Prispevki filtrirani po datumu: petek, 06 januar 2017
Težko pričakovano bo z začetkom leta 2017 v okviru eZdravja pričel z delovanjem eRCO (Elektronski register cepljenih oseb in neželenih učinkov po cepljenju), s katerim se bodo samodejno prenašali in zbirali podatki o vseh opravljenih cepljenjih in neželenih učinkih.

Skrbniki programskih rešitev pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti so po enotni metodologiji prilagodili zaledne sisteme tako, da ti omogočajo poenoteno beleženje podatkov o vseh opravljenih cepljenjih in neželenih učinkih  po cepljenju ter prenos vseh podatkov v centralno bazo eRCO, katere skrbnik je NIJZ.

Po veljavni zakonodaji, ki ureja cepljenje (Zakon o nalezljivih boleznih, Program cepljenja in zaščite z zdravili, Zakon o zbirkah podatkov s področja zdravstvenega varstva), so izvajalci cepljenja dolžni voditi evidence o opravljenih cepljenjih in zaščiti s specifičnimi imunoglobulini in o njih poročati na NIJZ. Tudi vse neželene učinke po cepljenju je obvezno prijaviti na NIJZ.

Zato izvajalce cepljenja lepo prosimo, da še naprej natančno beležijo vsa opravljena cepljenja in ugotovljene neželene učinke, da bodo lahko samodejno posredovani v eRCO, ki je namenjen sprotnemu spremljanju izvajanja cepljenja v naši državi.

Prehod na nov način evidentiranja je zahteven, zato vam bodo v pomoč vaši skrbniki programskih rešitev in seveda tudi epidemiologi/koordinatorji cepljenja na območnih enotah NIJZ ter preko njih tudi  sodelavci s področja eZdravja na NIJZ.  

Vaša vprašanja lahko posredujete tudi na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. 

Vir: http://www.nijz.si/

Objavljeno v Zdravje
Po potrditvi okužbe labodov z virusom aviarne influence (ptičje gripe) H5N8 v Sloveniji na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ocenjujejo, da ni tveganja za zdravje ljudi, saj ljudje za okužbo nismo sprejemljivi.

Virus aviarne influence H5N8, ki so ga odkrili pri labodih na Pragerskem, je zelo nevaren perutnini in nekoliko manj prostoživečim pticam, zato je Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin uvedla ukrep, da se na območjih Maribora, Ptuja, Murske Sobote, Celja in Novega mesta perutnino in ptice v ujetništvu zadržuje v zaprtih prostorih oziroma na način, da se prepreči stik s prostoživečimi pticami, predvsem vodnimi. Tako se zmanjša možnost prenosa tega virusa iz prostoživečih ptic na perutnino v reji in posledično gospodarsko škodo.

Več o ukrepih in priporočilih glede preprečevanja prenosa na perutninske reje je dostopno na spletnih strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin na naslednji povezavi.

Previdnostni ukrepi

Čeprav se ljudje z virusom aviarne influence H5N8 ne moremo okužiti in zboleti, saj na površini naših telesnih celic nimamo receptorjev, ki bi omogočili vstop virusa vanje in s tem okužbo, je potrebno upoštevati previdnostne ukrepe. Poginulih ptic, ki jih najdemo v naravi, se ne dotikamo z nezaščitenimi rokami. Če smo se jih že dotaknili brez zaščite, si roke skrbno umijemo z milom in vodo. Dokler si rok ne umijemo, se ne dotikamo obraza, predvsem očesnih veznic, nosne ustne sluznice. 

Vir: http://www.nijz.si/

Objavljeno v Zdravje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework