Prispevki filtrirani po datumu: sreda, 27 september 2017
sreda, 27 september 2017 13:01

DARS ne izvaja akcije "Vinjeta zastonj"

V zadnjih dneh se na družbenem omrežju Facebook vnovič pojavlja nagradna igra »Vinjeta zastonj«, kjer je kot organizator naveden DARS d.d. Navedeno ne drži, saj Dars ni organizator omenjene nagradne igre. 


Vinjeta je opredeljena po predpisih o javnih cestah (Zakon o javnih cestah in Uredba o cestnini in cestninskih cestah) ter predstavlja dokazilo pavšalnega plačila uporabe cestninskih cest v določenem obdobju. Cena vinjete je določena s strani države, na katero se ne obračunava popusta.

V Darsu opažajo, se vinjete uporabljajo za različne promocijske akcije trgovcev in ponudnikov storitev, ki na takšen način pospešujejo obiske spletnih strani oziroma prodajo svojih storitev ali izdelkov. DARS d.d. ima sicer za prodajo vinjet s partnerji sklenjene pogodbe o komisijski prodaji cestninskih vinjet. Vsa prodajna mesta vinjet so primerno označena s certifikatom, ki je prodajalcu dodeljen s strani družbe Dars. Komisionar-prodajalec vinjet lahko vinjete prodaja končnim kupcem le po vnaprej določenih cenah, ki so zavezujoče. Ob nakupu vinjete kupec prejme račun, s katerim lahko v primeru poškodbe vinjete to tudi zamenja. Zato je za kupca varno, da vinjeto kupi na uradnih prodajnih mestih, odločitev pa je seveda na strani kupca. DARS d.d. ne prodaja vinjet na spletnih straneh niti ne daje popustov nanje. 

Kupcem svetujejo previdnost pri nakupu vinjet, saj lahko DARS d.d. jamči za kakovost in verodostojnost kupljene vinjete le na uradnih prodajnih mestih.

Vir: https://www.dars.si
Objavljeno v Novice

Slovenski okulisti so leta 2014 zavarovancem izdali 136.233 naročilnic za očala ali leče, za kar je ZZZS skupno plačal 2,238 milijona evrov. Mnogi zavarovanci zmotno mislijo, da za pregled vida pri okulistu potrebujejo napotnico, a na ZZZS poudarjajo, da napotnica za ugotavljanje dioptrije ni potrebna.


Leta 2014 je bilo zavarovancem izdanih 147.222 različnih vrst očal in 3989 različnih vrst leč, za katere je del vrednosti kril Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Skupni stroški ZZZS za očala in leče so lani znašali 2,238 milijona evrov. A to je le del celotne vrednosti izdanih medicinskih pripomočkov za izboljšanje vida, ki ga krije ZZZS. Kot navajajo, je bila skupna vrednost lani izdanih medicinskih pripomočkov za izboljšanja vida 7,971 milijona evrov.

Optik mora zavarovancu, ki kupuje očala z naročilnico ZZZS, ponuditi očala, ki so še v okviru cenovnega standarda, do katerega je zavarovanec upravičen - torej očala, za katera zavarovancu ne bo treba nič doplačati. V primeru, da si zavarovanec izbere dražja očala, razliko od vrednosti, ki mu jo prizna ZZZS, doplača sam.

Vsaka zavarovana oseba lahko opravi pregled pri okulistu na stroške ZZZS, tudi število pregledov ni omejeno, do novih očal ali leč pa so zavarovanci upravičeni vsaki dve leti, mlajši od 15 let vsako leto. Izjema je, če pri zavarovancu pride do takšnih anatomskih ali funkcionalnih sprememb, zaradi katerih je medicinski pripomoček postal neuporaben pred pretekom trajnostne dobe.

Očala oziroma leče zavarovana oseba nabavi pri optikih v Sloveniji, ki imajo sklenjeno pogodbo z ZZZS, lahko pa jih nabavi tudi v drugih državah članicah EU in v tretjih državah, pojasnjujejo na zavodu. V primeru nabave pripomočka v državah EU ali v tretji državi ZZZS na podlagi pisne vloge, naročilnice in računa povrne dejanske stroške, vendar največ do višine cenovnega standarda. Koliko bo ZZZS zavarovancu prispeval za nova očala oziroma leče, je odvisno od vrste stanja in bolezni vida, gibajo pa se med 40 in 300 evrov.

Okulisti so lani pri 339.288 obravnavanih osebah izdali 136.233 naročilnic za medicinske pripomočke za izboljšanje vida, torej očala ali leče. Na podlagi teh izdanih naročilnic je 119.621 oseb prejelo najmanj en medicinski pripomoček iz skupine pripomočkov za izboljšanje vida. Ker zavarovana oseba lahko prejme naročilnico npr. posebej za očala za bližino in posebej za daljavo, se podatki o izdanih naročilnicah ne ujemajo s podatki o osebah.

Na zavodu poudarjajo, da zavarovanec za pregled pri okulistu samo za pregled vida oziroma da dobi naročilnico za očala ali leče, ne potrebuje napotnice. “V primeru, da je pri pregledu potrebna še kakšna druga preiskava, pa zavarovana oseba potrebuje napotnico. Pregled je seveda potrebno opraviti pri okulistu, ki je vključen v javno zdravstveno mrežo,”pojasnjujejo.

Vir: http://www.primorske.si
Objavljeno v Zdravje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework