Prispevki filtrirani po datumu: petek, 01 september 2017

Vljudno vas vabimo na odprtje razstave grafik
 

4. Valvasorjevih mednarodnih grafičnih dni
 

v petek, 8. septembra 2017, ob 19. uri
v galerijo gradu Bogenšperk.
 
Sodelujejo grafični umetniki:
Lucija Berdin, Čakovec, Hrvaška
Vlado Goreski, Bitola, Makedonija
Luka Popič, Podgorje, Slovenija
Barbara Jurkovšek, Dol pri Ljubljani, Slovenija
Franco Vecchietm Trst, Italija
Aleksandra Zalokar, Krško, Slovenija
 
Razstavljena bodo dela, ki so nastala na gradu Bogenšperk v okviru
4. Valvasorjevih mednarodnih grafičnih dni (2. do 7. julij 2017).
 
Umetnike bo predstavila umetnostna zgodovinarka Kristina Tina Simončič. 
Razstavo bo odprl Rajko Meserko, župan občine Šmartno pri Litiji.
Kulturni program bo obogatil glasbeni trio NAFASI.
 
Dogodek bo potekal v okviru vikenda odprtih vrat občine Šmartno pri Litiji.
Za vse obiskovalce odprtja razstave smo ob 18. uri pripravili brezplačno vodenje po gradu in Valvasorjevi bakrotiskarni.
 
Razstava bo na ogled v odpiralnem času gradu do 26. novembra 2017.

Valvasorjevi mednarodni grafični dnevi so nastali v sodelovanju Javnega zavoda Bogenšperk, Galerije Božidar Jakac Kostanjevica na Krki, Tehniškega muzeja Slovenije, slikarja in grafika Janka Orača.

Objavljeno v Dogodki
petek, 01 september 2017 11:00

Izlet: Z vlakom na nepozabno trgatev

Vabimo vas na nepozabno izkušnjo, na trgatev z vlakom. Z nami boste lahko brezskrbno okušali prleška vina in jedi. Pa seveda tudi dela v vinogradu.

 

Datum izleta: 16. september 2017. Prijavite se TUKAJ, več informacij pa na telefonski številki 01/30 91 550.

 

Ste vedeli, da iz Jeruzalemsko-Ormoških goric prihaja kar nekaj vrhunskih slovenskih vinarjev? Poleg, jasno, zvrhanega koša dobre volje, ki se še posebej napolni ob trgatvi, ob spremljavi pravega prleškega špricerja. Saj poznate legendarno vino jeruzalemčan, za katerega pravijo, da spreminja vodo v špricer!? V tamkajšnjih goricah kajpada ne točijo le špricerjev, temveč tudi vrhunske penine in mirna vina Puklavec Family Wines.

A Prleki niso znani le po vinih, temveč tudi po dobri kuhinji. Vse to in še več boste lahko poskusili, če se nam boste pridružili na trgatvi, ki jo pri spletnem mestu O vinu pripravljamo skupaj s Slovenskimi železnicami (SŽ) in vinsko kletjo Puklavec Family Wines.

Foto: Arhiv Puklavec Family Wines

 

Med trganjem ne bomo žejni!

Preden se bomo trgači sredi septembra odpravili v vinograde, bomo v Zidanici Malek popili penino dobrodošlice in se podkrepili s pravo prleško južino na žlico, torej s prleškim piskrom. Ker delo v vinogradu nikakor ne bo mačji kašelj, bomo s seboj med trte odnesli tudi jeruzalemčana in mineralno vodo, da ne bomo dehidrirali. Po dveurnem trganju se bomo vrnili v zavetje Zidanice Malek, kjer se bomo podkrepili s kruhom in sirom, vse skupaj pa zabelili z degustacijo odličnih vin iz kleti Puklavec Family Wines.

Pravijo, da ni lepšega kot sedeti med goricami, opazovati blagorodne trte in zraven srkati odlično domače vino. Še toliko bolj, če veste, da ste k letošnji letini s trgatvijo nekaj prispevali tudi sami. Zidanica Malek je s svojo odlično lokacijo, razgledom in ponudbo pravšnja za to. Sploh če vemo, da za pridelano kapljico stojijo vinarji oziroma enologi družine Puklavec, ki se v teh krajih napaja iz stoletne tradicije. Martin Puklavec je namreč že leta 1930 postal direktor vinarske zadruge v Ormožu. In tam se je zgodba začela. Nadaljevala pa se je leta 2009 z Martinovim sinom Vladimirjem Puklavcem, ki je tedaj prevzel klet v Ormožu. Njegov cilj je bil izpolniti očetovo vizijo – delati najboljša vina, kar mu danes prav gotovo uspeva. Njihova vina so prejela že številne nagrade – tako doma kot na najprestižnejših ocenjevanjih v  tujini.

Tam daleč na griču – pri Hlebčevih

Vrhunska prleška zgodba je tudi zgodba turistične vinogradniške kmetije Hlebec na Kogu, kjer znajo očarati s svojo kulinarično in vinsko ponudbo. In s pregovornim prleškim gostoljubjem. Iz objema vinskih trt gotovo ne bomo odšli ne lačni ne žejni. Bomo pa zato dobro družbo zanesljivo zapustili s toplimi vtisi. Pri Hlebčevih pravijo, da čeprav so skriti v objemu trt tam daleč na griču, je pot do njih vedno vsem odprta. Po poznem prleškem kosilu pri Hlebčevih se bomo z avtobusom odpravili proti Mariboru, od tam pa spet z vlakom do Ljubljane.

Ste že šli na trgatev z vlakom? 

Na železniški postaji v Ljubljani nas bo sprejel turistični vodnik in nas pospremil v poseben vagon. Proti Ormožu bomo krenili ob 8.05, po dnevu zabave pa se v Ljubljano vračamo ob 21.53.

Prijavi se na izlet TUKAJ

 

 

Objavljeno v Dogodki

Čarobni dan zaradi slabe vremenske napovedi prestavljamo.

Točen datum, na katerega bomo prireditev prestavili, bomo sporočili v ponedeljek.

 

Zadnje informacije si lahko preberete na spletni strani 

http://www.carobnidan.si/arboretum-2017/zadnje-novice/.

 

Za razumevanje se Vam najlepše zahvaljujemo!

 

Ekipa Čarobnega dne

Objavljeno v Novice
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework