Prispevki filtrirani po datumu: ponedeljek, 14 marec 2016

Posledice dolge zime - predvsem slabše počutje zaradi pretežke hrane ter pomanjkanja gibanja in dnevne svetlobe - je treba začeti odpravljati takoj, ko so tu lepi dnevi.

Nikar ne čakajte, da bo bolj toplo ali pa da se boste tako počutili, sicer boste nenehno iskali nove razloge, zakaj ostati v stari rutini. In namesto, da bi zajeli polna pljuča pomladne energije, boste ostali počasni in nezadovoljni se do poletja. Kilogrami bodo ostali, prav tako prepiri in negodovanja, čas bo mineval, vi pa boste iz dneva v dan bolj sitni. Vse skupaj se lahko zavleče kar tja v jesen, potem bo tu spet zima in vi boste še naprej slabe volje. Krog bo sklenjen.

A vi seveda tega nočete. Pomlad je čas, da v življenje prinesete nekaj živahnosti, veselja in radosti. To navadno ne pride samo od sebe, predvsem pri ljudeh, ki nimajo ravno veliko samoiniciativnosti ali pa se težko premaknejo z mesta. Zato se odločite in zavestno v vsakdan vnesite nekaj sprememb. Če vam je težko začeti z gibanjem, začnite vsaj pri hrani. Večina pripravkov za večjo živahnost vpliva na delovanje možganov. Če ogljikovi hidrati in zlasti sladkor možgane uspavajo, jih proteini spodbujajo. In ni jih treba veliko, že majhne količine namreč zmanjšujejo nastajanje serotonina v možganih. Delovanje možganov spodbujajo tudi sadje in oreščki, zaradi vsebnosti minerala bora, zato naj bodo kar se le da pogosto na vašem jedilniku. Največ bora je v stročnicah, brokoliju, jabolkih, hruškah in grozdju. Druge raziskave so pokazale, da na možgansko dejavnost v precejšnji meri vplivajo tudi vitamina B1 (pšenični kalčki, otrobi, oreščki, meso) in B2 (jetra, mleko, mandlji), karoten (obarvana zelenjava in sadje), železo (zelenjava, jetra, morski sadeži, soja) in cink (ostrige, ribe, stročnice, žita, temno puranovo meso).

Na boljše razpoloženje vplivata še folna kislina (stročnice, špinača) in selen v sledovih (hrana iz morja, orehi, sončnična semena, piščančja jetra). Tu je še česen, ki je v neki raziskovani skupini precej zmanjšal utrujenost, nemir in razdražljivost, ter pekoča paprika, ki s kapsaicinom sproži izločanje endorfinov.

Če se vam zdi, da bi se bili spomladi dobro tudi nekoliko razstrupiti, se vam ni treba lotevati drastičnih detoksifikacijskih kur. Odlično se razstrupite in poživite že s solato iz regrata, saj odlično čisti kri in celoten prebavni sistem. Poleg tega se pri nabiranju regrata gibljete v naravi in na svežem zraku.

Vir: http://druzina.enaa.com

Objavljeno v Zdravje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework