Prispevki filtrirani po datumu: nedelja, 10 november 2013
nedelja, 10 november 2013 11:00

Osnovna navodila za menjavo zimskih pnevmatik

Osnova ustrezne zimske opreme so zimske pnevmatike z oznako M+S (mud+snow), ki morajo biti nameščene na vseh štirih kolesih, ali poletne pnevmatike na vseh štirih kolesih in snežne verige v priboru vozila.

Vse štiri pnevmatike morajo biti enake velikosti, vrste (poletne ali zimske) in zgradbe (radialne ali diagonalne), na isti osi pa tudi iste nosilnosti, hitrostnega razreda ter istega proizvajalca in dezena (vzorca tekalne površine).

Priporočljivo je, da zimske pnevmatike niso starejše od 4 let, saj se po tem obdobju ne glede na obrabljenost izgubi njihova sposobnost optimalnega oprijemanja na cestišču. Koliko je guma stara, nam pove oznaka DOT na njej. Gume, ki so bile narejene po letu 2000, imajo v oznaki štiri številke, tiste, ki so bile narejene pred tem datumom, pa imajo trimestno oznako. Na primer: če je na gumi oznaka DOT 5206, pomeni, da je bila guma narejena v 52. tednu leta 2006.

Sicer pa proizvajalci navajajo, da začne pnevmatiki starost teči šele, ko jo montiramo na kolo, v kolikor je bila prej pravilno skladiščena. Pod pravilno skladiščenje se šteje, da je guma na stojalu, da ni v stiku s kemikalijamo in da temperatura v skladišču ne niha preveč.

merjenje profilaGlobina profila (žlebov) na celotni tekalni površini tako letnih kot zimskih pnevmatik mora biti najmanj 3 milimetre, kar enostavno preverite s kovancem za en evro, saj je njegov zlati rob širok prav 3 milimetre.

Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za zadnjo os in v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os.

V Sloveniji velja izjema pri zimski opremi za priobalno območje, to so ceste od Kozine do Sečovelj, kjer za zimsko opremo štejejo tudi 4 letne pnevmatike z najmanjšo globila profila najmanj 1, 6 milimetra, verige pa v priboru niso potrebne.

Montažo pnevmatik je najbolje prepustiti strokovnjaku, ki bo poskrbel tudi za ustrezno optično nastavitev in centriranje. Z optično nastavitvijo zagotovimo, da bo krmiljenje vozila natančno in da bo kolesje teklo naravnost ter točno, centriranje pa prepreči pojav vibracij, ki so vzrok za prezgodnjo obrabo pnevmatik.

Zakon o varnosti cestnega prometa določa, da se voznik, ki nima ustrezne zimske opreme, kaznuje z denarno kaznijo 120 EUR, če je zaradi prekrška onemogočen promet, pa s 400 EUR.

Vir: http://www.avto-magazin.si

Objavljeno v Nasveti
nedelja, 10 november 2013 10:38

Ustvarjalke in ustvarjalci ročnih del, pozor!

Komisija za tehnično kulturo ZDUS vas vabi, da izdelate in nam pošljete ročne izdelke, primerne za skromna božična/novoletna darila svojcem (zakoncu, mami, otrokom, vnukom) ali prijateljem.

Izdelke bomo ocenili. Pri ocenjevanju bomo upoštevali ceno darila, enostavnost izdelave in domiselnost darila. Izdelano je lahko iz kakršnegakoli materiala. Ob poslanem vzorčnem izdelku navedite natančno, kakšen material in koliko ga potrebujete za izdelavo enega darilca, prav tako napišite, koliko časa porabite za njegovo izdelavo.

Ustvarjalke in ustvarjalce 50 najbolj domiselnih daril bomo povabili v času od 16. do 20. decembra 2013 na brezplačne delovne počitnice v hotel Delfin. Ob dopoldnevih bomo organizirali učne delavnice, kjer si boste izmenjali ideje za ročna dela, popoldan pa pričakujemo, da boste prikazovale –i gostom, kako izdelujete darila in jim pomagali, da jih bodo izdelovali tudi sami.

Vzorčne izdelke nam, prosim, pošljite do 20.novembra. Do 25.11. 2013 vas bomo obvestili o izbiri.

Andrej Jus, predsednik Komisije za tehnično kulturo ZDUS.

Vir: http://www.zdus-zveza.si

Objavljeno v Novice
nedelja, 10 november 2013 10:35

Zbiranje predmetov za osebe v stiski

Bliža se novoletni čas in vse več podjetij se v tem času odloča, da bodo zbirali predmete za osebe v stiski.

Da bi se v okviru zbiralnih akcij zbrali predmeti, ki se resnično potrebujejo, so v NFHOS že spomladi v okviru projekta Združimo moči naredili seznam, v katerega lahko humanitarne organizacije vpišemo potrebe naših uporabnikov. Seznam:http://www.nfhos.si/portal/zdruimo-moi .

Vse organizacije vabijo, da v seznam vpišemo potrebe naših uporabnikov. To storimo tako, da izpolnimo obrazec na spletni strani http://www.nfhos.si/portal/vnesi-potrebo.

Združenju Slovenska filantropija se je javilo podjetje, ki je pripravljeno zbirati predmete za osebe v stiski. Podjetje bo spremljajo seznam na spletni strani NFHOS, zato nas pozivajo, da čim prej vpišemo potrebe naših uporabnikov.

V primeru težav pri vpisu ali dodatnih vprašanj, jih lahko kontaktirate na 031 418 137 aliTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Objavljeno v Novice
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework