Prispevki filtrirani po datumu: ponedeljek, 21 marec 2016

Bodite previdni pri obisku neznancev na vašem domu

V zadnjem času narašča število prijav naših odjemalcev, da se neznani posamezniki ponovno predstavljajo kot pooblaščene osebe družbe Elektro Ljubljana. Od odjemalcev zahtevajo podatke o merilnem mestu in porabi, zadnji račun za dobavo električne energije, pregled električnega števca, ipd.

Na Elektro Ljubljana se obračajo tudi odjemalci, ker poskušajo vsiljivi neznanci z lažnim predstavljanjem kot zaposleni v družbi Elektro Ljubljana, vstopiti v njihove domove in jih nagovoriti k podpisovanju zavezujočih pogodb za električno energijo in zemeljski plin.

Zaradi ogrožanja varnosti njihovih odjemalcev in nepoštenih poslovnih praks, je družba Elektro Ljubljana že podala prijavo na Tržni inšpektorat.

Odjemalce opozarjajo, da ob vsakem obisku zaposlenega Elektra Ljubljana, zahtevajo, da se ta legitimira z delovno izkaznico. V primeru suma, da je tudi vas obiskala nepooblaščena oseba, jih lahko pokličete na telefonsko številko (1) 230 40 03 ali jih obvestite po elektronski pošti na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Objavljeno v Novice
Pretekli teden je potekal Slovenski teden boja proti raku, ves mesec marec pa je namenjen ozaveščanju prebivalcev o raku debelega črevesa in danke. Program Svit, ki ga vodi Nacionalni inštitut za javno zdravje, je osnovan za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in zgodnejših oblik raka na debelem črevesu in danki.

V mesecu marcu so na NIJZ pripravili številne aktivnosti za ozaveščanje javnosti, med drugim tudi zabavna radijska oglasa.

 

V Evropi in drugod po svetu so rakave bolezni iz leta v leto vse večji javnozdravstveni problem. V Sloveniji je po ocenah Registra raka Republike Slovenije leta 2015 za rakom na novo zbolelo že okrog 14.600 ljudi, več kot polovica od njih za enim od petih najpogostejših rakov: kožnim rakom, rakom debelega črevesa in danke, prostate, dojke in pljuč. Skoraj polovico vseh rakavih bolezni bi bilo mogoče preprečiti z zdravim življenjskim slogom, življenjem v čim manj onesnaženem bivalnem in delovnem okolju, pa tudi z redno udeležbo v presejalnih programih.

dora

S presejalnimi programi lahko namreč odkrivamo raka ali predrakave spremembe še preden se pojavijo simptomi ali znaki bolezni. Zdravljenje večine rakov je uspešnejše, če so odkriti na začetni stopnji razvoja. V Sloveniji se zato izvajajo trije presejalni programi za zgodnje odkrivanje raka, ki jih je že leta 2003 priporočil Svet Evropske zveze: ZORA - zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu; DORA - zgodnje odkrivanje raka dojk; SVIT - zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in zgodnejših oblik raka na debelem črevesu in danki. 

Vir: http://www.nijz.si/

Objavljeno v Zdravje
Vodstvo Zveze društev upokojencev Slovenije je na novinarski konferenci 17-3-2016 predstavilo zahtevo za uskladitev pokojnin v letu 2016, programska izhodišča organizacije in vpliv politike na delo ZDUS. 
 
Podpredsednik ZDUS Janez Sušnik je poudaril, da je ZDUS civilna družba, ki si ZDUS želi sodelovanja z vsemi političnimi strankami, saj so člani ZDUS različno politično opredeljeni. Poudaril je, da si je ZDUS v letu 2016 zastavila naslednje pomembne teme: redno ali izredno usklajevanje pokojnin (glede na življenjske stroške, plače in gospodarsko rast), za starostne upokojence poiskati rešitev v zakonodajni pobudi za spremembo Zpiz, pridobitev letnega dodatka v letu 2017 za upokojence s pokojnino do 1000 eur, pravico do dohodninske olajšave nad 70/75 let starosti in pravico do pogrebnine (kot socialnega transferja) za tiste, ki imajo do 800 eur pokojnine. Poudaril je, da je ZDUS v sodelovanju z drugimi organizacijami vložila dve zakonski pobudi. Prva je pobuda o SDH in DUTB zaradi slabega gospodarjenja in kadrovanja v Nadzornem svetu brez civilne družbe in sindikatov (vložili skupaj s sindikati in Sintezo), druga pa o Zakonu o davčnem potrjevanju računov (problematika davčnih blagajn), ki so jo vložili skupaj s CNVOS, OKS in PZS. Dejal je, da mora vlada spoštovati sistemski zakon ter da si v ZDUS želijo boljšega sodelovanja s političnimi odločevalci. Sredstva iz pokojninske blagajne se morajo uporabljati samo za pokojnine in izplačila za upokojence. Politične odločevalce je pozval, naj pomagajo civilni družbi pri opravljanju humanitarnega dela in spodbujanju prostovoljstva.
 
Anka Tominšek, predstavnica upokojencev v svetu ZPIZ-a, je izpostavila, da sta bili podani ideja in pobuda za to, da se letos v skladu s sistemskim zakonom (ZPIZ-2) izvede uskladitev, s strani in glede na stališča upokojencev. Usklajevanje pokojnin je tisti inštitut, ki ohranja vrednost pokojnin, ne le nominalno, ampak tudi realno. Na letni ravni bi to pomenilo približno 19 milijonov eur, na mesečni ravni pa  1,6 milijona eur, za zadnji kvartal pa  4,8 milijona eur. Na politično in drugo javnost je naslovila vprašanje, ali bi s temi sredstvi resnično ogrozili javno finančne izdatke države. Jasno je, da bodo potrebni ukrepi in da bo potrebno podaljšati delovno starost in dobo. Vendar jo skrbi, kdaj bodo mladi dosegli polno delovno dobo, glede na razmere na trgu dela, če bo dovoljeno pekarno delo, če ne bo zaposlitev za nedoločen čas in če se bo nadaljevala izguba mlade delovne sile. Menila je, da je pokojninska reforma potrebna, ni pa tako aktualna, da bi morala biti prioriteta družbe. Dodala je, da bo morala družba pred novo reformo temeljito premisliti in izvesti analize. Od političnih odločevalcev je pričakovala povabilo na pogovor in argumentirano debato, vendar do tega še ni prišlo. Od politike pričakuje, da bo svojo »populistično spoštovanje« tudi udejanjila. Upokojenci pričakujejo odgovor vlade v roku nekaj mesecev, drugače bodo ukrepali v skladu z ustavo (jasno in odločno).
 
Podpredsednica ZDUS Vera Pečnik je poudarila, da je pokojnina ustavna pravica upokojencev in ne miloščina. Predstavila je program Starejši za starejše, kjer upokojeni prostovoljci obiskujejo starejše upokojence po Sloveniji (nad 69 let). V program je zajetih okrog 160.000 starejših, ki jih obiskujejo prostovoljke in prostovoljci. Ti so med letoma 2004 in 2015 opravili 6.922.332 ur prostovoljnega dela. Poudarila je težave s financiranjem programa in z zavarovanjem prostovoljcev, saj bi potrebovali precej več sredstev kot jih dobijo sedaj. Dodala je, da je program finančno podhranjen, kljub sofinanciranju različnih deležnikov. Opozorila je še, da je potrebno starejšim ljudem zagotoviti socialno varnost.
Objavljeno v Novice
Koalicija se je seznanila z dogovorom pristojnih ministrstev, da pokojninska reforma pred letom 2020 ni potrebna. So se pa zavezali, da bodo že aprila začeli s pripravo zakonodajne podlage za reformo, ki bo imela učinke po letu 2019, pri čemer bodo iskali ukrepe za aktivno politiko zaposlovanja, je pojasnila Simona Kustec Lipicer (SMC).

 

Izjave ministra za finance Dušana Mramorja po nedeljski seji vlade glede pokojninske reforme so namreč naletele na upor dveh koalicijskih partneric. V DeSUS in SD so takoj pojasnili, da pokojninska reforma pred letom 2020 ni potrebna, v SMC pa so izpostavili pogoj aktivne politike zaposlovanja.

 

Vendar je Mramor v torek za STA ocenil, da so ga koalicijski partnerji verjetno narobe razumeli in tudi sam meni, da reforma s takojšnjim učinkom ni potrebna. Pač pa morajo po njegovih ocenah že sedaj začeti s pripravo zakonodajne podlage za reformo, ki bo začela učinkovati po letu 2019. Tedaj se namreč konča prehodno obdobje pokojninske reforme, sprejete leta 2012, ki daje pozitivne učinke.

 

V takšni nameri so skupen jezik očitno našli tudi koalicijski partnerji in pristojna ministrstva. Kot je po koalicijskem srečanju v izjavi novinarjem danes pojasnila vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, bodo prihodnji mesec začeli s pripravo strokovnih podlag za spremembe obstoječe pokojninske zakonodaje in pripravo temeljev za prihajajočo reformo z učinki po letu 2020. V teh podlagah bo iskanje dobrih ukrepov za aktivno politiko zaposlovanja, je pojasnila Kustec Lipicerjeva.

 

Ker so razrešili odprta vprašanja glede nacionalnega reformnega programa, Kustec Lipicerjeva ne vidi razloga, da vlada danes ne bi potrdila predloga ter ga poslala na Ekonomsko-socialni svet in zatem v DZ.

 

Ni pa koalicija danes odpirala vprašanja izredne uskladitve pokojnin v letošnjem letu, ki jo pričakujeta SD in DeSUS, minister Mramor pa je to zahtevo označil za nesprejemljivo. Tudi v SMC poudarjajo pomen fiskalne vzdržnosti.

 

So se pa partnerji danes pogovarjali tudi o urejanju razmer v idrijskem rudniku in vladi po besedah Kustec Lipicerjeve naložili, da še danes najde rešitve za to problematiko.

 

Zaposleni v idrijskem rudniku živega srebra v likvidaciji namreč že dva meseca čakajo na plače. Čeprav so rudarji nedavno zagrozili, da bodo v primeru, da plač ne prejmejo do 15. marca, ustavili črpalke in zaprli turistični Antonijev rov, bodo s tem počakali do petka. Denar so jim namreč obljubili do konca tedna.

 

Državi so do 15. marca dali tudi rok, da zagotovi finančna sredstva za vzdrževalna dela v nezalitem delu rudnika in monitoring vplivnega območja. Odgovorni ministrstvi za kulturo in za gospodarstvo sta se po teh grožnjah vendarle zganili, a denarja še nista uspeli zagotoviti, je v torek povedal likvidacijski upravitelj rudnika Marko Cigale.

Vir: http://www.zdus-zveza.si/

Objavljeno v Novice
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework