Prispevki filtrirani po datumu: sreda, 29 oktober 2014
sreda, 29 oktober 2014 11:29

Kako izdelamo bučo za noč čarovnic

Čeprav prihaja praznik Noč čarovnic iz angleško govorečih držav, pa ima korenine tudi pri nas. V tujini je "halloween", kot rečejo Noči čarovnic, zelo skomercializiran. Vendar to ne pomeni, da ne moremo iz tega praznika prevzeti prijetnih stvari. Na primer izdelave buče za noč čarovnic.

In to take "taprave", klasične buče z grozljivim obrazom in osvetljene s svečko. Tako izrezljana buča za noč čarovnic je prijetna jesenska dekoracija pred hišnimi vrati in ideja za popestritev praznika noč čarovnic. Ponoči damo vanjo prižgano svečko in efekt bo še boljši. Če želimo da nas obda prijeten vonj, pa notranjost natremo s cimetom in buča bo ob prižgani svečki oddajala prijeten vonj po cimetu.

 

Tekst: http://www.ustvarjalna.si/

Objavljeno v Video
sreda, 29 oktober 2014 11:16

Buče

Buče, ki simbolizirajo plodnost in rodnost, so v 15. stoletju iz Srednje Amerike pripeljali v Evropo Španci. Evropejci so jih sprva uporabljali le za okras, nato z njimi krmili živali, danes pa so buče vse bolj priljubljeno živilo. Uporabno je njihovo meso, pečke in cvetovi.

Buče se razlikujejo po velikosti, obliki, barvi mesa in lupine. Ta je lahko bela, v različnih rumenih, oranžnih in zelenih odtenkih, pa tudi siva in skoraj črna. Buče se razlikujejo tudi po tem, koliko časa jih lahko skladiščimo: nekatere lahko le nekaj mesecev, druge skoraj celo leto. Ne nazadnje pa se buče razlikujejo tudi po okusu ter aromi, ki lahko spominja na orehe, lešnike, kostanj in sadje. Aroma pri nas priljubljenih buč sorte Hokkaido pa nekoliko spominja na škampe.

Široko uporabne

buče1Uporaba buč v kulinariki je zelo raznovrstna, saj lahko iz njih pripravimo številne slane in sladke jedi. Zelo okusne so na primer blanširane buče v solati, ki jim dodamo malo narezanega česna ali čebule, sesekljana sveža zelišča (bazilika, origano) in jih zabelimo z mešanico oljčnega olja ter balzamičnega kisa. Zanimive okuse tudi dobimo, če solati iz buč dodamo narezane oreščke, bučna semena, sir feto, rukolo ... Marsikdo pozna ocvrte in pečene bučke (tudi na žaru), slednje so še boljše z malo na drobno sesekljanega česna in s kančkom oljčnega olja. Na tanko narezane buče lahko uporabimo kot "posteljico" na krožniku, na katero položimo na manjše koščke popečeno meso, rižoto, čičeriko, kvinojo, ajdo, idr. Zelo okusna je nadevana buča, ki jo spečemo v pečici. Bučo po dolgem prerežemo na dve enaki polovici, odstranimo semena, nadev pa je lahko različen: zelenjavni, mesni, mešan, riž, pomešan z zelenjavo, zelenjava s sirom, enak nadev kot za polnjene paprike .... Popularni jedi iz buč sta kremna bučna juha ali bučni pire, buče pa lahko vložimo v kis ali pa iz njih pripravimo pecivo (npr. bučni zavitek), marmelado, kompot, celo sladoled. Uporaba buč je pravzaprav omejena le z našo domišljijo.

Energijska in hranilna vrednost buč

Bučno meso vsebuje malo energije, le nekaj nad 20 kcal (84 kJ)/100 g, saj je v njem veliko vode in malo maščobe in sladkorja, kar je odvisno tudi od vrste buče. Buče so torej dobro živilo za tiste, ki želijo izgubiti nekaj odvečnih kilogramov, seveda pa morajo pri pripravi buč skopariti z energijsko bogatejšimi dodatki. Pri pripravi pa je vendarle dobro dodati nekaj maščobe, saj buče vsebujejo karotenoide (sodijo med antioksidante), ki pa se v črevesju bolje absorbirajo, če je v zaužitem obroku tudi nekaj maščobe.

Buče vsebujejo tudi vitamine (B1, B2, K) in minerale, še posebej kalij, cink in magnezij. Da bodo buče med pripravo izgubile čim manj koristnih snovi, ki so v njih, svetujemo, da jih, narezane na večje kose, skuhate na način "al dente".

Buče so energijsko revno živilo, kar pa ne moremo reči za bučna semena. Vsebujejo precej maščobe (več kot 30 %), zato je njihova energijska vrednost več kot 500 kcal (2.090 kJ)/100 g. To pa je podobna energijska vrednost kot pri krompirjevem čipsu, krekerjih in pokovki (popcorn). Čeprav imajo veliko energijsko vrednost, pa so bučna semena v primerjavi s slanimi prigrizki boljša izbira, še posebej, če niso soljena, saj vsebujejo več beljakovin, prehranskih vlaknin, vitaminov in mineralov.

Buče v ljudskem zdravilstvu

V ljudskem zdravilstvu pripisujejo bučam veliko ugodnih učinkov na naše telo. Tako naj bi lajšale oz. blagodejno vplivale na razdraženi želodec in pomagale pri težavah z vnetim črevesjem. Zaradi svojega pomirjevalnega učinka na prebavila so buče primerno živilo tudi pri težavah z odvajanjem oz. pri driski. Pripisujejo jim tudi diuretični učinek, kar posledično vpliva na izločanje seča, zato jih priporočajo ljudem z ledvičnimi kamni, vnetjem ledvic in mehurja, pri težavah s prostato in pri protinu.

Zdravilne lastnosti pa pripisujejo tudi bučnemu olju in bučnim pečkam (bučnicam); te naj bi ugodno vplivale na zmanjševanje holesterola v krvi ter pri črevesnih parazitih. Bučno olje vsebuje rastlinske fitosterole, ki zmanjšujejo koncentracijo holesterola v krvi, ugoden učinek pa naj bi imelo olje tudi pri zdravljenju ledvic, prostate in sečil.

Vir: dr. Tanja Pajk Žontar, www.zps.si

Objavljeno v Vrtnarjenje

Vsako leto ista opozorila, a še vedno gluha ušesa. Nekako tako bi lahko na kratko opisali statistiko vlomov in kraj v dneh okoli 1. novembra. Na ljubljanskih Žalah že kradejo. Neki ženski so z vratu sneli verižico, drugi so ukradli torbico. Upoštevajte nasvete policije!

Mnogi se boste v prihodnjih dneh verjetno podali na pokopališča in obiskali grobove vaših pokojnih. Pri tem nikar ne pozabite, da v tem času nadvse radi obiskujejo tudi tatovi. Statistike prejšnih let potrjujejo, da so prav v tem času najbolj aktivni.

Na Žalah že kradejo

Ljubljanski policisti opozarjajo, da so očitno tatovi že pričeli svoj zločinski pohod. Včeraj sta na ljubljanskih Žalah dve ženski pristopili k neki gospe in ji ponujali verižico. Nadeli sta ji jo okoli vratu, nato pa z njo vred odpeli še njeno lastno verižico. Ženska je šele čez čas ugotovila, da sta jo neznanki okradli.

To pa še ni bilo vse. Kasneje, okoli 18. ure, je neznanec neki ženski ukradel torbico, ki jo je odložila med urejanjem grobov. Oškodoval jo je za približno 100 evrov.

Vlomilci tudi letos prežijo na naše imetje

Ker se morda prav zdaj pripravljajo za obisk vaše hiše ali stanovanja, se je pametno držitati naslednjih navodil policije.

Ob odhodu od doma ali na pokopališče zaklenite vhodna vrata in ključev ne puščajte na vidnih mestih. Precej verjetno je tudi, da vas v dneh pred prazniki na domu obišče lažni prodajalec nekih izdelkov, z vami vzpostavi stik, vstopi v stanovanje in si dobro ogleda vaše imetje. Če bo imel priliko, bo izkoristil vašo nepazljivost in že ob obisku ukradel denar ali kakšne dragocene predmete. Če takšne prilike ne bo dobil, bo pridno zbiral informacije in se tako pripravil na morebiten kasnejši vlom. "Zato neznancev ne spuščajte v hišo ali stanovanje in jim ne razkazujte svojega premoženja," pravijo policisti, ki v včasu prihajajočih praznikov opažajo povečano število tatvin in vlomov v hiše, stanovanja in poslovne prostore.

Še bolj pogosti so vlomi v avtomobile, ki jih puščamo na parkiriščih ob pokopališčih. "Pomembno je, da ob obisku grobov v osebnih avtomobilih na vidnih mestih ne puščate torbic, denarnic ali drugih vrednejših predmetov. Vozila zaklepajte, da ne postanete tarča tatov in vlomilcev," pravijo.

Tiste, ki se bodo odeli v črno in "na metlah poleteli" na prireditve ob noči čarovnic, ali se bodo udeležili kakšnih drugih večjih dogodkov ali pa zgolj množično obiskanih pokopališč, opozarjajo, naj pazijo na svoje torbice, denarnice in telefone.

Kako ukrepati, če postanete žrtev?

Če kljub vsem ukrepom postanete žrtev kaznivega dejanja, lahko pomagate pri izsleditvi storilca tako, da si poskušate zapomniti čim več podatkov; izgled, starost, smer odhoda oziroma vožnje, prevozno sredstvo (znamka in barva vozila, reg. št) in ostale podrobnosti.

Od hitrosti in vsebine prijave je v veliki meri odvisna tudi uspešnost prijetja storilca in posledično vračilo ukradenih predmetov. Zato dogodke takoj prijavite najbližji policijski postaji oziroma pokličite na interventno telefonsko številko policije 113 ali anonimno številko policije 080 1200.

V naslednjih dneh se v okolici pokopališč pričakuje tudi povečan promet. Zato svetujejo, da dosledno upoštevate cestnoprometna pravila in morebitne spremembe prometnega režima v bližini pokopališč.

Vir: http://www.24ur.com/

Objavljeno v Novice

Prebivalci Slovenije smo nezadovoljni  z odločitvami slovenskega parlamenta, ki z vsakim novim zakonom ščiti interese bogate manjšine in znižuje kakovost življenja večine.

Nezadovoljni smo s predstavami, ki nam jih parlament ob svojih zasedanjih prenaša s Tv prenosi. Parlament mora biti podoba prebivalstva, a hkrati morajo tisti, ki smo jih v parlament izbrali, da bi ščitili naše interese pred pohlepom domačega in tujega kapitala, s svojim korektnim medsebojnim obnašanjem, toleranco in vsaj minimalnim medsebojnim spoštovanjem skrbeti za ugled tega najpomembnejšega narodovega telesa. Ugled našega najvišjega zakonodajnega telesa ni bil še nikoli tako majhen, kot je sedaj. Očitno vladajoči eliti, ki ne sedi v parlamentu, to ustreza.

Politične stranke, ki so nam vladale 20 let, so si tako priredile Zakon o volitvah v Državni zbor, da lahko vodstva strank določajo, kdo bo izvoljen in kdo bo le šahovska figura na volitveni šahovnici. Držati v parlamentu zveste podanike, ki bodo vedno naredili tako, kot hoče vodstvo stranke, kaže sicer na slabost in nesamostojnost vodstev, ki se bojijo samostojno mislečih, kritičnih poslancev, a očitno drugače ne znajo vladati. Zato se je v parlamentu nabrala vrsta poslancev, ki v naše najvišje telo sploh ne sodijo, po svojem obnašanju, po svoji odvisnosti in poslušnosti.

Slovenski seniorji že vsaj desetletje zahtevajo spremembo volilne zakonodaje, zahtevajo večji vpliv  pri odločanju o tem, kdo jih bo zastopal v parlamentu, zahtevajo tudi boljšo pokritost Slovenije s poslanci. Sedanji zakon omogoča anomalije, da petina prebivalstva nima svojega predstavnika v parlamentu, dovoljuje, da pridejo v parlament kot zastopniki volilnega okraja ljudje, ki tega volilnega okraja sploh ne poznajo in ga tudi nikoli ne obiščejo , kaj šele, da bi se pogovarjali s svojimi volivci.
 
Spremembo volilne zakonodaje zahtevajo tudi mlajše generacije. Na protestih leta 2013 so protestniki jasno izrazili, da v parlamentu nočejo ljudi, ki ne znajo razmišljati s svojo glavo, ki se ne znajo obnašati svojemu položaju primerno, ki dajo prednost svoji politični stranki pred pričakovanji svojih volivcev.
 
Čas je, da volilni zakon spremenimo. Dobri, odgovorni poslanci Državnega zbora naj med ljudmi dobijo ugled, ki jim pritiče, slabi, poslušni in neodgovorni naj odidejo. To prinaša nov zakon, ki so ga pripravili najuglednejši slovenski strokovnjaki na tem področju. Od poslancev Državnega zbora zahtevamo, da svoj lastni interes podredijo interesu prebivalstva. Zapomnili si bomo vsakega poslanca, ki bo ravnal drugače.
 
Dr. Mateja Kožuh Novak, predsednica ZDUS
Objavljeno v Novice
sreda, 29 oktober 2014 09:16

BIBLOS – Knjige na dlani

Elektronske knjige prinašajo veliko prednosti tudi za starejše uporabnike, saj si lahko velikost črk na bralni napravi poljubno povečate, pri tem pa se struktura strani pri listanju knjige ne razbije.

Zdaj lahko e-knjige v slovenščini berete tudi vi –BIBLOS je prvi slovenski spletni servis, ki omogoča oddaljeno izposojo e-knjig članom večine slovenskih splošnih knjižnic. Izposoja je za člane knjižnic brezplačna, seveda pa se lahko odločite tudi za nakup e-knjige.

 
Kaj servis BIBLOS ponuja svojim bralcem?

03Izbirate lahko med 1000 naslovi domačih in tujih avtorjev, klasikov in sodobnih uspešnic, ljubezenskih zgodb, kriminalk in e-knjige za otroke. Sodelujemo že z več kot 30 slovenskimi založbami (Mladinska knjiga, Sanje, DZS, Goga, Didakta, Beletrina, če omenimo samo največje) in priljubljenimi slovenskimi avtorji (Primož Suhodočlan, Ivan Sivec), zato smo prepričani, da bo prav vsak lahko našel dobro e-knjigo po svojem okusu.

 
 
 
 
 
Kaj moram storiti, da si lahko izposodim e-knjigo v vašem servisu?

biblos userČe si želite knjigo izposoditi, se morate včlaniti v eno od knjižnic, ki sodelujejo z nami (seznam je na voljo na spletni strani www.biblos.si). V knjižnici prosite, naj vam ob vpisu dodelijo tudi geslo za dostop do storitve Moja knjižnica, če ste že član knjižnice pa to geslo že imate. Morda ga še ne uporabljate – v tem primeru naj vam vaša knjižničarka pove, kaj je vašo geslo ali vam ga na novo nastavi. Potrebovali boste še napravo, na kateri boste e-knjigo prebrali – to je lahko osebni računalnik, tablični računalnik (iPad, Android), pameten mobilni telefon (iPhone, Android) ali namenski bralnik s tehnologijo e-črnila (Kobo, Pocketbook, Sony). Večina knjižnic ima za svoje uporabnike na voljo bralnike, ki si jih kot člani lahko odnesete domov! Na spletni strani www.biblos.si, kjer so na voljo tudi podrobna video navodila za uporabo, se vpišete, izberete e-knjigo in jo prenesete na svojo napravo. E-knjigo lahko nato berete 14 dni, po tem času pa se samodejno izteče, kar pomeni, da vam ni treba paziti na morebitno zamudnino.

Zakaj pa si ne bi izposodil/a kar tiskane knjige?
08

E-knjige imajo v primerjavi s tiskanimi knjigami dve veliki prednosti. Na voljo so namreč preko oddaljenega dostopa - kadarkoli in kjerkoli, zato se vam ni treba odpraviti v knjižnico, da bi si knjigo izposodili
in nato še enkrat, da bi jo vrnili. Druga velika prednost pa je ta, da omogočajo prilagajanje velikosti črk, kar se pogosto izkaže kot izjemno dragocena pomoč pri starejših in slabovidnih. Ob povečanju velikosti črk, se stran samodejno prilagodi velikosti zaslona, zato ne boste imeli nikakršnih težav z listanjem na katerikoli napravi.

Kje lahko izvem več o servisu BIBLOS?

Za začetek lahko povprašate v vaši knjižnici, seveda pa smo vam na voljo tudi na e-naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali na telefonski številki 01 200 37 05.

Oglejte si tudi naš video

 

Objavljeno v Novice
Preden se začne ogrevalna sezona, je treba po zakonu o dimnikarski službi poklicati dimnikarja, ki očisti dimnik in peč ter zagotovi, da bo izkoristek peči optimalen, zima pa minila brez nevarnosti za požar.

Če nimamo očiščenega dimnika in kurišča, nam nič ne pomaga niti najsodobnejša peč, saj je učinkovito delovanje ogrevalnega sistema odvisno od njegovih posameznih delov. Z dimnikarjem Fadilom Okićem, ki je koncesionar na območju občin Cerknica, Bloke, Sodražice in dela Ribnice, smo se odpravili na teren in preverili, katere težave je najpogosteje treba odpraviti pred zimo in kako se pravilno lotiti priprave peči na trdna ali tekoča goriva. Pri prvih je treba predvsem veliko čistiti, pri drugih pa biti pozoren na točnost meritev.

Z dimnikarjem Fadilom Okićem, ki ima v svojem podjetju zaposlenih pet dimnikarjev, smo se dobili na Rakeku v hiši pri Jožefovih, kakor ji pravijo domačini. Ravno je končal delo na strehi, saj je očistil dimnik, in ob tem povedal: »Ko sem začel kot vajenec, sem moral splezati skozi celoten dimnik in ga očistiti. Potem pa sem se nekoč zataknil in od takrat mi tega ni več treba.« Čeprav obstajajo različni pripomočki, s katerimi dimnikar čisti dimnik, je včasih še vedno treba splezati vanj na stari način.

Delo na terenu

Pri Jožefovih, kjer je dimnikar začel delovni dan, uporabljajo tri kurilne naprave, dve na trdna goriva in eno na tekoče. Poleg štedilnika imajo še krušno peč, vendar za ogrevanje največ uporabljajo peč na kurilno olje. »Hčerka je poklicala dimnikarja. Vsako leto ga pokličemo dvakrat, da se počutimo bolj varne,« je povedal Jože in še dodal: »Kadar ni hladno, zakurimo samo v štedilniku ali kruš­ni peči. V ogrevalni sezoni pa največ uporabljamo peč na kurilno olje.«

Potem ko je dimnikar očistil dimnik in splezal s strehe, se je lotil čiščenja starega štedilnika na drva s sesalnim strojem in nato enako storil še v krušni peči. Zadnja je prišla na vrsto peč na kurilno olje. Najprej je z majhnim ogledalom preveril, kakšno je stanje v dimniku, in ga očistil. Kjer je pri peči na tekoča goriva dimnik predimenzioniran, se namreč v njem nabira kondenz, ki ustvarja obloge. »Včasih so ljudje ves dan kurili, ko pa kupijo sodobno kurilno napravo, je dimnik prevelik. To je pogosta težava in v tem primeru je najbolje v dimnik vstaviti tuljavo,« je pojasnil Okić. Ko je končal pri dimniku, je odprl peč in jo posesal. To bi storil tudi, če ne bi bilo videti umazanije. Nato je peč zagnal in počakal, da se je segrela do delovne temperature, da je izmeril količino ogljikovega monoksida. Tokrat je bilo vse v redu, drugače bi Jože moral poklicati uradnega serviserja, ki bi odpravil težavo, sam pa bi čez nekaj časa spet prišel na pregled. »Če bi bile vred­nosti izpustov previsoke, bi moral lastnik takoj prenehati kuriti in ukrepati, drugače pa mu damo daljši rok,« pojasni Okić. Kljub temu da je bilo pri Jožefovih vse v redu, je dimnikarjev obisk skupaj s pisanjem končnega poročila trajal dobri dve uri.

Naslednja stranka je bil Vilko Kodrca z Blok, ki ima na isti dimnik priklopljeno peč na trd­na in peč na tekoča goriva. V prehodnem obdobju se ogreva na drva, v zimski sezoni pa pretežno na kurilno olje. »Vsako leto pride dimnikar dvakrat in se zaradi tega kar bolj varno počutim, pa še predpis je tak, da mora priti. Ko sta tu živela še tast in tašča, sta hotela kar sama čistiti. Jaz nisem za to. Jaz imam svoj poklic, on pa svojega. Je mojster in je odgovoren za svoje delo, kaj bi jaz sam drgnil dimnik,« razmišlja Vilko Kodrca. Potem ko je očistil obe peči, se je dimnikar skupaj s pomočnikom lotil čiščenja oblog s posebnim vrtalnikom, ki ima na koncu nameščene verige. Te opletajo po dimniku in tako odstranijo obloge. »Tega orodja pri nas ni mogoče kupiti. Prinesel sem ga iz Avstrije, kjer sem delal. Drugače lahko obloge tudi izžgemo ali odstranimo s kislino, ki pa je mi ne uporabljamo, zaradi varovanja okolja,« je povedal Okić.

Več o pripravi peči na trdna in tekoča goriva si preberite v novi številki priloge Deloindom.

Vir: http://www.deloindom.si/

Objavljeno v Nasveti
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework