Prispevki filtrirani po datumu: ponedeljek, 13 januar 2014
ponedeljek, 13 januar 2014 11:12

Nova spoznanja v boju proti raku na dojkah

Ženske po menopavzi, ki imajo v družini raka na dojkah, so z uživanjem protihormonskega zdravila anastrazole več kot prepolovile možnost obolevanja za to boleznijo.

Kot so poročali znanstveniki v medicinski reviji The Lancet, je študija, v kateri je sodelovalo 3.864 žensk, pokazala, da se je pri tistih, ki so jemale anastrazole pet let, tveganje za bolezen v primerjavi s tistimi, ki so jemale placebo, zmanjšalo za 53 odstotkov.

Vse sodelujoče so bile ženske, ki so imele visoko dedno možnost, da bi zbolele za rakom na dojkah. Gre za ženske, ki imajo dva ali več krvnih sorodnikov z rakom na dojkah, katerih mati ali sestra ga je imela pred 50. letom starosti ali pa so ga imele na obeh dojkah.

Po petih letih je "le" 40 žensk, ki so jemale anastrozole, dobilo raka na dojkah, v skupini žensk, ki so jemale placebo, pa 85.

Vodja centra univerze za preprečevanje raka Jack Cuzick je raziskavo označil kot razburljiv razvoj v preprečevanju raka na dojkah. Poudaril je, da je anastrozole učinkovitejši od prejšnjih zdravil, kot je tamoxifen, še pomembneje pa je, da ima manj stranskih učinkov. Večinoma je prišlo do manjših bolečin v mišicah in vročinskih navalov.

Anastrozole ni samo učinkovitejši kot standardni zdravili za preprečevanje raka na dojkah, tamoxifen in raloxifene, temveč ima tudi manj stranskih učinkov. Omenjeno zdravilo, ki ga že več let tržijo pod imenom Arimidex, preprečuje, da bi telo proizvajalo ženski hormon estrogen, ki je vir mnogih rakov na dojkah.

Britanska organizacija Cancer Research UK, ki je sofinancirala raziskavo, je študijo označila za prelomno. Naslednji korak je, da morajo ugotoviti, katere ženske bi imele največ koristi od tega zdravila in katere bi imele najmanj stranskih učinkov pri dolgoletnem uživanju. Cuzick je še dodal, da bodo prostovoljke v ta namen spremljali deset let.

K. T.
Objavljeno v Zdravje

Državne športne igre za upokojence 2014

Kot vsako leto tudi za leto 2014 ZDUS razpisuje državne športne igre upokojencev Slovenije v spodaj navedenih panogah: balinanje, kegljanje, streljanje z zračno puško, šah, lov rib s plovcem, pikado in kegljanje s kroglo na vrvici.

Razpis DŠI 2014

Rezultati DŠI 2013

Vir: http://www.zdus-zveza.si

Objavljeno v Novice

S 1. januarjem 2014 je stopil v veljavo Zakon o davku na nepremičnine. Geodetska uprava bo do 1. februarja posredovala vsem lastnikom nepremičnin obvestila s podatki o nepremičninah, posplošeni tržni vrednosti, davčnih stopnjah in na podlagi tega informativno izračunanem davku na nepremičnine.

Pomembni datumi do izdaje odločb o odmeri davka na nepremičnine

1. 2. 2014
Geodetska uprava RS izda obvestila o podatkih o nepremičninah s pripisanim informativnim izračunom davka

do 31. 3. 2014 
Lastniki nepremičnin lahko spreminjajo podatke pri nepremičninah, ki ne odražajo dejanskega stanja

1. 4. 2014 
Presečni datum za podatke, ki jih Geodetska uprava posreduje Davčni upravi, ta pa jih uporabi za izračun davka in izdajo odločb o odmeri davka na nepremičnine

Lastniki nepremičnin, stanovanjskih in drugih bodo lahko popravljali podatke v registru nepremičnin torej še do 31. 3. 2014, saj je zakonodajalec za prvo davčno leto s prehodnimi določbami zakona, kot presečni datum za vse podatke, določil 1. april. Lastniki morajo preveriti pravilnost vpisanih podatkov pri njihovih nepremičninah in v kolikor le-ti ne odražajo dejanskega stanja, podatke spremeniti. V ta namen je na spletni strani GURS objavljeno navodilo, kako je možno spreminjati podatke o nepremičnini v registru nepremičnin. Te podatke je možno spreminjati s spletno aplikacijo Spreminjanje podatkov registra nepremičnin. Za vstop v aplikacijo potrebujete kodo. Koda je bila navedena na obvestilu o poskusno izračunani vrednosti nepremičnin, ki ste ga prejeli v letu 2010. Če kode nimate več, jo lahko pridobite na najbližji geodetski upravi na način, da posredujete EMŠO lastnika. V spletni aplikaciji je tudi možnost izpisa podatkov o nepremičninah v lasti posameznega lastnika.
Podatke je možno popraviti tudi preko vprašalnikov registra nepremičnin, ki jih najdete naportalu prostor, register nepremičnin, zavihek spreminjanje podatkov. Ta tem naslovu so objavljena tudi navodila za izpolnjevanje obrazcev. Vprašalnike registra nepremičnin je možno dobiti tudi na najbližji geodetski upravi.
Podatke lahko popravite tudi na najbližji geodetski upravi. Ker je pričakovati veliko gnečo v geodetskih pisarnah, so z GURS-a sporočili, da bodo zato uvedli poseben sistem naročanja, tako, da si bodo stranke rezervirale čas, kdaj bodo prišle urejat podatke in v katero pisarno.

Podatke o nepremičninah je mogoče uskladiti z dejanskim stanjem že sedaj. Nujno pa morajo lastniki podatke uskladiti z dejanskim stanjem po prejemu obvestil o podatkih o nepremičninah s pripisanim informativnim izračunom davka.

Poleg podatkov, ki se že vodijo v registru nepremičnin in služijo za izračun posplošene tržne vrednosti, bo GURS uprava pridobila in k nepremičninam pripisala še druge podatke, ki jih predpisuje novi zakon in služijo k določitvi davčne stopnje za posamezno nepremičnino. Med te podatke spadajo tudi podatki za znižanje davčne stopnje (za 50 %) za davčne zavezance, ki so bili na dan 1. januarja leta, za katero se davek odmerja upravičeni do prejemanja denarno socialne pomoči ali do varstvenega dodatka. Pravico do znižanja davka ugotovi davčni organ po uradni dolžnosti.

Za zavezance – invalidnim osebam , ki se gibljejo s pomočjo invalidskega vozička oziroma zavezancem, ki živijo v skupnem gospodinjstvu z invalidno osebo, ki se giblje s pomočjo invalidskega vozička, se davek na stanovanjsko nepremičnino, ki jo imajo v lasti in v kateri imajo prijavljeno stalno prebivališče, zniža za 30 %. Pravico do znižanja davka ugotovi davčni urad na podlagi predložene odločbe Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije o pravici do medicinsko tehničnega pripomočka, ki ga zavezanec mora sam predložiti davčni upravi najkasneje do 15. februarja leta, za katero se davek odmerja.

Napisala: Branka Kastelic

Vir: http://www.zdus-zveza.si

Objavljeno v Nasveti

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije je v decembru vzpostavil informacijski sistem, ki omogoča vpogled v informativno osebno evidenco obveznega zavarovanja (IOE).

 

Od prvega januarja dalje lahko tako vsi, ki so ali so bili obvezno ali prostovoljno vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje in še niso pridobili statusa upokojenca, preko spleta preverijo svoje podatke.

 

IOE vključuje podatke o osnovah, od katerih so bili plačani prispevki, o obračunanih prispevkih po posameznih letih, o plačilu prispevkov po posameznih letih in o obdobju zavarovanja. Trenutno je omogočen elektronski vpogled v podatke o obdobju zavarovanja in o osnovah od leta 1970 dalje. Od vključno leta 2002 dalje je iz podatkov razviden tudi znesek plačanih prispevkov, kot so jih javili delodajalci na obrazcih M-4.

 

Dopolnjen vpogled v podatke je po 430. členu ZPIZ-2 predviden s prvim januarjem 2016. Do takrat informacije o obračunanih in plačanih prispevkih zagotavlja Davčna uprava Republike Slovenije, ki pobira prispevke za obvezno zavarovanje.

 

Podatki, zajeti v IOE, se nanašajo le na zavarovanja na območju Republike Slovenije ter pogojujejo pridobitev in odmero pravic iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Z IOE želi ZPIZ izboljšati kakovost matične evidence, saj bo imel na ta način vsak posameznik takojšen dostop do svojih podatkov in bo lahko ob ugotovljeni netočnosti oziroma pomanjkljivosti v podatkih takoj vložil vlogo za popravek. Vlogo za popravek je mogoče vložiti ustno na zapisnik, pisno ali z e-vlogo na spletnem portalu IOE, posameznik pa bo nato v zakonsko določenem roku 15 dni od oddaje vloge obveščen ali o rešitvi ali o nadaljnjem postopku. Na ta način je mogoč čim hitrejši vnos pravilnih podatkov in s tem tudi dopolnitev matične evidence.

 

Vir: http://www.zpiz.si/

Objavljeno v Novice
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework