Prispevki filtrirani po datumu: sreda, 09 julij 2014
četrtek, 10 julij 2014 00:00

Krajinski park Sečoveljske soline

Soline danes

Danes imamo soline le še v Strunjanu in v Sečovljah, poleg teh pa lahko kot obalna mokrišča štejemo še Strunjanski laguni (Stjuža in Pretočna laguna), obe jezeri v Fiesi, Škocjanski zatok in izlivni del Rižane. Vsa slovenska obalna mokrišča so torej delo človeških rok, vendar v sozvočju z naravo. Sečoveljske soline so danes največje obalno mokrišče (650 ha), obenem pa tudi najpomembnejša slovenska lokaliteta z ornitofavnističnega vidika. 

Pestrost ptičjih vrst je na tem območju, v smislu prezimovanja in gnezdenja, znatno večja, kot na drugih lokalitetah te vrste. Do danes je bilo ugotovljeno 272 ptičjih vrst, od katerih jih tu gnezdi okoli 90. 

Na podlagi teh danosti je Vlada Republike Slovenije leta 2001 razglasila območje Sečoveljskih solin za Krajinski park, območje Muzeja solinarstva pa za kulturni spomenik državnega pomena

Sečoveljske soline so tudi prvo slovensko mokrišče, uvrščeno na seznam mednarodno pomembnih močvirij pod okriljem Ramsarske konvencije(1993). Soline so pomembne predvsem kot izjemen preplet ekosistemov, ki združuje oblike prehodov med morskimi, brakičnimi, sladkovodnimi in kopenskimi ekosistemi. 


Ogledi Krajinskega parka Sečoveljske soline

Na osnovi določil Zakona o ohranjanju narave se za obisk Krajinskega parka Sečoveljske soline zaračunava vstopnina. Z nakupom vstopnice postanete obiskovalec parka in ste med obiskom v parku nezgodno zavarovani. Park si je mogoče ogledati individualno ali v skupini. Organiziranim skupinam (najmanj 15 oseb) omogočamo voden ogled, za katerega pa se je potrebno pravočasno naročiti.

Vodeni ogledi po parku so namenjeni obiskovalcem, ki poleg sprehoda po parku želijo o Krajinskem parku Sečoveljske soline in tradiciji solinarstva izvedeti nekaj več.

 

Sončni zahod v sečoveljskih solinah


Voden ogled solin po Leri traja najmanj 1 uro in pol. Ogled vključuje približno 2 km dolg sprehod od vhoda na Leri do centra za obiskovalce (MMC) in nazaj. Na poti vodnik - naravovarstveni nadzornik predstavi Krajinski park Sečoveljske soline (rastlinstvo, živalstvo, kulturna dediščina) ter postopek pridobivanja soli. V centru za obiskovalce je predviden ogled krajšega filma ter predstavitev vodnega režima z interaktivno maketo solin. Z razgledne ploščadi je možen tudi panoramski pogled širšega območja solin, v bližnji gostilni "Solni cvet" pa nudijo pijačo ter po predhodnem dogovoru tudi hrano. Na Leri je trgovina "Lera", kjer lahko obiskovalci kupijo sol in z njo povezane druge izdelke. V nadstropju trgovine je galerija, kjer so razstavljena umetniška dela priznanih in manj znanih avtorjev.

Muzej solinarstva se nahaja na Fontaniggeah ob kanalu Giassi, kjer je ena od štirih obnovljenih solinskih hiš z razstavljeno muzejsko zbirko in solnim fondom s pripadajočim dovodnim kanalom za morsko vodo (Giassi). Tudi v Muzeju solinarstva je možen voden ogled! Pot ob Dragonji od vstopne zapornice do  Muzeja solinarstva je dolga približno 2,5 km (v eno smer). Obisk Muzeja solinarstva je možen s plovilom Solinarka, s kolesom, peš, izjemoma z avtobusom. 

 

Več informacij o ogledih dobite na spletni strani KPSS: www.kpss.si/si/obiskovanje.  

 

Informacije:
KPSS
Seča 115
SI-6320 Portorož

T: +386 (0) 5 672 13 30
E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. 
www.kpss.si

 

 

Vir: http://www.portoroz.si

Objavljeno v Kam na izlet
četrtek, 10 julij 2014 00:00

Sezonske razprodaje in popusti

Za sezonske razprodaje tekstilnega blaga in obutve veljajo določila Zakona o varstvu potrošnikov in Pravila pri sezonskih razprodajah tekstilnega blaga in obutve, ki jih je sprejela Trgovinska zbornica Slovenije. V skladu s temi določbami in pravili velja, da:

  • se poletna sezonska razprodaja tekstilnega blaga in obutve ne sme začeti prej kot drugi delovni ponedeljek v mesecu juliju (letos je to 14.julij);
  • datum in trajanje sezonske razprodaje v posamezni prodajalni določi trgovec, vendar lahko razprodaja traja največ 60 dni;
  • podjetje mora razprodajo objaviti na krajevno običajen način, objava mora vsebovati podatek o vrsti blaga, odstotku znižanja in času trajanja tovrstne prodaje;
  • blago, ki je na razprodaji, mora biti označeno s ceno pred znižanjem in znižano ceno;
  • če je odstotek znižanja objavljen v razponu (npr. od 30% do 50%, ali do 50%), mora najvišji odstotek znižanja (torej 50%) zajemati najmanj eno četrtino vrednosti vsega blaga, ki je na razprodaji;
  • v primeru, da se trgovec ne odloči za sezonsko razprodajo, pa lahko ponuja popuste skozi daljše časovno obdobje. To so razne akcije, gotovinski popusti, popusti pri plačilu s karticami, ki jih izdaja trgovec, ipd.

Kljub znižani ceni pa mora biti blago na razprodaji brezhibno, razen če ni posebej označeno, da gre za blago z napako. V primeru, da se izkaže, da ima izdelek stvarno napako, ima potrošnik pravico uveljavljati reklamacijo, prav tako kot v redni prodaji v času izven sezonskih razprodaj.

V primeru, da ste na razprodaji kupili izdelek, s katerim ni nič narobe, pa ga kljub temu ne želite imeti, trgovec takega izdelka ni dolžan sprejeti nazaj. Od poslovne prakse vsakega posameznega trgovca pa je odvisno, kako bo obravnaval vašo zahtevo. Če trgovec takšen izdelek zamenja, ali izstavi dobropis, se to šteje za dober poslovni običaj.

In če gre kljub vsemu kaj narobe?

Za nadzor nad upoštevanjem pravil, ki veljajo za sezonske razprodaje so pristojne lokalne izpostave Tržnega inšpektorata po Sloveniji.

Potrošniki  opozarjajo na nepošteno poslovno prakso

Največ pritožb potrošnikov v naši pravni pisarni (pisarni ZPS) se sicer vsako leto nanaša na nepravilno označevanje cen popusta oz. na tiste primere, ko trgovci tik pred razprodajo cene izdelkov dvignejo in jih nato ob razprodaji znižajo, s tem pa prikažejo višji odstotek znižanja, ki potrošnike zvabi k nakupu. Takšna poslovna praksa je nepoštena in jo Tržni inšpektorat lahko kaznuje.

Vir: http://www.zps.si

Objavljeno v Nasveti
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework