Prispevki filtrirani po datumu: četrtek, 23 oktober 2014

V DeSUS so po napornih pogajanjih popustili in soglašali, da se za regres upokojencev zagotovi dodatnih 19 milijonov evrov, ne 40 milijonov, kot je bilo predvideno s koalicijsko pogodbo.

Današnja odločitev bo pripomogla tudi k temu, da imamo še naprej stabilno vlado, je dodal prvak DeSUS Karl Erjavec.

Zavedajo se, da je bilo treba popuščati


Kot je pojasnil, se glede na položaj in finančni okvir, ki ga moramo doseči, zavedajo, da je bilo treba popuščati. Pričakujejo, da bodo sredstva, ki so se jim odrekli, namenili zlasti za mlade in nova delovna mesta in da bodo pripomogli k gospodarski rasti. Zato so tudi popustili, saj lahko le nova delovna mesta prinesejo več prispevkov za pokojninsko blagajno, da bo ta bolj stabilna.

Pomembno sporočilo je po Erjavčevih besedah tudi, da bo za regres upokojencev vseeno nekaj dodatnih sredstev. Z njim pa bodo olajšali življenje upokojencev z najnižjimi pokojninami.

Del denarja bo "šel dodatno za najnižje kategorije, da izboljšamo njihovo socialno sliko"


Sprejeti dogovor tako pomeni, da bodo regres v letu 2015 dobili vsi upokojenci, katerih pokojnine so nižje od 622 evrov. Del dodatnega denarja bo "šel dodatno za najnižje kategorije, da izboljšamo njihovo socialno sliko", je pojasnil Erjavec. Predvidevajo pa tudi, da bodo regresa deležni še nekateri, ki imajo pokojnino višjo od 622 evrov. Kot je dejal, pa v tem trenutku ne more povedati, kje bi bila meja.

Na vprašanje, ali je glede na današnji dogovor treba odpirati koalicijsko pogodbo, je Erjavec odgovoril, da se bodo v koaliciji o tem še pogovarjali. Sam sicer misli, da bi bilo prav, da se podpiše aneks, v katerem bi se zapisalo, da bo v letu 2015 za regres namesto dodatnih 40 milijonov evrov namenjenih dodatnih 19 milijonov. A se Erjavec hkrati sprašuje tudi, ali je takšen aneks treba tudi podpisati "glede na to, da si zaupamo".

Kot je poudaril, bo današnja odločitev pripomogla tudi k temu, da bo vlada še naprej stabilna in da bo imela Slovenija stabilen politični položaj.

Vir: http://www.siol.net/

Objavljeno v Novice
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework