Pustni krofi

sreda, 21 januar 2015 00:00
(4 glasov)

Recept za pripravo pustnih krofov

Okoli nastanka krofov se spletajo – bolj ali manj romantične – pripovedke oz. miti, kot o kakšnem antičnem mitičnem junaku. Dunajčani recimo prisegajo na to, da je okusno pecivo iznašla pekovka Cäcilie Krapf, ki je okoli leta 1690 v svoji trgovinici ob vratih Peilertor izdelovala znamenite »Cillijine kroglice«, znane po celem Dunaju, ter jih v pustnem času polnila z vloženim sadjem.

Poleg tega obstaja legenda, da je v daljni preteklosti nesrečno zaljubljena kuharica pripravljeno testo namesto v pečico pomotoma vrgla v vročo mast in tako iznašla krofe.

Krofi v svoji klasični, sladki različici z značilnim belim obročem so nedvomno krona pustnega časa. Ko zagrizete vanj, morate nemudoma okusiti marelično marmelado. Seveda je mora biti dovolj, a ne sme teči ven. Testo je potrebno pregnesti, pustiti vzhajati in speči z obilo merico pozornosti in pazljivosti. Tako se rodijo popolni krofi.

POTREBUJEMO:

( Vse sestavine naj bodo ogrete na sobno temperaturo)
• 1 kg moke ( najboljša Farina 0+univerzalna, vsake po ½ kg)
• 14 dkg olja ( približno 2 dl, kdor nima tehtnice)
• 10 dkg kvasa
• 1 malo žličko soli
• ½ l mleka
• 8 rumenjakov
• 10 dkg sladkorja ( 4 velike žlice, kdor nima tehtnice)
• 2 vanilj sladkorja
• nastrgana limonina lupinica
• rum
• muškatni orešček

PRIPRAVA:

1. Kvas damo na vzhajajnje v toplo mleko. Vzhajanega dodamo v pripravljeno zmes moke in dodatkov. Zmes vseh teh sestavin stepamo 20 minut v mešalniku.
2. Po končanem stepanju na tehtnici ( če jo imamo) odtehtamo po 8 dkg zgnetenega testa, da so vsi krofi enaki. Odtehtano testo med dlanmi še dobro pregnetemo in iz njega naredimo kroglico, ki jo oblikujemo v lepo kroglico, ki jo oblikujemo tako, da damo kroglico testa za krof na mizo, ga pokrijemo z upognjeno dlanjo, s katero krožimo po mizi, da se oblikuje res lepa enakomerna kroglica.
3. To položimo na pomokan prtiček in nato pokrijemo z drugim prtičkom. Važno je, da pustimo testo dovolj dolgo vzhajati. Če boste preveč neučakane in boste dale krofe prehitro peči, ne bodo imeli tako zaželjenih venčkov. Če pa je testo preveč vzhajano, je zadeva ista. Zato je dobro, da daste, takrat, ko mislite, da je testo dovolj vzhajano, enega peči za pokušino. In če ima lep venček, je testo pripravljeno za peko.
4. Pripravite olje za cvrtje. Kdor ima možnost, naj v marketih poišče palmino olje ( je v trdni obliki kot mast, je mnogo bolj primerno za cvrtje kot olje, krofi jo manj vpijajo, uporabna je za večkratno pečenje in se ne peni!).
5. Olje za cvrtje segrevamo počasi. Temperatura je primerna za cvrtje takrat, ko v ogreto olje potopimo do dna leseno žlico in ob njej počasi in enakomerno izhajajo mehurčki.
6. Ko so krofi vzhajani, jih položimo v segreto olje za pečenje tako, da jih obrnemo glede na to, kako so ležali na prtičku ( zgornja vzhajana stran gre v olje) in posodo pokrijemo z pokrovko. Pečemo 4 minute na eni strani ( bodite natančne), nato posodo odkrijemo, krofe v olju obrnemo in pečemo še na drugi strani 4 minute, posoda za pečenje je tokrat odprta. V posodi pečete toliko krofov, da lahko ti prosto plavajo v olju.
7. Pečene krofe položimo na papirnate servete, da se olje odcedi, počakamo da se ohladijo in jih nato z brizgalno napolnimo z marelično marmelado. Potresemo jih s sladkorjem v prahu.

PA DOBER TEK

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework