Prispevki filtrirani po datumu: petek, 03 oktober 2014
Oktober je že tradicionalno svetovni mesec boja proti raku dojk in pod geslom Rožnati oktober Europa Donna vsako leto pripravi številne aktivnosti, s katerimi želi povečati ozaveščenost o raku dojk – najpogostejšem raku pri ženskah.

Letos bo pri obeležitvi meseca boja proti raku dojk aktivno sodeloval tudi Nacionalni institut za javno zdravje (NIJZ) s svojimi območnimi enotami. Podatki o raku dojk kažejo, da je to ozdravljiv rak, če je le odkrit dovolj zgodaj. Zato je za zmanjševanje umrljivosti pomembno predvsem zgodnje odkrivanje bolezni ter takojšnje učinkovito in vsakemu bolniku prilagojeno zdravljenje.

Slovenija in rak dojk

Podatki o razširjenosti raka se v Sloveniji zbirajo v Registru raka RS, ki deluje že od leta 1950. Zaradi zahtevnosti zbiranja, preverjanja in analize podatkov je potrebno od 2 do 3 leta do njihove končne objave. Tako so zadnji dokončni podatki, ki so na voljo o številu novih primerov raka, dostopni za leto 2010.
Število novih primerov raka dojk se v Sloveniji iz leta v leto veča, ob tem pa je rak dojk z dobrimi 20 % tudi najpogostejši rak pri ženskah. V letu 2010 je bilo v Sloveniji na novo odkritih 1279 rakov dojk, kar je 11,5 % več kot leta 2009. Večina novih primerov je bila pri ženskah (1267), 12 pa pri moških. Število novih primerov na 100.000 prebivalk (groba incidenčna stopnja) je bilo v letu 2010 največje v zdravsteni regiji Nova Gorica (148,4), sledi zdravstvena regija Kranj (139), Ljubljana (135,3), nadpovprečno pa je število novoodkritih primerov še v zdravstveni regiji Koper (124,4). Če vpliv starosti izključimo (starostno standardizirana incidenčna stopnja), se med najbolj obremenjene regije v Sloveniji uvrščajo zdravstvena regija Kranj, Ljubljana in Nova Gorica.
V obdobju od leta 2000 do 2010 se umrljivost žensk zaradi raka dojk v slovenskem prostoru ni pomembno spreminjala, od leta 2006 do leta 2010 je v povprečju v Sloveniji zaradi raka dojk umrlo 419 žensk, v letu 2010 421 žensk in 7 moških. V opazovanem enajstletnem obdobju je umrljivost žensk zaradi raka dojk po regijah precej nihala, v letu 2010 so se med z umrljivostjo zaradi raka dojk najbolj obremenjene regije uvrščale zdravstvena regija Kranj, Novo mesto in Nova Gorica.

Več podatkov o raku v Sloveniji in o raku nasploh se na voljo na spletišču SLORA (Slovenija in rak http://slora.si/), omenjena spletna stran je tudi vir predstavljenih podatkov o raku dojk.

AKTIVNOSTI PO SLOVENSKIH REGIJAH

CELJE
Društvo za boj proti raku regije Celje v sodelovanju z NIJZ OE Celje prireja predavanje z naslovom Rak dojke - problem sodobnega življenja in delavnico z učenjem samopregledovanja dojk na učnem modelu:

  • četrtek, 25.09.2014, ob 12.00 uri, za zaposlene na ZZZS OE Celje in izpostavah
  • v sredo, 1.10.2014, ob 10.45 uri, za dijakinje in dijake v Srednji šoli za Hortikulturo in vizuelne umetnosti Celje
  • v sredo, 8.10.2014, ob 12.25 uri, za dijakinje in dijake v Srednji šoli za Hortikulturo in vizuelne umetnosti Celje
  • v sredo, 8.10.2014, ob 17.00, za splošno javnost v Osrednji knjižnici Celje

NIJZ OE Celje v sodelovanju z Društvom za boj proti raku regije Celje, Europo Donno - Slovenskim združenjem za boj proti raku dojk in JZ Socio - Projektno pisarno Celje Zdravo mesto, organizira preventivno stojnico z prikazovanjem samopregledovanja dojk na modelu in razdeljevanjem zdravstveno vzgojnih gradiv in sicer v četrtek, 23.10.2014, od 14.00 do 19.00 ure, v Citycentru Celje.

KRANJ
V sklopu obeležitve Rožnatega oktobra - meseca boja proti raku dojke bomo na Območni enoti Kranj v sodelovanju z Zdravstvenim domom Kranj, Zdravstvenim domom Radovljica, Društvom za srce - podružnica Gorenjske in Gorenjskim društvom za boj proti raku organizirali tri preventivne stojnice s prikazovanjem pravilnega načina samopregledovanja dojk na modelu ter razdeljevanjem zdravstveno vzgojnega gradiva, in sicer v soboto 27.9.2014 v Hotelu Špik, Gozd Martuljek od 10. ure dalje, v soboto, 4.10.2014, od 7.30 ure dalje v ZD Radovljica ter v soboto, 4.10 2014, od 10. ure dalje na atletskem stadionu Kranj. V oktobru načrtujemo še učno delavnico za zaposlene in uporabnice društva, ki se ukvarja z ranljivimi skupinami.

Objavljeno v Zdravje

Začenja se cepljenje proti sezonski gripi.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) cepljenje priporočajo vsem prebivalcem, še zlasti bolj ogroženim skupinam: starejšim od 65 let, kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom, majhnim otrokom in njihovim družinskim članom, nosečnicam, ljudem, ki čakajo na sprejeme na bolnišnično zdravljenje ter zdravstvenim in drugim delavcem, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti. Cepljenje je smiselno opraviti vsako leto še pred začetkom zime in obdobjem kroženja virusov. V primerjavi z drugimi državami je precepljenosti proti gripi v Sloveniji med najnižjimi v Evropski uniji.

Gripa predstavlja veliko grožnjo za javno zdravje in ima velik vpliv na obolevnost in umrljivost. Gripa je nevarna zaradi možnosti pojava epidemij in resnih zapletov, kot so virusne in bakterijske pljučnice. Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z respiratorno simptomatiko in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri bolnikih s kroničnimi boleznimi, starejših osebah, majhnih otrocih in nosečnicah pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti in višjo smrtnostjo. Najučinkoviteje se pred gripo zavarujemo z vsakoletnim cepljenjem, čeprav je pri nekaterih skupinah (starejši, kronični bolniki, imunsko oslabljeni ...) uspešnost cepljenja lahko nižja. Cepljenje proti gripi je koristno, saj ščiti pred okužbo in zapleti, ki gripo spremljajo. Pri najbolj ogroženih skupinah zmanjšuje tveganje za smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov. Cepljenje proti gripi je še zlasti priporočljivo za kronične bolnike, starejše osebe, majhne otroke (od šest mesecev do drugega leta starosti) in nosečnice ter za osebe, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe (zdravstvene delavce in sodelavce ter druge nujne službe).

Virusi gripe se stalno spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Čeprav cepivo ne prepreči vseh primerov gripe, vseeno predstavlja najboljšo obrambo pred boleznijo. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu lahko že prenizka. Cepiti se je potrebno vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, sta potrebna dva odmerka. Uspešnost cepiva je odvisna predvsem od starosti in imunske sposobnosti prejemnika cepiva ter od podobnosti virusov, ki krožijo, s tistimi, ki so v cepivu. Podatki vsakoletih študij kažejo, da cepivo prepreči gripo pri 50–90 odstotkih zdravih odraslih, mlajših od 65 let, in prepreči hospitalizacijo zaradi pljučnice in gripe pri 30–70 odstotkih cepljenih starejših osebah in kroničnih bolnikih . Cepiti se ne smejo cepiti osebe, ki so kdaj imele resno alergično reakcijo na cepivo proti gripi ali katerokoli snov, ki je lahko prisotna v cepivu v sledovih, npr. jajčne beljakovine in osebe, ki prebolevajo akutno bolezen  z visoko telesno temperaturo (nad 38 °C). Prijave neželenih učinkov po cepljenju proti gripi v Sloveniji so redke, če upoštevamo število razdeljenih odmerkov cepiva. V letih od 2007 do 2011 je bilo v Sloveniji razdeljenih od 130.000 do 200.000 odmerkov cepiva proti gripi letno in v tem obdobju smo letno prejeli od 6 do 23 prijav neželenih učinkov po cepljenju proti gripi. Večinoma je šlo za lokalne reakcije na mestu cepljenja (rdečina, bolečina, oteklina), povišano telesno temperaturo, slabost, utrujenost in glavobol. Vsi ti neželeni učinki so bili blagi in so minili brez posledic.

Precepljenost proti gripi v Sloveniji je nizka

Svetovna zdravstvena organizacija gripo prepoznava kot pomemben javnozdravstveni problem, zato je evropskim državam članicam že pred leti postavila cilj - doseči vsaj 75 odstotno precepljenost rizične populacije (starejše osebe in osebe s kroničnimi obolenji). V Sloveniji je precepljenost proti gripi zelo nizka - prejšnjo sezono je bilo pri nas cepljenih okrog 88.000 oseb, od tega 50.600 starejših od 65 let. V primerjavi z drugimi državami EU je precepljenost starejših proti gripi v Sloveniji med najnižjimi. Zato bi bilo v Sloveniji potrebno dodatno spodbuditi cepljenje proti gripi, predvsem rizičnih skupin in zdravstvenih delavcev. S povečanjem precepljenosti pri teh skupinah bi preprečili težje poteke bolezni in številne zaplete, kar bi pomenilo znaten prihranek v zdravstvu.

Kje se bo mogoče cepiti?

Cepljenje se bo izvajalo pri izbranih zdravnikih in območnih enot Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Na večini območnih enot: Ljubljana, Celje, Murska Sobota, Novo mesto, Ravne na Koroškem, Kranj in Maribor bomo s cepljenjem pričeli 6. oktobra 2014, medtem ko bomo na območni enoti Koper in Nova Gorica s cepljenjem začeli 20. oktobra 2014. Priporočamo, da se prebivalci na cepljenje naročijo. V spodnji tabeli so kontaktni podatki in delovni čas ambulant. Cene cepljenja je 12,00 evrov, za vse kronične bolnike in starejše od 65 let pa je cena cepljenja 7,00 evrov.

OE

Naslov

Tel. za naročanje

Delovni čas

Začetek cepljenja

Celje

Ipavčeva 18
3000 Celje

03 42 51 121

03 42 51 122

od pon. do pet.:

od 8. do 12. ure

6.10.2014

Koper

Vojkovo nabrežje 4a
6000 Koper

05 66 30 842

od pon. do pet.:

od 8. do 10. ure

20.10.201

Murska Sobota

Arhitekta Novaka 2b
9000 Murska Sobota

02 53 02 143

02 53 02 142

od pon. do pet.:

od 7. do 12. ure

6.10.2014

Maribor

Prvomajska ulica 1
2000 Maribor

02 45 00 145

od pon. do pet.:

od 8. do 12. ure

sre. in čet.:

od 14. in 17.ure

6.10.2014

Novo mesto

Mej vrti 5
8000 Novo mesto

07 39 34 140

od pon. do pet.:

od 9. do 11. ure

6.10.2014

Nova Gorica

Vipavska cesta 13, Rožna Dolina
5000 Nova Gorica

05 330 86 10

od pon. o čet.:

od 9. do 12. ure,  

20.10.201

Ravne na Koroškem

Ob Suhi 5b
2390 Ravne na Koroškem

02 87 05 608

02 87 05 612

tor., čet., pet.:

od 7. do 10. ure

6.10.2014

Ljubljana

Zaloška 29

1000 Ljubljana 

01 586 39 20

01 586 39 00

od pon. do čet.:

od 8. do 13. ure,

pet. od 8. do 11. ure

6.10.2014

Kranj

Gosposvetska ulica 12

4000 Kranj 

04 2017 161

od pon. do čet.:

od 7. do 12. ure.

Pet.: od 7. do 10. ure

6. 10. 2014

Vir: http://www.ivz.si/

Objavljeno v Zdravje
Lahko pride do motenj pri dobavi elektrike in plina ali pa do drugih resnih problemov? Objavljamo odgovor direktorice Agencije za energijo, mag. Irene Praček.
 
Postopek menjave dobavitelja elektrike je za odjemalce varen in izjemno preprost in ga v njihovem imenu lahko opravi novi dobavitelj. Z menjavo dobavitelja se v nobenem primeru ne spremenijo niti omrežje, na katero je odjemalec priključen, niti električni priključek ali merilna naprava oziroma števec. Odjemalec tudi po menjavi dobavitelja ostaja priključen na isto distribucijsko omrežje, ki ga vzdržujejo elektrodistribucijska podjetja, saj je to vezano na geografsko območje oskrbe z elektriko, tudi cena za uporabo omrežja ostaja enaka. Menjava dobavitelja je za odjemalca brezplačna. Za menjavo dobavitelja mora odjemalec skleniti novo pogodbo o dobavi elektrike in pooblastiti novega dobavitelja, da ta zanj pri elektrodistribucijskem podjetju uredi celoten postopek menjave.
 
Želite izvedeti več o kampanji ZPS "Zamenjaj in prihrani"? Obiščite www.zamenjajinprihrani.si. V skupinskem nakupu sodeluje že več kot 12.000 sodelujočih. Pridružite se tudi vi!
 
V postopku menjave dobavitelja bo elektrodistribucijsko podjetje izvedlo odbiranje števca. Pridobljeni odbirek se bo upošteval za končni obračun obveznosti do dotedanjega dobavitelja in za določitev začetnega števčnega stanja pri novem dobavitelju. Odjemalci, ki imajo morda merilna mesta oziroma števce elektrike nedostopne, morajo v vsakem primeru omogočiti odbiranje števca, sicer se postopek menjave dobavitelja ne more izvesti. Sprememba dobavitelja se izvede s prvim dnem v koledarskem mesecu, če je bila do desetega dne predhodnega meseca podana pravilna, popolna in pravočasna zahteva za menjavo dobavitelja.
 
Tudi menjava dobavitelja zemeljskega plina je za odjemalce preprosta, brezplačna in varna. Pri menjavi dobavitelja zemeljskega plina agencija v zadnjem obdobju ne opaža nobenih ovir ali onemogočanja menjave.
 
Pri menjavi dobavitelja ne more priti do motenj v oskrbi, saj v postopku menjave odjemalec ostaja priključen na isto omrežje zemeljskega plina, zamenja se le dobavitelj plina. Prav tako menjava dobavitelja zemeljskega plina ne ogroža zanesljivosti oskrbe. Vsi gospodinjski odjemalci so skladno z določili Energetskega zakona zaščiteni odjemalci in zanje veljajo posebna določila, ki jih morajo izpolnjevati vsi dobavitelji končnim odjemalcem.
 
Agencija za energijo redno objavlja na svoji strani vse aktualne informacije, med drugim tudi o postopku menjave dobavitelja, saj želimo, da bi odjemalci čim bolj izkoristili priložnosti, ki jim jih omogoča odprti trg z elektriko in zemeljskim plinom.
 
Vir: ZPS
Objavljeno v Novice

Bodi PreViden

Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa - Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu skupaj z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport in Zavodom RS za šolstvo, s Policijo, šolami in vrtci, občinskimi sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in drugimi partnerji (Skupnost občin, Združenje občin, Zveza društev upokojencev, Zvezo šoferjev in avtomehanikov, ter drugimi nevladnimi organizacijami) že vrsto let opozarja na varnost pešcev.

V letu 2014 akcija za večjo varnost pešcev poteka v dveh delih, in sicer od 3. – 14. februarja ter od 1. – 12. oktobra 2014. Časovno je tako zajeto obdobje daljših noči in slabše vidljivosti, ki je za pešce še posebej nevarno. Načrtovana je vrsta aktivnosti za večjo prometno varnost v Sloveniji, kot nosilec aktivnosti na področju varnosti pešcev je v Nacionalnem programu določena Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa - Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.

Več si lahko preberete tukaj.

Objavljeno v Novice
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework