete lahko na obroke hitro in enostavno le z enim podpisom, brez dodatne dokumentacije, na več kot 8000 prodajnih mest v Sloveniji, brez obresti.
  • Nakupujete lahko na več kot 20 milijonov prodajnih mestih po vsem svetu in več kot 13.000 po vsej Sloveniji.
  • Dnevno dodatno prihranite z bogatim in pestrim nagradnim program: pri plačilu s kartico Diners Club ZDUS hitreje zbirate nagradne točke (1 porabljeni EUR = 2 nagradni točki). Te lahko kadarkoli izkoristite za ugodnosti iz nagradnega programa (za svoje hišne ljubljenčke lahko na primer porabite 20 % manj denarja, ali pa za vaše vnučke 30 % manj denarja v trgovinah Tom Tailor in še mnogo več).
  • Vsak mesec čakajo na vas nove akcije in popusti na različnih prodajnih mestih.
  • Varnostna SMS-sporočila vas lahko takoj po uporabi obvestijo o znesku in času nakupa.
  • Na spletni strani lahko v On-line storitvah pregledate stanje in mesečne račune, uporabljate 
  • e-račun, naročate nagrade in drugo.
  • Svetovalni center vam je na voljo 24 ur na dan, vse dni v letu.
  • Kartica vam omogoča tudi brezplačni vstop in udobje v letaliških salonih na 469 letališčih po vsem svetu.

Odločite se zanjo še danes, saj vam za prvo leto ni treba plačati članarine.

Postopek je preprost. Izpolnite priloženo pristopnico in jo pošljite po pošti na naslov:
Dunajska 129, 1000 Ljubljana, (podpora prodaji). Več informacij: 01/5617880 aliwww.dinersclub.si

Vir: http://www.zdus-zveza.si

Objavljeno v Novice

Inštitut za varovanje zdravja RS (IVZ) in Ministrstvo za zdravje RS (MZ) sta organizirala zaključni dogodek Evropskega partnerstva za boj proti raku, ki se ga je udeležilo okoli 200 strokovnjakov iz Slovenije in tujine.

 

Rak postaja vedno večji javnozdravstveni problem, zato so strokovnjaki z različnih področij spregovorili o državnih programih za obvladovanje raka in presejanju ter zgodnjemu odkrivanju bolezni. Napovedi kažejo, da bo v prihodnosti vsak tretji prebivalec EU zbolel za rakom, vsak četrti pa bo zaradi te bolezni umrl.

Rak je drugi najpogostejši vzrok smrti v EU in glede na staranje Evropske populacije lahko pričakujemo, da se bo incidenca rakavih obolenj v prihodnosti še povečala. Obvladovanje rakavih obolenj predstavlja ključni izziv na področju zdravja. Slovenija je že leta 2008 med predsedovanjem Sveta EU kot svojo prioriteto na področju zdravja izpostavila problematiko boja proti raku. Na tej podlagi je Evropska komisija predlagala Evropsko partnerstvo za boj proti raku za obdobje 2009–2013, katerega vodenje je prevzela Slovenija. Namen EPAAC-a je učinkovitejše in uspešnejše delo v boju proti raku na ravni EU. Glavni cilj tega projekta, ki ga sofinancira Evropska komisija oziroma Direktorat za zdravje in potrošnike (Directorate General for Health and Consumers-DG SANCO) je za 15 % zmanjšati število novo odkritih rakov do leta 2020 z ukrepi preventive in drugimi ukrepi obvladovanja raka.

konf rak

Državna sekretarka Brigita Čokl z MZ je izpostavila uspehe projekta na poti do omenjenega cilja: »Rada bi izkoristila priložnost in navedla le nekaj rezultatov projekta. Veliko smo naredili skozi inovativno komunikacijsko strategijo, ki je vključevala ulične dogodke, mladinske natečaje in kampanjo na družbenih omrežjih. Predlagana je bila struktura bodočega Evropskega informacijskega sistema za raka, ki bi lahko predstavljala pomemben mejnik v načinu organiziranja podatkov o raku v Evropi. Naj omenim tudi presejalne programe in pozdravim pobudo za Evropske šole za upravljanje presejalnih programov, ki so bile ustanovljene v okviru EPAAC-a. Čeprav je Evropska unija leta 2003 izdala Priporočilo Sveta o presejalnih pregledih za odkrivanje raka, se številne države še vedno soočajo s težavami pri izvajanju teh priporočil. Kot primer lahko navedem Slovenijo, kjer so bili izvedeni vsi trije presejalni programi.« Dodala je: »Druga ključna tema tega Javnega foruma so Nacionalni programi za obvladovanje raka. Bistveni cilj Partnerstva je sodelovanje pri aktivnostih za izvajanje Nacionalnih programov za obvladovanje raka v vseh državah članicah. V začetku Partnerstva so mnoge države, med njimi tudi Slovenija, že sprejele Nacionalne programe za obvladovanje raka. Namen Partnerstva je bil z izmenjavo izkušenj in najboljših praks prepoznati bistvene elemente Nacionalnih programov za obvladovanje raka, ki vodijo k njihovemu uspešnemu izvajanju.«
Z državno sekretarko mnenje deli tudi evropski sekretar Tonio Borg, ki je dejal: »Partnerstvo je pripomoglo k usklajenemu pristopu za obvladovanje raka na ravni EU in držav članic. Za začetek naj izpostavim, da smo so si zadali cilj, da bodo do leta 2014 vse države članice EU izvajale nacionalne strategije obvladovanja raka. To bo prispevalo k našim ambicioznim ciljem zmanjšati pojavnost raka za 15 % do leta 2020. Sedaj smo na dobri poti, 24 držav članic že ima državne plane za obvladovanje raka in upam, da jih bodo kmalu imele tudi preostale. Razvili smo tudi smernice za zagotavljanje kakovosti na področju raka dojke, materničnega vratu in debelega črevesa. Za konec bi poudaril še začetek prenove Evropskega kodeksa za boj proti raku. Kodeks, ki mora temeljiti na znanstvenih dokazih, bo osrednja podlaga naših prizadevanj za osveščanje in zgodnje odkrivanje raka po vsej EU. Prosimo vas pomoč pri promociji tega Kodeksa. Navedeno predstavlja dodano vrednost partnerstva.«

Vytenis Povilas Andriukaitis, minister za zdravje Republike Litve, je poudaril, da je zaključno srečanje EPAAC-a odlična priložnost za izmenjavo znanj in izkušenj. V ospredje je postavil preventivo, saj lahko zdrav življenjski slog močno vpliva na zajezitev in preprečitev razvoja bolezni: »Ocenjujemo, da bi lahko približno tretjino rakavih obolenj preprečili z izogibanjem glavnim dejavnikom tveganja, kot so kajenje, čezmerna telesna teža, premajhen vnos sadja in zelenjave, premalo gibanja in uživanje alkohola,« ter dodal: »Pomemben rezultat sodelovanja v boju proti raku je Evropski vodič za pripravo nacionalnih programov obvladovanja raka. Nacionalne in regionalne neenakosti v umrljivosti in obolevnosti za rakom lahko zmanjšamo zgolj z vključitvijo z dokazi podprtimi strategijami za obvladovanje in preprečevanje raka.«
V letu 2014 bo Slovenija predvidoma prevzela vodenje novega Skupnega ukrepa - Razvoj evropskega vodiča za izboljšanje kakovosti v celovitem obvladovanju raka (Development of a European Guide on Quality Improvement in Comprehensive Cancer Control – CANCON). Prvi cilj projekta je opredeliti ključne elemente in standarde kakovosti za obvladovanje raka v Evropi. Drugi cilj se nanaša na olajšanje sodelovanja med državami članicami s pomočjo platforme za izmenjavo najboljših praks, kot tudi ugotavljanje in opredeljevanje ključnih elementov za zagotavljanje optimalne oskrbe. Inovativen partnerski pristop EPAAC-a se je izkazal za dober način doseganja ciljev, zato bo uporabljen za zagotavljanje dodane vrednosti tudi v nadaljnjih ključnih aktivnostih novega skupnega ukrepanja.

Vir: http://www.ivz.si

Objavljeno v Zdravje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework