Nadevani listi vinske trte

Polnjeni listi vinske trte Polnjeni listi vinske trte Foto: Okusno.je
petek, 11 november 2016 10:07
(0 glasov)

Od kod izvira martinovo?

Martinovanje ima tako kot večina krščanskih praznikov svoj izvor v starih poganskih običajih. Od nekdaj so ljudje v našem klimatskem pasu v novembru praznovali zaključek letine s pojedinami in žrtvovanji, s katerimi so hoteli doseči, da bi jim bile naravne sile naslednje leto vsaj enako, če ne še bolj naklonjene. Ob koncu obdobja zorenja so imeli lepo navado poravnati medsebojne dolgove, odslovili ali na novo zaposlili so tudi hlapce in dekle.

 

 

 

 

Sestavine za 4 osebe

500 g čebule
100 g riža
1 žlica sladkorja
1 ščepec soli
1 ščepec popra
1 vejica kopra
1 vejica peteršilja
1 vejica mete
225 g listov vinske trte v slanici
4 žlice olja
1,1 l vode
1 limona

Priprava

Liste vinske trte naberemo, ko so listi še mladi in zeleni, nato jih za nekaj mesecev vložimo v slanico.

1. Čebulo olupimo in na drobno nasekljamo. Koper, meto in peteršilj temeljito operemo in drobno nasekljamo. Riž stresemo v cedilo in ga pod tekočo vodo spiramo tako dolgo, da voda, ki priteče izpod cedila ni več motna. Na kuhalnik pristavimo lonec, v katerem segrejemo olje. Čebulo približno 5 minut pražimo na zmernem ognju. Nato dodamo riž in premešamo s kuhalnico, da riž postekleni.

2. Pražimo še nekaj dodatnih minut, nato pa dodamo sladkor. Po okusu posolimo in popopramo. Dodamo sesekljana zelišča in prilijemo približno 100 ml vode. Kuhamo še dodatnih 10 minut, vendar medtem stalno mešamo. Nato lonec odstavimo in počakamo, da se vsebina nekoliko ohladi.

3. 10 listov vinske trte dobro umijemo in osušimo s krpo ter položimo na delovno površino. Na sredino vsakega lista damo žlico kuhane mešanice. Robove zavihamo in zavijemo v rolico, ki naj ne bo preveč debela.

4. Limono temeljito operemo in jo z lupino vred narežemo na kolobarčke. Na kuhalnik pristavimo nov lonec, na dno katerega položimo odvečne liste vinske trte. Dodamo limonine kolobarčke, polnjene rolice in kapljico olivnega olja. Zalijemo z litrom vode, pokrijemo in na zmernem ognju kuhamo 30 minut. Počakamo, da se rolice ohladijo, nato pa jih serviramo na pladenj in postrežemo.

Vir: Okusno.je

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework