Prispevki filtrirani po datumu: četrtek, 14 november 2013
četrtek, 14 november 2013 18:38

Rjavčki

POTREBUJEMO:

 • 125 g jedilne čokolade
 • 125 g masla
 • 250 g sladkorja
 • 125 g moke
 • 4 jajca
 • 125 g naribanih orehov

PRIPRAVA:

 1. Nad paro raztopimo čokolado in maslo. Penasto umešajte jajca in sladkor ter primešajte čokolado z maslom.
 2. Na kremo presejte moko in jo vmešajte. Dodajte narezane orehe.
 3. Namastite in pomokajte plitev pekač, nanj razgrnite testo in pecite pri temperaturi 180 °C od 25-30 minut.
 4. Pustite v pekaču, da se ohladi in nato razrežite na primerno velike kocke.
 5. Rjavčki zelo teknejo s stepeno sladko smetano.

PA DOBER TEK

Objavljeno v Sladice

Sloveniji bomo letos obeležili dan slovenske hrane ob tradicionalnem slovenskem zajtrku 15. novembra.

S tradicionalnim slovenskim zajtrkom želimo otrokom v vrtcih in osnovnih šolah približati pomen lokalno pridelane in predelane hrane, zdravega načina prehranjevanja, javne zavode pa spodbuditi k nakupu lokalnih živil ter obenem ozaveščati javnosti o tem.

Naj bo ta dan vaša izbira samo lokalno pridelana hrana!

tradicionalni slovenski zajtrk

Kaj lahko storimo sami?

Večina živil, ki je danes na voljo potrošnikom, je dosegljivih v naši bližini.

 • Zavestno se odločimo za nakup hrane iz lokalnih kmetij in živilskih podjetij. Večina trgovskih verig se temu prilagaja in ponuja vedno več lokalno pridelanih živil oz. sezonskih pridelkov.
 • Pestra ponudba lokalnih pridelovalcev je še vedno na lokalnih tržnicah, sezonsko hrano in ostale dobrote s kmetij pa je mogoče naročiti tudi v zabojčkih z dostavo na dom.
 • Lahko si izberemo kmetijo, s katero se povežemo ter se dogovorimo za dolgoročno preskrbo z lokalnimi živili (partnersko kmetovanje).

Naše počutje in zdravje je vredno pozornosti tudi pri izbiri varnih in kakovostnih živil. Naši jedilniki naj bodo v čim višji meri sestavljeni iz sezonskih živil, ki so dosegljiva v lokalnem okolju. Veliko informacij o lokalni oskrbi lahko najdete na spletni strani www.tradicionalni-zajtrk.si.

Zakaj uživati lokalno hrano?

Hrana iz lokalnega okolja je sezonsko dostopnejša,sadje in zelenjava imata več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost.
Zaradi bližine proizvodnje se lahko uporablja manj aditivov, kot so konzervansi, barvila ipd., taka živila pa so tudi prepoznavna po bogatem in tradicionalnem okusu.

 • Podpiramo domačo proizvodnjo in ohranjamo domača delovna mesta.
 • Ohranjamo poseljenost, obdelanost in urejenost slovenskega podeželja.
 • Zaradi krajših transportnih poti in manjše uporabe embalaže varujemo okolje.
 • Zagotavljamo samooskrbo s hrano v državi.

 

Objavljeno v Novice
četrtek, 14 november 2013 09:26

Svetovni dan sladkorne bolezni – 14. November

Ljudje s sladkorno boleznijo so taki KOT TI IN JAZ, ne obravnavajte jih drugače.

14. novembra obeležujemo svetovni dan sladkorne bolezni, s katero se vsak dan spoprijema 366 milijonov ljudi na svetu. Predvideva se, da bo število obolelih tudi v prihodnosti strmo naraščalo. Zato Mednarodna zveza za sladkorno bolezen (IDF) vsako leto opozarja na pomembnost preventive, zgodnjega odkrivanja in izobraževanja o sladkorni bolezni. Zveza društev diabetikov Slovenije in lokalna društva diabetikov izvajajo številne aktivnosti, ki podpirajo prizadevanja  mednarodne zveze, letos združenih pod geslom Ljudje s sladkorno boleznijo so  taki KOT TI IN JAZ, ne obravnavajte jih drugače. 

Po zadnjih ocenah Inštituta za varovanje zdravja je v Sloveniji približno 136.000 oseb s  sladkorno boleznijo, kar je skoraj za desetino več v primerjavi s podatki iz leta 2007. Pogostnost bolezni tudi v Sloveniji narašča. Zato Zveza društev diabetikov Slovenije opozarja na pomembnost zdravega življenjskega sloga kot enega od ključnih preventivnih ukrepov, ki nastanek sladkorne bolezni lahko odloži ali celo prepreči.

Zato ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni v več krajih po Sloveniji organiziramo pohode, ki so združeni pod skupnim imenom Pohodi za sladkorno bolezen. S pohodi želimo opozoriti okolico na sladkorno bolezen, na tisoče oseb, ki se vsak dan spoprijemajo s to boleznijo, ter na nujnost preprečevanja nastanka bolezni. Vljudno vabljeni, da se pridružite  našim pohodom.«

V okviru letošnjega praznovanja 14. novembra je Društvo diabetikov Kranj pripravilo poseben program, ki bo potekal od 11. novembra do 18. novembra 2013.
Dogodek se bo odvijal na Slovenskem trgu, od koder bo lepo vidna Gimnazija obarvana z  modro svetlobo, ki je mednarodno barva diabetesa.

Tako bo Kranj simbolno povezan z drugimi mesti po svetu, kjer bodo v želji po lajšanju diabetesa prižgali modre luči. Fotografije so na ogled na spletni strani:
http://www.worlddiabetesday.org/en/monuments/2013/Slovenia

Posebna zahvala velja Mestni občini Kranj in vodstvu Gimnazije Kranj, ki sta nas tudi letos  podprli pri organizaciji prireditve in sta se s tem dejavno vključili v počastitev mednarodnega dne diabetesa.

Vir: http://www.diabetes-zveza.si

Objavljeno v Novice
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework