Prispevki filtrirani po datumu: torek, 14 januar 2014

ZDUS vas vabi na posvet o spremembi volilnega sistema v DZ po volji državljanov

 
Spoštovani,
 
med slovenskim prebivalstvom narašča nezadovoljstvo s sedanjim sistemom volitev v Državni zbor RS. Ljudje menijo, da imajo volivci premalo vpliva na to, kdo bo njihove interese v parlamentu zastopal, saj v veljavnem sistemu volitev o izvolitvi poslancev bolj kot državljani odločajo vrhovi strank.
 
Zakon o spremembi zakona o volitvah v Državni zbor, ki smo ga predstavniki seniorskih organizacij Slovenije 28.3.2013 vložili s 5.000 podpisi v Državni zbor, je deležen načrtnega neupoštevanja pri politikih in celo medijih. 
 
Da bi naredili korak naprej na tem občutljivem področju, smo se v Mreži samopomočnih organizacij starejših odločili, da organiziramo posvet z naslovom Sprememba volilnega sistema v DZ po volji državljanov.
 
Na posvet smo povabili najpomembnejše slovenske strokovnjake za volilne sisteme, ki nam bodo ponovno predstavili strokovna mnenja o dveh zakonih, ki sta trenutno vložena v postopek v Državnem zboru. Možnost za javno predstavitev mnenja o obeh zakonih bodo imeli tudi predstavniki civilne družbe.
 
Na posvet vabimo predstavnike nevladnih neprofitnih organizacij, sindikatov, študentskih organizacij, poslance DZ, državne svetnike in drugo zainteresirano javnost.
 
Posvet bo 20. 01. 2014 z začetkom ob 10.00 v dvorani Državnega sveta, Šubičeva 4, 1000 Ljubljana.
 
Prosimo vas, da se na posvet prijavite do petka, 17.1.2014, do 12.00 ure na 01/62 05 472 (Nika Antolašić) ali na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. .
 
S spoštovanjem,
 
dr. Mateja Kožuh Novak                                            
Predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije             
             
 
Program:
 
  • 10:00 - 10:05  Uvodni nagovor predsednika Državnega sveta – g. Mitja Bervar
  • 10:05 - 10:10  Pozdrav predsednice Zveze društev upokojencev Slovenije – dr. Mateja Kožuh Novak
  • 10:10 – 10:25  Prof. dr. Miro Cerar ml.: Politične stranke, demokracija in volilni sistem
  • 10:25 – 10:40  Emil Milan Pintar: Pričakovanja naših volivcev ali kritika sedanjega volilnega sistema
  • 10:40 – 10:55  Prof.dr. Ciril Ribičič: Spreminjanje volilnih sistemov
  • 10:55 – 11:10 Maša Kociper: Absolutni preferenčni glas: zagotovitev odločilnega vpliva volivcev na izvolitev kandidatov
  • 11:10 – 11:25  Prof.dr. Miran Mihelčič: Prikaz volilne glasovnice in izračun izidov
  • 11:25-12:30  Razprava ter odgovori na zastavljena (pisna) vprašanja

Vir: http://www.zdus-zveza.si

Objavljeno v Dogodki

Novinarska konferenca: INFORMATIVNA OSEBNA EVIDENCA, 13. januar 2014

V ponedeljek, 13. januarja 2014 je bila na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije novinarska konferenca o informativni osebni evidenci (IOE), ki omogoča vsem, ki so ali so bili obvezno ali prostovoljno vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje in še niso pridobili statusa upokojenca, da preko spleta preverijo svoje podatke. Na novinarski konferenci so sodelovali dr. Anja Kopač Mrak, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter predstavniki Zavoda: generalni direktor Marijan Papež, direktor sektorja informacijskih tehnologij mag. Edmond Pajk, Mojca Uhan, vodja službe za matično evidenco zavarovancev in prispevke ter mag. Domen Dolar, svetovalec s področja.

 

Uvodoma je ministrica dr. Anja Kopač Mrak poudarila, da je elektronski dostop do IOE velik korak naprej, ki zagotavlja večjo transparentnost podatkov in posledično krepi zaupanje v pokojninski sistem. Storitev IOE omogoča zavarovancem vpogled v podatke o obdobju zavarovanja in o osnovah od leta 1970 dalje, od vključno leta 2002 dalje pa tudi vpogled v znesek plačanih prispevkov, kot so jih javili delodajalci na obrazcih M-4. Cilj IOE je večja preglednost ter možnost, da ne pride do situacij, ko zavarovanci šele tik pred upokojitvijo ugotovijo, da jim manjkajo določeni podatki. Ravno podatki, zajeti v IOE, namreč pogojujejo pridobitev in odmero pravic iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja.

 

Kot je povedal direktor Marijan Papež, je trenutna popolnost podatkov IOE preko 91%, v naslednjih letih se bo ta odstotek še zvišal, zavarovancem pa bo do leta 2016 omogočen tudi dopolnjen vpogled v podatke. Edmond Pajk je pojasnil, da je storitev IOE dostopna preko spletnega portala e-ZPIZ na naslovuwww.zpiz.si (moj e-ZPIZ), zavarovanci pa za dostop do IOE potrebujejo računalnik ali drugo ustrezno napravo z dostopom do spleta in kvalificirano digitalno potrdilo. Kvalificirano digitalno potrdilo lahko pridobijo brezplačno na upravni enoti ali proti plačilu pri komercialnih izdajateljih kvalificiranih digitalnih potrdil. Preden bodo lahko dostopali do IOE, se bo potrebno na spletni strani Zavoda še registrirati, za pomoč pri dostopu do IOE pa se lahko obrnejo na kontaktni center, ki bo od jutri naprej dostopen na avtomatski telefonski številki 01 4745 692.

 

V nadaljevanju novinarske konference je Mojca Uhan vsem prisotnim prikazala, kako poteka pregled podatkov in poudarila, da so vsi pojmi na strani še dodatno razloženi, tako da je storitev za uporabnike preprosta in razumljiva. Direktor Marijan Papež je zaključil z zahvalo vsem sodelavcem ter novinarjem postregel še z informacijo, da je elektronska storitev sicer na voljo od 29. novembra 2013 in da je bilo od takrat že približno 1000 vpogledov ter vloženih sedem vlog za spremembo podatkov.

 

Kontaktna oseba: Ana Kojadin

 

E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Telefon: (01) 47 45 353

 

Uporabniška navodila

Vir: http://www.zpiz.si

Objavljeno v Novice
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework