Prispevki filtrirani po datumu: četrtek, 30 junij 2016
petek, 01 julij 2016 00:00

Za vaše zdravje v letu 2016 - Julij

Privoščite si prave počitnice

Naši dopusti so vse krajši in redkejši, zato je skrbno načrtovanje počitnic zelo pomembno. Uprite se želji, da bi sestavili zahteven urnik, zaradi katerega boste ves čas napeti in izčrpani. Privoščite  si pobeg od vsakdanjih obveznosti, tudi če ste saamo doma. Presenečeni boste, kako dobro se boste spočili, če boste na dopustu samo lenarili.

Izberite pravo številko čevljev

V vaših stopalih je četrtina vseh kosti v telesu, 38 mišic in kit, 66 sklepov in 214 vezi. Da vas čevlji ne bodo tiščali, jih kupujte popoldan, ko so noge in stopala že nekoliko otečeni, pri prstih pa vedno pustite centimeter ali dva prostora. Za pomerjanje obujte enake nogavice, kakor jih običajno nosite.

Opravite test sladkorne bolezni

Več kot sto tisoč Slovencev je ali sladkornih bolnikov ali pa imajo motnje pri presnovi glukoze. Polovica jih tega sploh ne ve. Če ste pretežki, starejši od 45 let, imate visok krvni tlak ali pa znake, kot so stalna žeja in tiščanje na vodo, utrujenost, zamegljen vid ali odrevenele noge, takoj pojdite na pregled krvi.


 Ali ste izponili zdravstvene nasvete za Januar? Če jih še niste, jih lahko najdete TUKAJ.

Ali ste izponili zdravstvene nasvete za Februar? Če jih še niste, jih lahko najdete TUKAJ.

Ali ste izponili zdravstvene nasvete za Marec? Če jih še niste, jih lahko najdete TUKAJ.

Ali ste izponili zdravstvene nasvete za April? Če jih še niste, jih lahko najdete TUKAJ.

Ali ste izponili zdravstvene nasvete za Maj? Če jih še niste, jih lahko najdete TUKAJ.

Ali ste izponili zdravstvene nasvete za Junij? Če jih še niste, jih lahko najdete TUKAJ.

Objavljeno v Zdravje
petek, 01 julij 2016 00:00

Julijska vrtna opravila

Setve v juliju

V juliju sejemo redkev (poletno belo in zimsko črno), redkvice, korenček, radič, vrtno krešo, v začetku meseca še endivijo in znova solate atrakcijo,ljubljansko ledenko in ledo, do konca meseca pa še great lakes. Na solati bo manj solatne plesni, če bomo vmes posejali krebuljico.

Zalivanje in prekrivanje gredic

Če se odpravljamo na dopust, vrt pred odhodom dobro zalijemo in okoli rastlin položimo prekrivko iz organskih ostankov, na primer slamo, ki bo preprečevala prekomerno izhlapevanje vode iz tal. Pri zalivanju pazimo, da ne omočimo listov rastlin, saj se mokri listi v poletni vročini hitro okužijo z glivičnimi boleznimi. Pred odhodom vrtnine tudi nekoliko pognojimo, predvsem paradižnik, paprike in jajčevce.

Poletni škodljivci

Poleti temeljito pregledujemo rastline in če opazimo znake škodljivcev in bolezni, primerno ukrepajmo. Ker v domačem vrtu navadno ne želimo uporabljati škropiv, lahko v kmetijski apoteki povprašamo za manj strupenimi sredstvi za zaščito rastlin. Od škodljivcev dela v zelenjavnem vrtu težave predvsem črna fižolova uš (koristen je mešan posevek fižola s šetrajem) in koloradski hrošč, katerega rdeče oranžne ličinke lahko najdemo, razen na krompirju, tudi na paradižniku in jajčevcu. Od bolezni je nadležna solatna plesen (pegice na zgornji strani listov, spodaj pa plesniva prevleka) in pepelasta plesen bučnic, ki okužuje kumare in bučke.

Balkonske rože in lončnice

Še najmanj skrbi z zalivanjem imajo vsi, ki so balkonske rože posadili v korita za  samooskrbo z vodo. Sicer pa jih moramo redno gnojiti in zalivati; pogosto jih pregledujemo, da bomo še pravočasno opazili morebitne škodljivce in bolezni ter pravilno ukrepali. Fuksije rade napadajo bele mušice, pelargonije ob premočnem zalivanju dobijo plutave liste, viseče nageljne okužuje rja...

Drevje, grmičevje, vrtnice ...

Tla okrog drevja, grmičevja in trajnic, ki se ne razraščajo pri tleh, prekrijemo, vse pa tudi pregledamo za škodljivci ali boleznimi. Na vrtnicah se je verjetno pojavila črna listna pegavost in uši, če pa opazimo povešene poganjke, imamo opravka z vrtnično zavijalko. V tem primeru je najbolje, da poganjek odrežemo še nekaj centimetrov v zdravo tkivo.

Vrtna trata

Poleti jo kosimo nekoliko višje, kot spomladi (na 4-5 cm) in redno zalivajmo. Na setev pa v vročih poletnih mesecih raje ne mislimo in se bolj posvetimo že obsotječi trati, ki v tem času potrebuje našo polno pozornost.

Vir: http://www.kalia.si

Objavljeno v Vrtnarjenje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework