Prispevki filtrirani po datumu: ponedeljek, 26 oktober 2015
Azbest povzroča številne bolezni in številne rake. Je ena redkih, če ne edina snov, ki povzroča raka na tako številnih organih.

Strokovnjaki pa tako zadnja leta opažajo, da se mezoteliom pojavlja ne le med delavci ali nekdanjimi delavci, ki so delali v tovarnah, kjer so uporabljale azbest, pač pa tudi pri njihovih svojcih. Azbestu so namreč lahko poleg neposredne izpostavljenosti na delovnem mestu posredno izpostavljeni tudi družinski člani (zaradi azbesta prinešenega v laseh ali v delovni obleki) in sodijo v širšo skupino ogroženih zaradi azbesta, podobno kot prebivalstvo, ki živi (ali je živelo) v neposredni bližini azbestne industrije.

Gradiva:

Objavljeno v Novice
Dežurna epidemiološka služba je organizirana na način, da je pokrito celotno območje Slovenije. Na takšen način se ves čas spremlja nalezljive bolezni in dogajanje v zvezi s tem na globalnem nivoju (prek Evropskega sistema hitrega obveščanja in Nacionalne kontaktne točke Svetovne zdravstvene organizacije) in v Sloveniji (zdravniki so po Zakonu o nalezljivih boleznih dolžni nalezljivo bolezen sporočiti na NIJZ). Enaka je organiziranost v primeru migrantov, ki v teh dneh množično prihajajo v Slovenijo.

 

 

 

Na NIJZ ves čas ocenjujejo tveganje za širjenje nalezljivih bolezni

  • z namenom varovanja zdravja migrantov in
  • ljudi, ki profesionalno ali s prostovoljnim delom prihajajo v stik z migranti, da bi čim bolje preprečili morebitno širjenje (nalezljivih) bolezni med slovenskim prebivalstvom.

Po podatkih NIJZ iz držav, ki jih je prečkalo veliko ljudi, ne poročajo o večjih izbruhih nalezljivih bolezni, poročajo pa o boleznih, ki jih poznamo, čeprav se nekatere pri nas ne pojavljajo več. Tako so te države poročale o primerih akutnih črevesnih okužb, hepatitisa A, tifusa, različnih virusnih prehladnih obolenj, tuberkuloze in kožnih bolezni, kot so garje, ušivost. Tudi v Sloveniji smo do zdaj zaznali posamezne primere nalezljivih bolezni pri migrantih, in sicer tuberkulozo in hepatitis A, ki je bil laboratorijsko potrjen že po tem, ko je zboleli zapustil Slovenijo.

Zaradi velikega števila migrantov, ki dnevno pridejo v Slovenijo, so občasno zmogljivosti sprejemnih in nastanitvenih centrov izjemno presežene in v takih razmerah po mnenju NIJZ obstaja večja možnost za širjenje respiratornih in črevesnih bolezni med migranti. Obstaja tudi večja nevarnost za prenos bolezni na vse zaposlene in prostovoljce, ki prihajajo v stik z migranti, kljub temu pa po oceni NIJZ za zdaj ni večjega tveganja za nalezljive bolezni za naše prebivalce.

V primeru izbruha nalezljivih bolezni bo zdravstvena služba izvedla smiselne in sorazmerne ukrepe, da se bolezni ne bi prenesle na zaposlene in prostovoljce ter med prebivalce naše države. Zdravstvena služba, ki skrbi za migrante, je zlasti pozorna na zaznavanje zbolelih za ošpicami, otroško paralizo, meningokokno boleznijo, hepatitise, črevesne okužbe, tuberkulozo, saj so v nekaterih državah, od koder prihajajo migranti, te bolezni prisotne.

NIJZ bo še naprej spremljal situacijo in na podlagi ocene tveganja pripravljal priporočila in navodila za ravnanje, tako za zdravstveno službo kot tudi druge deležnike, ki so vpleteni v obravnavo migrantov (zaposlene in prostovoljce). V vsakem primeru se obravnava dogodkov, ki pomenijo nevarnost in tveganje za zdravje, prilagodi razmeram, potrebam in možnostim.

Na spletni strani NIJZ bodo javnost ves čas obveščali o stanju na področju nalezljivih bolezni v Sloveniji, v primeru ocene večje nevarnosti pa bodo javnost obveščali tudi na druge načine.

Vir: http://www.nijz.si/

Objavljeno v Novice
ponedeljek, 26 oktober 2015 10:46

November v Tehniškem muzeju Slovenije

V soboto, 31. 10., vas vabimo na ogled obeh muzejev. Tehniški muzej Slovenije v Bistri bo odprt od 10.00 do 18.00 in Muzej pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu od 10.00 do 17.00 (zadnji vstop ob 16.00). V nedeljo, 1. 11., bosta oba muzeja zaprta.

 

 

Tehniški muzej Slovenije v Bistri pri Vrhniki vas vabi, da se v novembru udeležite:

(prireditve si lahko ogledate z nakupom muzejske vstopnice)

 

Petek, 6. 11., ob 13.00: Program za upokojence

Vsak prvi petek v mesecu vabimo upokojence na voden ogled muzeja. Vodička vas bo pričakala pri blagajni muzeja in skupaj si boste ogledali bogate muzejske zbirke. Vodenje bo za vas na ta dan brezplačno, plačati boste morali le vstopnino za muzej (za upokojence 3,00 €). Po ogledu muzeja vam bodo v Gostilni Bistra ob naročilu malice ali kosila postregli še z brezplačno kavo ali jabolčnim sokom.

       Tehniški muzej Slovenije

v Bistri pri Vrhniki

Bistra 6

1353 Borovnica

Odpiralni čas:

torek–petek: 8h–16h

(jul. in avg.: 10h–18h)

sobota:   9h–17h

ned. in praz.: 10h–18h

E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
S: www.tms.si
T: 01 750 66 70

Nedelja, 8. 11., od 15.00 do 18.00: TEHNIŠKA NEDELJA: Prikaz peke kruha v krušni peči
Na ogled bo celoten postopek peke kruha, od mesenja testa do peke kruha v krušni peči.

 

Nedelja, 15. 11., od 14.00 do 18.00: DRUŽINSKA NEDELJA: Delavnice za družine

Na delavnici bomo iz filca izdelovali copatke. Delavnica je primerna za otroke od 7. leta oz. za mlajše ob pomoči staršev. Pridružite se nam z nakupom muzejske vstopnice.

 

Nedelja, 22. 11., ob 15.00: TEHNIŠKA NEDELJA: Ukročena elektrika

Na ogled bo zelo zanimiv in privlačen del elektro zbirke - to so poskusi izumitelja Nikole Tesle, ki jih bo demonstrator predstavil na delujočih eksponatih. Celoten prikaz je opisan na spletni strani: www.tms.si/index.php?e_id=152

 

Nedelja, 29. 11., ob 15.00: MUZEJSKA NEDELJA: Predstavitev gozdarske in lesarske zbirke

Mag. Vladimir Vilman, vodja gozdarskega in lesarskega oddelka, bo predstavil lesarski oddelek in prenovljeni gozdarski oddelek. Prenovljeni gozdarski oddelek je razmejen v štiri prostore. V prvem je nakazan civilizacijski pomen gozdov in gozdarstva od davnine do današnjih dni, v drugem sta predstavljeni dve pomembni merski gozdarski dejavnosti, površinska in količinska izmera gozdov. Tretji prostor prikazuje prvotne načine dela v gozdu in četrti, ki se nahaja v podstrehi objekta , strojno delo v gozdu. Stalna zbirka lesarskega oddelka pa obravnava številne lesne obrti kot so tesarstvo, kolarstvo, mizarstvo, suhorobarstvo in sodarstvo. Obsežen je tudi prikaz žagarske stroke in tehnologije proizvodnje stolov.

 

 

DELAVNICE

Na delavnico se prijavite najkasneje štiri delovne dni pred posameznim terminom preko telefona 01/750 66 72, 041/957 146 ali elektronske pošte Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

Sobota, 7. 11., ob 9.30: Delavnica pletenja košar

Udeleženci delavnice boste pod vodstvom pletarja Janeza Janžlja izdelali vitre iz leskovih palic in nato iz viter spletli košaro. Cena delavnice je 35,00€/osebo. Delavnica poteka 5 ur.

 

 

Sobota, 14. 11., ob 9.30: Delavnica rezbarstva

Na delavnici se boste učili ročno obdelati les. Pričeli bomo z risanjem motiva, sledi zarezovanje po osnovnih oblikah z dletom ali nožki ter na koncu še glajenje, voskanje ali premaz z lanenim oljem.

Delavnica poteka tri ure in jo vodi g. France Klemenc. Cena delavnice je 12,00 €/osebo. Delavnica je primerna tudi za najstnike od 13. leta dalje.

 

Sobota, 21. 11., ob 9.30: Restavratorska delavnica

Mentor vam bo v triurni delavnici predstavil konservatorsko etiko, nato boste skupaj pregledali predmete in določili njihovo stanje. Za vsak predmet posebej bo mentor pojasnil, kateri postopki bodo potrebni za restavriranje. Sledilo bo praktično delo v delavnici. Vsak udeleženec bo izvedel začetne postopke restavriranja na svojem predmetu. Nadaljnje postopke boste lahko opravili doma po mentorjevih navodilih. Delavnica je namenjena odraslim. Cena delavnice je 20,00 €/osebo.

 

Sobota, 28. 11., ob 9.30: Peka kruha v krušni peči

Vabimo vas, da se udeležite štiriurnega tečaja peke kruha. Mentorica bo udeležence tečaja naučila celoten postopek starega načina peke kruha, od mesenja testa do peke kruha v krušni peči. Spečen hlebec slastno dišečega kruha bo vsak udeleženec odnesel domov. Cena tečaja je 20,00 €/osebo.

 

 

OBČASNE Razstave

Ana in Teddy: Medved v Sloveniji - na ogled le še do 3. 12. 2015

 

Z razstavo želimo javnosti celovito predstaviti rjavega medveda ter osvetliti odnos do te naše največje zveri skozi čas. Večina nas se je že v najzgodnejših otroških letih srečala z mehkim plišastim medvedkom. Bil je naša najljubša igrača. Imeli smo ga radi in ga tudi skrbno varovali. Največkrat pa je povsem drugače, ko odrasli ljudje zavzemamo stališča o tistem pravem, živem rjavem medvedu, ki smo ga v Sloveniji uspeli ohraniti.

Razstavo smo pripravili v sodelovanju z Lovsko zvezo Slovenije, sodelavci Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in Zavoda za gozdove Slovenije ter finančno podporo Lovske zveze Slovenije in Ministrstva za kulturo Republike Slovenije. Več informacij: www.tms.si/index.php?e_id=483

 

 

 

Foto Janez Papež

Medvedka Ana (osebna izkaznica z razstave)

 

Skupaj z Ventilatorjem besed, revijo za kulturo, vzgojo in izobraževanje, razpisujemo natečaj za najbolj simpatičen likovni izdelek na temo »Medvedka Ana se potepa« , ki poteka do 30. 11. 2015. Vabimo vas ko sodelovanju. Več na www.ventilatorbesed.com/?opcija=kom_clanki&oce=4&id=7064&leto=2

Muzej pošte in telekomunikacij vas vabi, da se v novembru udeležite:

 

Vsak petek: Poseben program za upokojence

Vsak petek vam nudimo:   znižano vstopnico (20% popust na vstopnico, za vstopnico boste plačali le 1,60 €), 10% popust v muzejski trgovini in ob 13. uri brezplačno vodstvo po zanimivih zbirkah. Predstavili vam bomo novo razstavo (Tele)komunikacije nekoč, danes, jutri!, stalni zbirki Zgodovina pošte in Zgodovina telekomunikacij, Krajevni muzej in predstavitev zgodovine Polhograjske graščine. Vodstvu se lahko pridružite z nakupom muzejske vstopnice (število je omejeno), za skupine je obvezna predhodna najava.

 

Nedelja, 8. 11., ob 15.00: Mesečno vodstvo po muzejskih zbirkah
Vsako prvo nedeljo v mesecu vas ob 15.00 vabimo na vodstvo po muzejskih zbirkah. Vodička vam bo predstavila novo razstavo (Tele)komunikacije nekoč, danes, jutri!
, zbirki Zgodovina pošte in Zgodovina telekomunikacij, zgodovino Polhograjske graščine ter Krajevni muzej. Preizkusili pa boste lahko tudi Morsejev aparat ter ročno in avtomatsko telefonsko centralo. Vodstvu se lahko pridružite z nakupom muzejske vstopnice.

 

 

Muzej pošte in
telekomunikacij

Polhov Gradec 61

1355 Polhov Gradec

Odpiralni čas:

torek–petek, nedelje in prazniki:

10h–17h  
(vstop do 16h)

E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
S: www.tms.si
T: 01 364 00 83

 

 

 

Torek, 10. 11, in sreda, 11. 11., od 9.00 do 13.00: Dneva grafike

Sodelavci Katedre za informacijsko in grafično tehnologijo Naravoslovnotehniške fakultete UL vam bodo odkrili skrivnosti, kako lahko črke, besede in podobe zaživijo z znanjem, ki ga imajo in z napravami, ki jih vešče upravljajo. Predstavitvene točke so objavljene na spletni strani: www.tms.si/index.php?e_id=468

 

Od torka, 24. 11., do četrtka, 26. 11., od 9.00 do 13.00: Dnevi računalništva

Obiskovalci boste preko zanimivih aktivnosti, pripravljenih na Fakulteti za računalništvo in informatiko UL, spoznali osnove programiranja, algoritmov, robotike, zgradbe računalnikov in še marsikaj zanimivega. Predstavitvene točke so objavljene na spletni strani: www.tms.si/index.php?e_id=484

 

Za ogled Dneva grafike in Dni računalništva so obvezne predhodne prijave preko telefona 01/364 00 83 oz. 031/816 580 ali elektronske pošte Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Skupine si lahko ogledate prireditvi ob predhodni prijavi izven napovedanega urnika.

 

Sobota, 28. 11., in nedelja, 29. 11., od 10.00: Ogled muzeja v času Miklavževega sejma
V času Miklavževega sejma boste muzej lahko obiskali le vodeno, vsako polno uro med 10.00 in 18.00. Zadnje vodenje bo ob 17.00. Oba dneva bo vstop v muzej prost. Plačati pa bo potrebno vstopnino za Miklavžev sejem.

 

 

Več informacij o vseh naših dogodkih lahko najdete na naši spletni strani www.tms.si, lahko nam pošljete elektronsko pošto na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali nas pokličete: 01 750 66 70 (muzej Bistra), 01 364 00 83 (muzej Polhov Gradec), uprava (01 436 16 06)  oziroma 031 336 823.

Objavljeno v Novice
Obveščamo vas, da je bil v soboto, 17. oktobra 2015 v časopisu Dnevnik objavljen Razpis za zbiranje vlog za dodelitev v najem namenskih najemnih stanovanj za upokojence in druge starejše osebe na območju Mestne občine Ljubljana in Občine Medvode. Stanovanja so trenutno zasedena in se bodo oddala, ko bodo izpraznjena.
 
Predvidoma se v enem letu izprazni 20 - 30 stanovanj. Vabimo vas, da se seznanite z razpisnimi pogoji.

 

Razpis Ljubljana Medvode 2015    

Vloga za najem    

Poroštvena izjava    

Izjava o obstoju zunajzakonske zveze

Razpis, vloge za najem, dokumenti in informacije so na razpolago:

  • pri Mestni zvezi upokojencev Ljubljana,Ulica Janeza Pavla II. 4, Ljubljana, telefon 01 / 430 44 15, vsak delovnik med 9. in 12. uro in pri Nepremičninskem skladu pokojninskega in invalidskega zavarovanja, d.o.o., Mala ulica 5, Ljubljana, telefon 01 / 300 88 11, vsak delavnik med 9. in 12. uro.
Informacije o najemu namenskih najemnih stanovanj: tukaj.
 
Razpis bo odprt do 17. novembra 2015.
 
ns-piz-logo-150
 
Objavljeno v Novice
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework