Prispevki filtrirani po datumu: petek, 13 september 2013

Ljubljana, 13.9. 2013 – V Ljubljani je povsem na novo zaživel »Na Triglav spreminjat svet! Simbioza medgeneracijski center«, ki je nastal kot plod sodelovanja Zavoda Ypsilon, projekta Simbioza in Zavarovalnice Triglav. Otvoritev, ki je potekala včeraj popoldne na ploščadi Slovenijalesa v Ljubljani, je z nagovorom odprl predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor. Omenjeni center je prvi medgeneracijski center v Ljubljani, ki bo nudil prostor za stik med različnimi generacijami in čez celo leto omogočal intenziven prenos različnih znanj.

Ploščad Slovenijalesa je na omenjeni dan oživela v medgeneracijskem ritmu. V samem pozdravu so preko 200 gostov gostov nagovorili častni gost, predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor, predsednik Uprave Zavarovalnice Triglav, Andrej Slapar, strokovni direktor in direktorica Zavoda Ypsilon, Žiga Vavpotič in Petra Kocjan ter vodja medgeneracijskega centra, Ana Pleško.

"S tem medgeneracijskim centrom želimo postaviti model, ki bi ga skupaj z državo razširili po lokalnih skupnostih. Gre za preplet zanimivih vsebin, ki morajo biti zanimive mladim in modrim, hkrati vanj vpeljujemo koncept IT demo centra in dokazujemo, da je holistično sodelovanje z gospodarstvom možno. Ocenjujemo, da bi Slovenija potrebovala nekje 30 takih centrov in veseli bomo, če jih bomo lahko razvijali pod blagovno znamko Simbioza medgeneracijski center. Vedno smo odprti za vse partnerje, ki bi si to želeli, znamo pomagati in verjamemo, da smo z blagovno znamko Simbioza razvili iskreno medgeneracijsko sodelovanje," sporoča Žiga Vavpotič, strokovni direktor Zavoda Ypsilon in pobudnik projekta.

"Zavarovalnica Triglav že več kot stoletje upravičuje zaupanje vseh generacij. Mesto največje slovenske zavarovalnice nam nalaga odgovornost, da ohranjamo in krepimo tudi medgeneracijsko sodelovanje. Zato smo se tudi odločili, da podpremo ta medgeneracijski center. Zavedati se moramo, da generacije vplivajo druga na drugo in da so si za zgled. Zato me veseli, da smo ravno v Zavarovalnici Triglav omogočili prostor za druženje, ustvarjanje in pridobivanje novih znanj – vrednote, ki na nek način ustvarjajo varnejšo prihodnost. To pa je tudi poslanstvo Zavarovalnice Triglav," je dejal Andrej Slapar, predsednik uprave Zavarovalnice Triglav.

"V Zavodu Ypsilon smo izredno veseli, da je gospodarstvo ponovno pokazalo, da mu ni vseeno," je povedala Petra Kocjan, direktorica Zavoda Ypsilon"Za to, da smo medgeneracijski center lahko odprli ljudem, so namreč zaslužna predvsem podjetja, ki so podprla delovanje samega centra in s tem pokazala, da razumejo pomembnost medgeneracijskega sodelovanja, s tem pa so omogočila prostor za sodelovanje in soustvarjanje med generacijami ."

Predsednik Borut PahorPredsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v svojem govoru povedal: "Pomembno je, da v vsaki dobi življenja čutimo, da počnemo nekaj koristnega. Zato je medgeneracijski center dobrodošel prostor za povezovanje generacij na izjemno koristen način."

Sledilo je častno rezanje traku, ko so se vrata medgeneracijskega centra tudi uradno odprla širši javnosti. Otvoritve so se udeležili številni gospodarstveniki in veleposlaniki. V medgeneracijskem duhu so se zabavali tako starejši kot mladi, prisotni pa so bili številni ministri, med njimi minister za notranje zadeve, dr. Gregor Virant, minister za zunanje zadeve, g. Karl Erjavec in minister za kmetijstvo in okolje, mag. Dejan ŽidanSlednji so, skupaj s predsednikom Republike Slovenije, na osrednji del centra – stekleno steno, napisali tudi svoje sporočilo Sloveniji in mladim.

Sledile so družabne aktivnosti. Mladi so se v zaposlitveni delavnici s sodelavkama e-Študentskega Servisa učili, kako izboljšati svoje možnosti za zaposlitev, starejši gostje pa so si v zdravstvenem kotičku lahko izmerili krvni tlak in vsebnost sladkorja v krvi.

simbioza-centerGostom so se predstavili vsi projekti Zavoda Ypsilon, med katerimi je najbolj znan Simbioza. Simbioza je medtem potekala v obliki računalniške delavnice, kjer so mladi prostovoljci projekta Simbioza starejše goste učili uporabe računalnikov.
Potekala je tudi ustvarjalna delavnica, kjer so sodelovali umetniki iz Trgovine mladih umetnikov SiTi ARTstore in mentorski kotiček, kjer so se številni pridružili mentorskemu programu Uči se od najboljših.

Po končanem uradnem delu je sledil zabaven program z glasbo v duhu povezovanja generacij. Nastopila je glasbena skupina Help! A Beatles Tribute, ki je z igranjem klasik legendarnih The Beatles, ogrela in z energijo napolnila tudi najstarejše, ki so zaplesali v medgeneracijskem plesu.

Na Triglav spreminjat svet! Simbioza medgeneracijski center, ki ga na 240 kvadratnih metrih sestavljajo prostor za druženje, mala in velika učilnica, sejna soba ter pisarne Zavoda Ypsilon in projekta Simbioza, so poleg Zavarovalnice Triglav pomagala uresničiti tudi podjetja HPIntel in Microsoft, ki so zagotovila računalnike in ostalo računalniško opremo. V medgeneracijsko sodelovanje verjameta tudi Si.mobil, ki je zagotovil pohištvo in dostop do interneta, in Steljes, ki je učilnici opremil z dvema interaktivnima tablama. Prostor za druženje je skoraj v celoti opremila spletna trgovina Mimovrste, ki je hkrati prispevala tudi dodatno opremo za različne aktivnosti, da bo druženje med generacijami še bolj zabavno.

Medgeneracijski center že v prihodnjem tednu prireja številne aktivnosti, zato so tako starejši kot mladi vabljeni k soustvarjanju programa.

Ana Pleško, vodja projekta Simbioza je povedala: "Veseli nas, da Simbioza prehaja v trajnostno zgodbo in odprtje medgeneracijskega centra je odlična priložnost, da medgeneracijsko sodelovanje prepletamo vsakodnevno in preko različnih znanj in vsebin. Tako bo medgeneracijski center namenjen tako starejšim kot tudi mladim, kjer bodo imeli priložnost za druženje, učenje, zabavo in spoznavanje drug drugega. Ob tej priložnosti vabimo vse prostovoljce vseh starostnih skupin za izvedbo različnih aktivnosti – želimo si namreč, da aktivnosti medgeneracijskega centra soustvarjamo skupaj."

Prireditev je potekala do 21. ure in tako primerno pospremila nove prostore, namenjene druženju in učenju mladih in starejših v Ljubljani.

Objavljeno v Novice

Prihodnji teden, od 16. do 22. septembra, bo potekal Evropski teden mobilnosti, ki letos nosi geslo »Vaš korak za čistejši zrak«.

Geslo poleg skrbi za čistejše okolje tokrat posebej izpostavlja pomen aktivnega transporta. Pešačenje, kolesarjenje ali tek kot oblike aktivnega transporta v kombinaciji z javnim prevozom nimajo samo pozitivnih učinkov na naše okolje, ampak pomagajo tudi pri izboljšanju gibalnih navad. Na Inštitutu za varovanje zdravja RS (IVZ) zato svetujemo, da prebivalci izkoristijo to priložnost ter spremenijo transportne navade za boljše zdravje ljudi in okolja.

Po podatkih raziskave IVZ iz leta 2008 kar približno 60 odstotkov prebivalcev Slovenije, ki živijo v mestih, na delovno mesto prihaja z avtomobilom. Posebej zanimiv je podatek, da je 40 odstotkov anketiranih avto uporabljalo tudi za zelo kratke razdalje, od pol do dneh kilometrov. »Dva kilometra v mestnem okolju s prometom, križišči, semaforji in prehodi za pešce pomeni največ pol ure hoje ali največ 15 minut kolesarjenja. V skandinavskih državah niso redki, ki kolesarji do delovnega mesta tudi več kot 10 kilometrov. Tudi če bi za aktivno pot v službo potrebovali več časa kot z avtomobilom, je razlika v času še vedno manjša, kot če bi se odpravili na rekreacijo od doma. Samo pomislite, kolikokrat se za nezadostno telesno dejavnost izgovarjate na pomanjkanje časa,« je opozorola asist. Janet Klara Djomba z IVZ in dodala: »Za ohranjanje zdravja je potrebnih 30 minut zmerno intenzivne telesne dejavnosti dnevno, ki se lahko razdelijo na krajše enote dolge vsaj 10 minut. Če razdalja do službe to omogoča, lahko 30 minut kolesarjenja ali malo hitrejše hoje lahko »opravimo« že samo s potjo v službo in nazaj domov!« Če pa je pot v službo vseeno predolga za pešačenje ali kolesarjenje, je smiselno »aktivno« opraviti vsaj krajše poti. Tako se na manjše nakupe v bližnji trgovini odpravimo peš ali s kolesom, za telesno dejavnost pa se lahko izkoristi tudi pot na roditeljski sestanek, srečanje s prijatelji ali podobno.

Pri spodbujanju telesne dejavnosti so pomembni starši in zdravstveni delavci

Pomembno vlogo pri svetovanju zdravega življenjskega sloga, kamor spada tudi telesna dejavnost, imajo zdravstveni delavci. »Spodbujanje aktivnega transporta, to je pešačenje ali kolesarjenje v službo, šolo in različnih opravkih, je izredno učinkovit način za povečanje stopnje telesne dejavnosti, ki je nujno potrebna za ohranjanje zdravja in preprečevanje kroničnih bolezni. Študije v preteklosti so pokazale, da spodbujanje aktivnega transporta bolj učinkovito poveča celotno količino telesne dejavnosti kot pa spodbujanje rekreativnih dejavnosti.« je povedala asist. Janet Klara Djomba z IVZ in opozorila: »Pomembno je tudi, da smo dober zgled svojim otrokom in ostalim družinskim članom ter tudi njih spodbujamo k okolju in zdravju prijaznim načinom transporta. Ali ste prepričani, da je pot v šolo za vašega otroka res tako neprimerna za hojo, da ga morate peljati z avtomobilom? Zakaj se ne bi enkrat na pot odpravili skupaj z vašim šolarjem? Morda mu boste lahko svetovali, kako se naj obnaša na kritičnih mestih ali pa našli bolj varno različico poti«.
22. septembra je tudi Dan brez avtomobila, ko bodo v številnih slovenskih krajih mestna središča zaprli za motorizirani promet in tako pešcem in kolesarjem omogočili varno in neovirano pot. Namesto, da se prebivalci jezijo nad obvozi in zastoji, naj raje izkoristijo to redko priložnost in se z družino sprehodijo po ulicah brez motečega hrupa in smradu. Morda bodo ob tej priložnosti v svojem kraju odkrili celo kaj novega!

Vir: http://www.ivz.si

Objavljeno v Novice
petek, 13 september 2013 13:31

Mednarodno pokojninsko svetovanje

Ste zaposleni ali ste bili zaposleniv Avstriji?

Strokovnjaki nosilcev pokojninskega zavarovanja vam svetujejo.

informativni-dan-avstrija

Vir: http://www.zpiz.si

Objavljeno v Dogodki
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework