Prispevki filtrirani po datumu: četrtek, 26 maj 2016

Jurčkov oder - življenje je polno sprememb

Če se pred mnogimi leti neka črna luknja ne bi spomnila narediti buuum in če dosti kasneje celice ne bi pogruntale, da je v družbi bolj luštno in celo prilezle na kopno, danes ne bi imeli ne piva, seksa, glasbe, politike in tudi Lenta ne. Tako že druga selitev Jurčkovega odra niti ni nekaj tako epohalnega. Tokrat ga bomo zažigali na zdaj že bivši lokaciji Večerovega odra. Kakor tudi producent pridobi vsako leto kakšno kilco gor, tako je tudi oder postal večji in posledično z več izvajalci na njemu. Vendar pa program ohranja rdečo nit tega odra. Druženje ob dobri glasbi.

Že kar prvi dan bomo začeli na veliko, z kar dvajset člansko funk, pop, rock in jazz zasedbo akademskih glasbenikov, ki so si nadeli ime Špičikuc orchestra. Kot gostja se jim bo pridružila priljubljena Neisha. To bi sicer naj bilo presenečenje. Ampak sedaj sem jo izdal. Samo vam. Sobotno druženje bodo odprli Leteči potepuhi, ki so se po petnajstih letih vrnili na sceno. Nadaljevali pa bomo s štajersko countri, irsko, rock zasedbo Bluegrass Hoppers, ki so bili zmeraj originalni v svoji posebnosti, posebni v svoji originalnosti in ne bodo nikdar obtoženi za dolgočasje.

V nedeljo sledijo zvoki Balkana skupine Leni Kravac, ki združuje mešanico žanrov, od metala do drum and bassa z elementi jazza in funka. S privlačno mešanico pristnih, unikatnih skladb v kombinaciji s pravim občutkom za nalezljive pop melodije, se nam bo v ponedeljek predstavil Balladero.

Seveda nam tudi do konca festivala ne bo dolgčas. Ob dobri kapljici in prijetni družbi bomo ob prijetnem Dravskem obrežju uživali še z prenekaterimi izvrstnimi glasbenimi skupinami. Panda je legendarna slovenska glasbena skupina, prepoznavna po čutnem avtorskem popu, ki letos beleži častitljivo 30-letnico delovanja. Sporočilo njihovega zadnjega singla »Življenje ima lep obraz, če ga uživati znaš« naj bo vodilo tudi tem predpočitniškim dnevom. Vasko Atanasovski ob pomoči zvestih in enako imenitnih članov tria, vsestranskega Dejana Lapanje z električno kitaro in spremljevalnim vokalom ter Marjana Stanića z nikoli mirnimi bobni in tolkali ima v Mariboru precej zveste publike. Ekstatičnost, energičnost, eklektično mešanje glasbenih stilov in brezkompromisnost, so znane značilnosti njihovih nastopov, ki nikogar ne pustijo hladnega ali brezbrižnega.

Slovenska glasbena skupina Tosca Beat v svojem ustvarjanju združuje navidez nezdružljivo - modernejšo glasbo, urbane trende in elektronske ritme s klasičnim pristopom in opernim petjem. Tri mlade akademske operne pevke - Zala Hodnik, Urška Kastelic in Eva Pavli, povezujejo in združujejo različne mlade ustvarjalce, glasbenike in umetnike z željo po skupnem kreativnem ustvarjanju. Daniel Vezoja in Enrico Cipollini sta dva mlada kantavtorja, eden iz Brežic in drug iz Ferare, ki vas bosta s svojo pristnostjo in avtorskim ustvarjanjem zagotovo prepričala.

Na predzadnji večer bomo gostili Mariborsko – Ljubljansko navezo starih prekaljenih blues rockerjev, katerih skupna starost dosega skoraj tisoč let. Skupno jim je tudi dejstvo, da v glasbi neizmerno uživajo. Emšo blues band in No name Blues Band nam bosta pričarala vzdušje in glasbo zlatih šestdesetih, ko je le ta še prihajala iz srca in ne cvenkov. Dixie šok band je šestčlanska skupina prekaljenih in akademsko izobraženih glasbenikov, ki izvajajo legendarno, veselo in zabavno dixieland glasbo. To je glasba, ki prihaja iz mesta New Orleans na jugu ZDA. Njen nastanek sega v začetke 20. stoletja. Da je ta zvrst še danes živa in aktualna, nas bodo prepričali Manouche, ki vedno znova pokažejo, zakaj so eden najbolj vročih bendov na naši glasbeni sceni in zakaj vedno znova vzbujajo pričakovanja po novih stvaritvah.

Objavljeno v Novice
Mlajša generacija uporabnikov računalnikov je večinoma dobro računalniško pismena, a še vedno je precej uporabnikov, ki jim je virtualni svet tuj. Tudi mladi večkrat na računalnik nevede naložijo zlonamerne programe. Zato vam ponujamo pet nasvetov, kako pravilno uporabljati računalnik, kako zaščititi vaše dragocene podatke in kako se izogniti neprijetnostim.

1. Ne nalagajte neznanih programov

Danes lahko večino stvari na računalniku opravimo znotraj spletnega brskalnika, npr. pošiljanje e-pošte, poslušanje glasbe, gledanje videev in urejanje dokumentov. Možnost dela znotraj brskalnika je dobrodošla za uporabnike začetnike, ki jim ni treba nameščati programov, poleg tega pa se izognejo nevarnim virusom.

A vendar za določena opravila še vedno potrebujemo na računalnik nameščene programe. Če niste vešči v uporabi računalnikov, raje ne nameščajte programov, ki jih ne poznate. Brezplačni programi pogosto vsebujejo “reklamne” in nadležne programe (crapware), ki se namestijo skupaj z njimi.

Zato med namestitvijo programa, ko klikate na gumb “next” (naprej), dobro preberite opise polj, ki so obkljukana. Na spletnih straneh programov pa bodite pozorni na gumbe za prenos “download”, saj so najbolj izpostavljeni gumbi večkrat lažni (reklame, ki namesto programa prenesejo virus ali drugo navlako). Dobro preglejte vse gumbe in se odločite za tistega, ki vam deluje najbolj pristen. Ko se namestitvena datoteka prenese na računalnik, preverite skladnost imena datoteke z imenom programa.

Download Fake 3 PaintDotNet

Seznam uporabnih in brezplačnih programov za uporabnike Windowsov:

2. Redno ustvarjajte varnostne kopije datotek

Veliko začetnikov se ne zaveda, da se današnji računalniki lahko hitro pokvarijo oziroma lahko preprost virus zahteva od uporabnika celoten izbris trdega diska. Uporabniki večkrat hranijo na trdih diskih celotno kolekcijo fotografij, glasbe, videev in ostalih pomembnih dokumentov, ki pa lahko izginejo z enim klikom. Pomembno je, da redno ustvarjate kopije datotek in jih hranite na zunanjih trdih diskih, ki jih imate shranjene ločeno od računalnika.

Še boljša rešitev pa predstavljajo oblačne storitve, ki smo jih predstavili pred kratkim. Svetujemo uporabo Googlove oblačne storitve Drive, ki vam z vašim obstoječim Googlovim računom ponuja 15 GB brezplačnega prostora za dokumente. Vse fotografije in videe pa lahko s programom Google Photos brezplačno hranite na Googlovih oblačnih storitvah v neomejenih količinah. Namesto da datoteke shranjujete v navadno mapo, jih shranjujte v mapo, ki jo ustvari Google, in za vse ostalo bo Google poskrbel sam.

3. Pravilno uporabljajte prenosnik

Uporabniki se večkrat odločijo za nakup prenosnika zaradi večje mobilnosti in možnosti, da prenosnik prek akumulatorskega napajanja uporabljajo kjerkoli in kadarkoli. Za podaljšanje življenjske dobe prenosnika ga moramo pravilno uporabljati.

Predvsem je pomembno, da se izogibate uporabi prenosnih računalnikov na blazinah ali na postelji, saj tkanina močno pregreva napravo. Prenosnik se nato trudi ohlajati procesor s povišanim delovanjem ventilatorja, ki se posledično lahko hitro obrabi in začne oddajati neprijeten hrup.

Če se le da, prenosni računalnik postavite na mizo ali kakršnokoli trdo podlago, lahko pa si omislite podlogo, namenjeno ravno uporabi prenosnega računalnika v postelji ali na kavču. Podlogo lahko kupite tukaj.

Drugi nasvet pa se tiče polnjenja baterije računalnika. Veliko uporabnikov se pritožuje, da učinkovitost delovanja baterije začne upehati po dobrem letu ali dveh uporabe, vendar se ne zavedajo, da so mogoče sami krivi za poslabšanje delovanja.

Pomembno je, da baterijo prenosnika vedno napolnite do 100%, nato prenosnik izklopite z napajanja in ga uporabljate, dokler se računalnik povsem ne izprazni. Pomembno je, da prenosnika ne pustimo ves čas priključenega na napajanju, ampak je za baterijo bolj zdravo, da se neprestano izprazni in napolni do konca.

4. Takoj izbrišite nezaželena elektronska sporočila in ne odpirajte neznanih datotek

Priponke v elektronskih sporočilih so najpogostejši način okužbe računalnika z virusi. To možnost izkoriščajo predvsem nepridipravi z zavajajočimi marketinškimi ponudbami ali oglasi. Ne odpirajte priponk, čeprav vas vsebina elektronskega sporočila vabi k temu dejanju. Odpirajte samo sporočila kolegov, prijateljev in oseb, ki jim zaupate.

Če odprete datoteke s končnicami .exe ali .dmg, lahko v računalniku zaženete virus, ki bo ukradel vaše osebne informacije in s tem zlorabil vašo identiteto (phishing) ali pa naložil virus, ki bo zaklenil vaš trdi disk in vas prisilil v izbris vseh vaših podatkov (ransomware), o čemer smo pisali prejšnji teden.

5. Redno posodabljajte programsko opremo

Večina začetnikov se izogiba posodabljanju programov in sistema, saj se jim to zdi zamudno ali prezapleteno. Mnogi mislijo, da nam proizvajalci s posodobitvami želijo vsiliti nove neuporabne funkcije. To v nekaterih primerih drži, vendar se razvijalci s posodobitvami programske opreme predvsem trudijo krpati hrošče in varnostne luknje v programih.

Če vam sistem ali določen program ponudi posodobitev, si vzemite nekaj minut in opravite posodobitev, saj je večkrat dovolj, da z enim klikom potrdimo posodobitev, za vse ostalo pa bo sistem ali program poskrbel sam. Imeti nameščeno antivirusno zaščito še ni dovolj za celovito zaščito in varnost računalnika, ampak je v večini primerov učinkovito ravno posodobaljanje programske opreme.

Vir: Mitja Godnič, http://dne.enaa.com/

Objavljeno v Računalništvo