Prispevki filtrirani po datumu: ponedeljek, 25 november 2013
ponedeljek, 25 november 2013 11:34

Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami

OZN - Organizacija združenih narodov je 25. november proglasila za Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami.

25. november je bil razglašen za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami na prvi feministični konferenci Latinske Amerike in Karibov v Bogoti leta 1981, in sicer v spomin na sestre Mirabal, ki so bile brutalno umorjene v času Trujillove diktature v Dominikanski republiki leta 1960.

16 dni akcij proti nasilju nad ženskami je del svetovne kampanje za človekove pravice žensk. Prva kampanja je potekala leta 1991, že leta 1997 pa so v njej sodelovale ženske nevladne organizacije v več kot 120 državah po svetu. 16 dni akcij se začne s 25. novembrom, Mednarodnim dnevom boja proti nasilju nad ženskami, in se zaključi z 10. decembrom, Svetovnim dnevom človekovih pravic.

sestre mirabal

Društvo SOS telefon od l. 1994 skupaj z drugimi vladnimi in nevladnimi organizacijami izvaja socialne kampanje in medijske akcije v okviru mednarodnih dni akcij proti nasilju nad ženskami.

društvo sos telefon

Odkar smo v letu 1999 izpeljali prvo kampanjo, ki je potekala po vsej Sloveniji, se je zavest o problemu nasilja nad ženskami zelo povečala. Uporaba različnih oblik pomoči, ki jih nudijo različne organizacije, se je povečala, tako telefonskega kot individualnega svetovanja, skupin za samopomoč, varnih hiš in drugih oblik pomoči različnih nevladnih organizacij in vladnih institucij.

Objavljeno v Novice
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework