Prispevki filtrirani po datumu: četrtek, 17 marec 2016
četrtek, 17 marec 2016 10:08

Koliko soli dnevno zadošča človeku?

Pod avtorstvom nemškega in avstrijskega prehranskega društva, švicarskega društva za raziskovanje prehrane in švicarskega združenja za prehrano so bila izdelana naslednja priporočila za referenčne vrednosti za vnos hranil:

 

 

 

 

 

 

 

 

Priporočeni dnevni vnos

določenega hranila v organizem pomeni vnos, ki naj bi ustrezal individualnim fiziološkim nihanjem in zagotavljal zadostno zalogo hranilnih snovi v telesu. Minimalne fiziološke potrebe po natriju, preračunano tudi v količino soli, so navedene v spodnji preglednici.

StarostNatrij (mg/osebo/dan)Sol (g/osebo/dan)
do 4 mesece 100 0,3
4–12 mesecev 180 0,5
1–4 let 300 0,8
4–7 let 410 1,0
7–10 let 460 1,2
mladostniki in odrasli 550 1,4

Vir: Referenčne vrednosti za vnos hranil, 2004

 

Zgornji dnevni vnos

natrija oz. soli v organizem je še primeren in zdravstveno ustrezen vnos, ki ne pomeni tveganja za zdravje. Vsakodnevna prekoračitev teh vrednosti predstavlja pomemben in dokazan dejavnik tveganja za povišan krvni tlak ter druge bolezni.

StarostNatrij (mg/osebo/dan)Sol (g/osebo/dan)
do 1 leta* do 400 do 1
1–3 let* do 800 do 2
4–6 let* do 1.200 do 3
7–10 let* do 1.600 do 4
mladostniki in odrasli** do 2.000 do 5

*Povzeto po: FSA, 2003 **Povzeto po: WHO, 2003 in Ref. vrednosti za vnos hranil, 2004

Vir: http://nesoli.si/

Objavljeno v Zdravje
Prekomeren vnos soli in s tem natrija je dokazan neposredni prehranski dejavnik tveganja za povišan krvni tlak, ta pa predstavlja pomemben vzrok za nastanek možganske kapi ter drugih bolezni srca in ožilja. Prevelika količina zaužite soli je dejavnik tveganja za nastanek drugih kroničnih bolezni (bolezni ledvic, sladkorne bolezni tipa 2, osteoporoze, debelosti in raka želodca).
 
Glede na smernice Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) odrasli prebivalci Slovenije kar za okoli 150 % presegamo dnevni še varen vnos soli. Mladostniki le-tega presegajo za okoli 100 %, otroci pa za 67 %. Za odrasle je varen dnevni vnos soli do 5 gramov, vključno z zaužito soljo v živilih/obrokih.

 

»Glavni viri soli v naši prehrani so živila in jedi z veliko vsebnostjo dodane soli, dosoljevanje pri pripravi hrane in pri mizi ter obroki, zaužiti izven doma. Z osnovnimi živili zaužijemo povprečno od 5 do 6 g soli dnevno in tako že presežemo priporočila SZO. Številne raziskave so pokazale, da v razvitih državah kuhinjska sol, dodana v različnih fazah tehnološke priprave hrane ter pri pripravi obrokov v različnih restavracijah in menzah predstavlja okrog 75 % dnevno zaužite soli pri prebivalcih. Okrog 10–15 % soli zaužijemo v obliki začimb ter dosoljevanja hrane pri mizi in pri pripravljanju hrane. Naravno prisotna sol v še nepredelanih živilih pa predstavlja približno 10–12 % dnevno zaužite soli,« poudarja doc. dr. Cirila Hlastan Ribič.

Zdrav življenjski slog lahko neposredno vpliva na zdrav krvni tlak. Trije namigi vam pomagajo k zdravemu življenju.

 

1. Nadzorujte svojo težo

V našem hitro spreminjajočem se svetu narašča število ljudi s prekomerno telesno težo in debelostjo. Povečana telesna teža lahko vodi v hipertenzijo. 

2. Izbirajte zdravo prehrano

Zdrava prehrana je vedno dobra ideja. Najprej in najpomembneje: ne izpuščajte obrokov, poskusite zaužiti tri kvalitetne obroke dnevno. Nekaj splošnih dobrih nasvetov:

 • poskusite zmanjšati porcije,
 • jejte počasi in prisluhnite svojemu telesu,
 • preberite oznake na hrani in izbirajte tisto z manj soli,
 • omejujte predelano in hitro pripravljeno prehrano, kot so piškoti, predelana žita za zajtrk, kruh, hamburgerji, peciva, torte in pizza. Namesto tega:
 • povečajte vnos sadja in zelenjave,
 • poskusite imeti brezmesni dan vsak teden,
 • uživajte oreščke v njihovi naravni obliki kot hiter obrok,
 • ne zaužijte več kot eno standardno pijačo, če ste ženskega spola in dve, če ste moški.

 

3. Imejte aktivno življenje

Vaše telo je ustvarjeno za gibanje. Izberite aktivnost, ki vam ustreza – kolesarjenje, plavanje, vrtnarjenje, hoja, ples; kar vas veseli, ne more biti drugače kot koristno. Tudi če vam primanjkuje časa, ne pozabite, da se tudi nekajkrat dnevno po 10 minut preprostih vaj sešteva. Nekaj namigov:

 • v službi uporabljajte stopnice, ne dvigalo,
 • parkirajte avto in prehodite ulico ali dve,
 • vklopite glasbo in zaplešite,
 • po kosilu pojdite na sprehod,
 • če imate sedeče delo, vsako uro vstanite, se pretegnite in sprehodite,
 • igrajte se s svojimi otroci, vnuki ali sosedi – zunaj,
 • pred načrtovanimi večjimi napori se prej posvetujte s svojim zdravnikom.

Vir: http://www.nijz.si/

Objavljeno v Zdravje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework