Prispevki filtrirani po datumu: sreda, 16 julij 2014
sreda, 16 julij 2014 12:28

Ribje olje zavira staranje

Nove raziskave so pokazale, da ribje olje, ki vsebuje veliko omega-3 maščobnih kislin, upočasnjuje staranje. Še posebej ugodno pa naj bi ta eliksir življenja vplival na srčne bolnike.

Srčnim bolnikom strokovnjaki svetujejo, naj pojedo veliko rib ali pa uživajo ribje olje, ki vsebuje veliko omega-3 maščobnih kislin. Razlog? Ljudje, ki to počnejo, živijo dlje. Raziskovalci poleg tega opažajo, da naj bi omega-3 maščobne kisline srčne bolnike ščitile pred boleznimi, upočasnjevale staranje in ohranjale življenje.

Kdor uživa veliko ribjih maščob, živi dlje!

V raziskavo, ki jo je vodil dr. Ramin Farzaneh-Far, je bilo vključenih 600 moških z boleznimi srca in ožilja. Rezultati so pokazali, da so bili tisti, ki so pojedli veliko omega-3 maščobnih kislin, “biološko mlajši“. To pomeni, da so bile njihove DNK celice, ki se nahajajo v telomernih kapicah na koncu kromosomov, bolj ohranjene, telomeri pa daljši. Dolgi telomerji so namreč znak zdravja in mladosti, kratki telomeri, značilni za starejše ljudi pa naj bi bili bolj dovzetni za nekatere bolezni. Ribje olje naj bi tako ščitilo pred poškodbami, vnetji in procesi staranja.

“Pri bolnikih z višjim nivojem omega-3 maščobnih kislin smo ugotovili, da so se jim telomeri počasneje krajšali, bolniki z nižjim nivojem omega-3 v krvi pa so imeli občutno krajše telomerje,“ pravi Farzaneh-Far, kar pomeni, da so se slednji starali hitreje. S tem pa se strinjajo tudi številni zdravniki. “Telomeri res pomagajo telesu popravljati nastalo škodo,“ pravi dr. Stephen Kopecky, kardiolog na kliniki Mayo v Rochestru, ki ni bila vključena v raziskavo. “Daljši kot so, več škode lahko popravijo.“

Kljub temu pa številni kardiologi opozarjajo, da ti podatki še niso dovolj preverjeni, da bi jih zdravniki lahko izvajali v praksi. “Ker je raziskava potekala zgolj na podlagi opazovanja, mislim, da ne more dokazati, na kakšen način delujejo omega-3 maščobne kisline in kakšen je pravi učinek njihovega delovanja,“ pravidr. Steven Nissen. “Povsem mogoče je, da so posamezniki, ki so uživali veliko rib, tudi na splošno bolj zdravo živeli. Zato menim, da povezava med dolžino telomerov in omega-3 maščobnimi kislinami ni dovolj utemeljena.“

Raziskovalci sicer res niso povsem prepričani, na kakšen način omega-3 preprečujejo talomerom krajšanje, vendar pa menijo, da je razlog dejstvo, da te maščobne kisline ščitijo pred oksidativnim stresom, ki je glavni vzrok krajšanja telomerov in staranja.

Omega-3 maščobne kisline so tudi odlična preventiva

Kardiologi po drugi strani vedo, da imajo omega-3 maščobne kisline pomembno vlogo pri preprečevanju srčnih bolezni, kar pa ni povezano z vplivanjem na dolžino telomerov. “Omega-3 maščobne kisline ugodno vplivajo na lipide, ki krožijo v krvnem obtoku in škodujejo srcu in zato ščitijo pred boleznimi srca,“ pravi dr. Cam Patterson. Z njo pa se strinja tudi dr. Merle Myerson: “Omega-3 maščobne kisline ščitijo pred koronarnimi boleznimi tako, da nižajo nivo trigliceridov in 'slabega' holesterola ter stabilizirajo celične membrane.“

Kje se nahajajo omega-3 maščobne kisline?

Strokovnjaki tako priporočajo, da naj bi dnevno zaužili približno gram omega-3 maščobnih kislin, ki jih lahko najdemo v mastnih ribah, kot so skuše, sled, losos, sardine ali postrvi, dodatkih iz ribjega olja, sojinem in repičnem olju, bučnih semenih in orehih. Omega-3 vsebujejo tudi bele ribe, a nekoliko manj.

Vir: http://vizita.si/

Objavljeno v Zdravje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework