Prispevki filtrirani po datumu: četrtek, 01 oktober 2015
Rožnati oktober je svetovni mesec boja proti raku dojk. Tudi letos smo v Europi Donni pripravili številne aktivnosti, s katerimi bomo obeležili rožnati oktober.

Rožnati oktober je svetovni mesec boja proti raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah. V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli več kot 1200 žensk in do deset moških. Rak dojk je visoko ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Zato je za zmanjševanje umrljivosti pomembno predvsem zgodnje odkrivanje bolezni in takojšnje učinkovito ter vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje. V Europi Donni vsako leto oktobra pripravimo številne aktivnosti, s katerimi želimo obeležiti rožnati oktober, osveščati širšo javnost o raku dojk in opozoriti na pomen zdravega načina življenja, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja bolezni. 

”Lep je dan!”

Rožnati oktober bo tudi letos potekal pod geslom ”Lep je dan!”, naše aktivnosti v okviru meseca boja proti raku dojk je podprl glavni podpornik akcije Avon in drugi dolgoletni podporniki Europe Donne. 

Lep je dan

Po uspehu projekta ”Lep je dan!” v letu 2014 smo se odločili letos projekt nadgraditi in predstaviti še širši javnosti. Lani smo pod taktirko režiserja Žige Zupančiča in v koreografiji Matevža Česna in Žive Laterner posneli odmeven videospot za pesem Lep je dan pevke Anje Rupel. V videospotu smo zaplesale članice Europe Donne in plesalci plesne šole Bolero, slovenska in angleška različici videa imata skupaj že več kot 17.000 ogledov. Vabljeni k ogleduvideospota "Lep je dan!"

Vzporedno s plesnim dogajanjem je nastala tudi serija fotografij "Lep je dan!" Fotograf Tomaž Levstek je skozi objektiv ujel pozitivno podobo bolnic in ozdravljenk. Fotografije so v črnobeli tehniki do pasu, čez prsi pa ima vsaka od portretirank širok rožnat trak. Vsaka fotografija je opremljena s sporočilom, ki nagovarja k skrbi za zdravje svojih dojk. Razstave fotografij ”Lep je dan” že leto dni potujejo po različnih krajih po Sloveniji in osveščajo ženske in moške o pomenu boja proti raku dojk. 

Kratek vodič po Evropskih smernicah za zagotavljanje kakovosti presejanja in diagnostike raka dojk

 

V ospredje letošnjega oktobra smo postavili Kratek vodič po Evropskih smernicah za zagotavljanje kakovosti presejanja in diagnostike raka dojk, saj si v Europi Donni prizadevamo za kakovostno in enotno obravnavo žensk in moških pri odkrivanja in zdravljenja raka dojk po vsej Evropi.

Na novinarski konferenci 30. septembra smo novinarjem predstavili rožnati oktober 2015 in Kratek vodič po Evropskih smernicah za zagotavljanje kakovosti presejanja in diagnostike raka dojk. S svojimi aktivnosti želim odločevalce, politiko in stroko zavezati k doseganju zastavljenih standardov za presejalno mamografijo in diagnostiko ter organizacijo specialističnih centrov za zdravljenje raka dojk.

Risanje rožnatih pentelj na pločnike v Ljubljani

Članice združenja Europa Donna bomo 1. oktobra 2015 ob 10. uri v družbi predsednice združenja Mojce Senčar, ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anje Kopač Mrak, državne sekretarke z ministrstva za zdravje Sandre Tušar, generalne direktorice farmacevtske družbe Roche Irme Veberič in drugimi gosti na Ljubljanski tržnici in ob blagovnici Nama narisali rožnate pentlje, s katerimi bomo mimoidoče na nevsiljiv način spomnili, da je rak dojk realnost, ki lahko prizadene vsakogar.

15. oktober, dan zdravih dojk - Zaplešite za zdravje!

Slovenska Europa Donna se tudi letos pridružuje aktivnostim ob 15. oktobru – dnevu zdravih dojk, ki jih spodbuja in usmerja Evropska zveza Europa Donna. Evropska zveza tokrat ponovno opozarja na zdrav življenjski slog z uravnoteženo prehrano, na vzdrževanje telesne teže in vsakodnevno telesno dejavnost. Še vedno se namreč premalo zavedamo, da smo sami odgovorni za svoje zdravje in da je za vse ljudi kot tudi za bolnike z rakom ustrezna prehrana in telesna vadba nepogrešljiv del njihovega ohranjanja zdravja.  15. oktober, dan zdravih dojk / Breast Health Day.

Članice Europe Donne bomo 15. oktobra 2015, na dan zdravih dojk, v Ljubljani, Novem mestu in Slovenski Bistrici zaplesale v družbi plesalcev in osnovnošolcev. Na vseh lokacijah bomo začeli ob 10.30 uri; v Ljubljani na Cankarjevi ulici, v Novem mestu na Glavnem trgu pred Rotovžem in na grajskem dvorišču na Gradu v Slovenski Bistrici. Z vklopom v živo na Val 202, kjer bodoob 11. uri zavrteli pesem Lep je dan pevke Anje Rupel, bo ples potekal istočasno vseh lokacijah. Vabljeni, da se nam pridružite. Zaplešite za zdravje!

Dan zdravih dojk – rožnate pletenine v Parku Zvezda

Članice Europe Donne bomo na dan zdravih dojk 15. oktobra 2015 v rožnate pletenine oblekle drevesa v Parku Zvezda v Ljubljani in s tem mimoidoče na nevsiljiv način spomnile, da je rak dojk realnost, ki lahko prizadene vsakogar. V sodelovanju z Društvom študentov farmacije Slovenije pa bomo predstavile samopregledovanje in delile rožnate pentlje, simbol boja proti raku dojk.

Teki za upanje

Nadaljujemo tudi z dobrodelnimi Teki za upanje, ki bodo letos v Zagorju ob Savi, Novi Gorici, Dolenjskih Toplicah in Slovenski Bistrici, ki so namenjeni osveščanju, druženju in zbiranju sredstev.
Več o Teku in hoji za upanje 2015.

Pink Ribbon mobilni telefon

Telekom Slovenije in Samsung že vrsto let v rožnatem oktobru, mesecu, ki je tradicionalno posvečen ozaveščanju o raku dojk, podpirata Slovensko združenje za boj proti raku dojk Europa Donna s posebno različico mobitela »Pink Ribbon«.

Z akcijsko ponudbo bosta združenju tudi letos namenila 10 evrov od vsakega prodanega mobitela Samsung Galaxy A3 Pink Ribbon, ki bo na voljo ekskluzivno v Telekomovih centrih od 1. oktobra dalje. Vsak kupec mobitela bo ob nakupu prejel tudi darilo – privlačen ovitek v barvi izbranega mobitela.

Europa Donna avtobus Ljubljanskega potniškega prometa

V Ljubljani se bomo lahko v rožnatem oktobru na frekventnih linijah mestnega avtobusa Ljubljanskega potniškega prometa peljali s posebnim Europa Donna avtobusom. Avtobus bo v rožnati preobleki vozil vse do konca leta.

Rožnati oktober v blagovnici Nama

V blagovnici Nama se bomo 21. oktobra 2015 ob 12. uri ob 45 obletnici Kozmetike Afrodita, predstavitvi negovalne linije Ma3genics ter podelitvi čeka Europi Donni, družili s Kozmetiko Afrodita in Zvezdano Mlakar.

V blagovnici Nama bodo v rožnatem oktobru ponovno na voljo skodelice ”Lep je dan!”, ki jih je oblikovala Jana Koteska, aktivna članica Europe Donne, in nakit ”Lep je dan!” oblikovalke Dragice Herga, ki ga je prav tako oblikovala Jana Koteska. Cena ja 14,90 evrov, od vsakega prodanega izdelka gre del denarja v sklad Europe Donne.

Rožnati oktober v blagovnici Maxi

Z Europo Donno in s kozmetiko Jessica se boste lahko 7. oktobra 2015 ob 12. uri družili v blagovnici Maxi. Podjetje Bizjan & Co. generalni zastopnik za blagovno znamko Jessica bo že tradicionalno podelilo donacijo 1.000 evrov slovenskemu združenju Europa Donna.

V blagovnici Maxi bo 7. oktobra 2015 ob 17. uri potekala tudi kuharska delavnica - kuhamo zdravo s Terezo Poljanič – Teresamisu v restavraciji Romansa (Maxi – Trg Republike 1, Ljubljana). Cena delavnice je 49 evrov, za članice Europe Donne 19 evrov. Število prijav je omejeno na 25.

Članica Europe Donne Darje Molan, bo 22. oktobra 2015 ob 18. uri v Maxi Klubu, v blagovnici Maxi predstavila knjigo z naslovom: Vem, da zmoreš, Darja, v kateri je v enem delu opisala svojo izkušnjo doživljanja bolezni, drugi del knjige pa je namenjen strokovnim prispevkom s področja diagnostike in zdravljenja raka dojk in psihoonkologije.

Rožnate zapestnice v lekarnah po Sloveniji

V številnih lekarnah po Sloveniji boste ob donaciji 2 evra dobili roza zapestnico, ki so jih izdelali osnovnošolci 85 šol iz vse Slovenije, in s tem prispevali v sklad Europe Donne za pomoč bolnicam.

Ženska rokometna reprezentanca z rožnatimi pentljami

Aktivnostim v rožnatem oktobru se pridružuje tudi slovenska ženska rokometna reprezentanca, ki si bo nadela rožnate pentlje na dveh pomebnih kvalifikacijskih tekmah za evropsko rokometno prvenstvo.

3. dnevi manualne limfne drenaže

Ali ste vedeli, da se lahko, pri nekaterih bolnicah, še nekaj let po operaciji, pojavi otekanje roke (limfedem), ki ga zdravimo z ročno limfno drenažo po metodi dr. Voddra? Z željo, da tudi sama pripomore k vitalnejšem življenju bolnic, vas limfterapevtka Maja Cerkvenik, dipl. inž. ort. in prot. ter maserka klasične masaže, v mesecu boja proti raku dojk vabi na brezplačne tretmaje ročne limfne drenaže po metodi dr. Voddra. Letos 17. oktobra 2015 v Domu starejših občanov, Kidičeva 15, Ilirska Bistrica in 24.oktobra 2015 v Hiši energij, Dolnje Ležeče 19, Divača. Obvezna predhodna rezervacija termina na: tel: 040 70 22 83 ali na e-pošto: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Ustvarjalni izziv, rožnata pentlja

Oktobrski ustvarjalni izziv v podporo boju proti raku dojk. Na prvem slovenskem blog izzivu, CRAFT-alnici vsakih 14 dni ustvarjalni tim CRAFT-alnice objavi nov izziv, na katerega se lahko prijavijo vsi, ki imajo blog, spletni album ali FB. Tema prvega izziva v mesecu oktobru je rožnata pentlja, simbol boja proti raku dojk, s katerim se pridružujejo akcijam v rožnatem oktobru. Tim Craft-alnice vljudno naproša vse ustvarjalke, da stopijo skupaj in prijavljene izdelke na izzivu poklonijo združenju Europa Donna. Več informacij na blogu ali na Facebook strani.

Rožnati oktober na Onkološkem inštitutu

V oktobru bodo prostovoljke, ženske, ki so prebolele raka dojk, vsak torek in četrtek med 9. in 13. uro na Onkološkem inštitutu delile promocijski material Europe Donne in rožnate pentlje. Obiskovalcem bodo posredovale praktične napotke in informacije o zdravljenju raka dojk v bolnišnici in po njej. Slednje je še posebej pomembno, ker se bolniki doma srečujejo z mnogimi težavami, kako zaživeti normalno življenje po diagnozi raka dojk, bolezen pa poleg bolnic, prizadene tudi svojce in prijatelje.

Rožnate pentlje po vsej Sloveniji

Europa Donna želi z rožnato pentljo, ki je simbol boja proti raku dojk, širiti osveščenost. Zato bomo v sodelovanju s farmacevtskimi družbami, ki bodo podarile večjo količino rožnatih pentelj, delili pentlje na dogodkih po Sloveniji. Na avtobusih Ljubljanskega potniškega prometa pa jih bomo razdelili še dodatnih 10.000. 

Vse naše aktivnosti lahko spremljate na spletni strani Europa Donna ter na Facebook profilu www.facebook.com/europa.donna.slovenija.

Vir: http://www.europadonna-zdruzenje.si/

Objavljeno v Zdravje
četrtek, 01 oktober 2015 08:20

1. oktober - Mednarodni dan starejših

Leta 2060 bo predvidoma skoraj vsak tretji Slovenec star 65 ali več let

 
Mednarodni dan starejših obeležujemo z aktivnostmi in izpostavljamo starejše, njihovo prisotnost, odnos do njih; organizirane so delavnice in konference, domovi za starejše imajo dan odprtih vrat itn. Vse pomembnejši je slogan »aktivno in zdravo staranje«, torej kvalitetno in dostojno staranje.
 
 

 

 

 

 

 

Delež starejših narašča, leta 2060 naj bi bil skoraj vsak tretji Slovenec star 65 ali več let 

 
Po zadnjih razpoložljivih podatkih je bila 1. januarja 2015 skoraj petina prebivalstva Slovenije stara 65 ali več let. Prevladovale so ženske; bilo jih je skoraj tri petine. 
Naša družba se torej stara. Tudi zadnje napovedi Eurostata v zvezi s projekcijami prebivalstva za Slovenijo (t. i. EUROPOP2013) kažejo, da naj bi se delež starejših (tj. oseb, starih najmanj 65 let) do leta 2060 v celotni strukturi prebivalstva povzpel na skoraj 30 %. Projekcije do leta 2080 pa napovedujejo, da naj bi se posledice »baby-boom« generacije do takrat že počasi iztekle in starostna piramida naj bi se začela postopoma stabilizirati. 
 

Podatki kažejo, da še vedno odhajamo v pokoj sorazmerno mladi 

 
Zadnjih nekaj let ugotavljamo, da se povečuje število predvsem starostnih upokojencev, da se daljša pričakovano trajanje življenje ob rojstvu, da upada število delovno aktivnih prebivalcev in da so posledično izdatki pokojninske in invalidske blagajne čedalje višji, kar bi dolgoročno lahko vplivalo na vzdržnost javnih financ. Prav zato se na področju pokojninskega in invalidskega zavarovanja uvajajo in še pripravljajo številne zakonske spremembe, ki naj bi omilile pritiske na izdatke pokojninske blagajne (predvsem z zviševanjem upokojitvene starosti in z nižanjem odmernih odstotkov). Kako se to, če se sploh, odraža v statistikah? 
 
Po podatkih ZPIZ je v letu 2014 prejemalo pokojnine iz obveznega zavarovanja povprečno skoraj 609.000 upokojencev ali za petino več kot v letu 2005. V desetletju od 2005 do 2014 se je najbolj povečalo število starostnih upokojencev, in sicer za malo več kot tretjino, s približno 315.000 na 426.000. 
 
Povprečna starost ob upokojitvi se v tem obdobju ni bistveno spremenila, čeprav bi to pričakovali. Glavna kategorija upokojencev, to so starostni upokojenci, se je namreč v letu 2014 upokojevala: ženske s povprečno doseženo starostjo 58 let in 11 mesecev (kar je samo 1 leto in 8 mesecev več kot leta 2005) in moški s povprečno doseženo starostjo 60 let in 11 mesecev (kar je pa celo 9 mesecev prej kot leta 2005). Povečala pa se je v tem 10-letnem obdobju povprečna doba prejemanja pokojnine, kar se ujema s kazalnikom pričakovano trajanja življenja ob rojstvu, ki se viša. Razlike med spoloma, povezane s trajanjem življenjske dobe, so očitne: moški so leta 2014 prejemali starostno pokojnino povprečno 16 let in 11 mesecev (11 mesecev dlje kot v letu 2005), ženske pa povprečno 23 let in 1 mesec (ali 3 leta in 5 mesecev dlje kot v letu 2005 in bistveno dlje kot moški). 

Revščina med starejšimi po zadnjih podatkih nekoliko nižja 

 
Po zadnjih podatkih SURS je v letu 2014 v Sloveniji živelo pod pragom tveganje revščine približno 290.000 oseb; povedano drugače: stopnja tveganja revščine je bila 14,5-odstotna. Med temi 290.000 osebami je bilo 55.000 (19 %) takih, ki so bile stare 65 ali več let. Stopnja tveganja revščine med temi je bila za oba spola skupaj 17,1-odstotna, za vsak spol posebej pa zelo različna: za moške je bila malo manj kot 11-odstotna, za ženske pa skoraj 22-odstotna, torej še enkrat višja (in ta razlika se s starostjo še povečuje). Sicer se je stopnja tveganja revščine za to skupino starostnikov glede na prejšnje leto (2013) nekoliko znižala (za 3 odstotne točke). To je nekoliko presenetljivo glede na to, da so se – seveda ob predpostavki, da gre v tej skupini pretežno za upokojence – povprečni zneski pokojnin od leta 2012 zniževali (predvsem zaradi prenosa pravice do varstvenega dodatka v socialo) in da se je tudi odstotek povprečnih neto pokojnin od povprečne neto plače prav tako znižal (med drugim tudi zaradi neusklajevanja pokojnin). Najverjetneje so ti starostniki poleg pokojnine prejemali še druge vire dohodkov in/ali prejemkov (poleg tega pa se pri izračunu revščine upoštevajo tudi dohodki in prejemki drugih članov gospodinjstva). 

Koliko 65 ali več let starih oseb je delovno aktivnih? 

 
Po podatkih za december 2014 je bilo med vsemi delovno aktivnimi osebami (799.758), katerih število se je v tem letu prvič po letu 2010 povečalo, takih, ki so bile stare 65 ali več let, 2.092, kar pomeni v celotni strukturi delovno aktivnega prebivalstva 0,26 %. Sicer se je delež teh oseb od leta 2005 povečal za 0,10 odstotne točke. Število delovno aktivnih oseb, starih 65 ali več let, pa se je od leta 2005 povečalo za skoraj 60 %. Med prebivalci, starimi 65 ali več let, je bilo delovno aktivnih 0,57 %, to je glede na leto 2005 za 0,14 odstotne točke več. 

V domovih za starejše vsako leto več oskrbovancev 

 
Decembra 2013 je v domovih za starejše bivalo skoraj 17.700 oskrbovancev, kar je skoraj za tretjino več kot v letu 2006. Med oskrbovanci so bili tudi mlajši od 65 let, a je bil delež teh majhen (decembra 2013 jih je bilo malo več kot 6 %). Sicer so med vsemi oskrbovanci prevladovale osebe, stare 80 ali več let, in delež teh je bil vsako leto večji (decembra 2013 že okrog dve tretjini). Med oskrbovanci so prevladovale ženske (bilo jih je skoraj tri četrtine). Glavni razlogi za prihod v dom za starejše so bili pri 80 % oskrbovancev bolezen in starost oziroma nezmožnost za samostojno življenje. 

Različne storitve v okviru dolgotrajne oskrbe prejemalo okrog 59.000 

 
Prav prej omenjena domska populacija starejših spada med potencialne uporabnike sistema dolgotrajne oskrbe, vendar ta v Sloveniji zdaj še ni zakonsko urejen (se pa intenzivno dela, da bi se to uredilo). Podatke o potencialnih prejemnikih dolgotrajne oskrbe in izdatkih za ta namen je SURS že pripravil in objavil skladno z mednarodno metodologijo. Sicer mednarodne institucije (OECD, Eurostat, WHO) v enotni definiciji opredeljujejo dolgotrajno oskrbo kot niz storitev, ki jih potrebujejo ljudje z zmanjšano stopnjo funkcionalne zmožnosti (fizične ali kognitivne) in ki so posledično daljši čas odvisni od pomoči pri izvajanju temeljnih in/ali podpornih dnevnih opravil. Pogoj za vključitev v sistem dolgotrajne oskrbe vsekakor torej ni starost, a po prvih podatkih za leti 2011 in 2012 je delež prejemnikov dolgotrajne oskrbe med osebami, starimi vsaj 65 let, znašal okrog dve tretjini; to pomeni, da je bil prejemnik take oskrbe povprečno skoraj vsak deveti petinšestdesetletnik. Sicer prvi podatki za Slovenijo kažejo, da je bilo decembra 2012 okrog 59.000 potencialnih uporabnikov sistema dolgotrajne oskrbe. Delež tistih, ki so prejemali storitve dolgotrajne oskrbe v institucijah, je bil približno enak deležu tistih, ki so te storitve prejemali na domu: prvih in drugih je bilo približno tretjina (okoli 21.000). Sledili so prejemniki, ki so prejemali le denarne dodatke za poravnavanje različnih storitev v okviru dolgotrajne oskrbe; teh je bilo več kot četrtina (ali okrog 17.000). Za celotne izdatke za dolgotrajno oskrbo smo v letu 2013 namenili 1,31 % BDP. Sicer so izdatki za dolgotrajno oskrbo sestavljeni iz zdravstvenega in socialnega dela: izdatki za prvi del so v letu 2013 znašali 314 milijonov EUR, za drugi del pa 153 milijonov EUR. 

Izobrazbena struktura starejših 

 
Med prebivalci Slovenije, starimi 65 ali več let, je bil v letu 2014 v Sloveniji skoraj vsak deveti višje- ali visokošolsko izobražen, medtem ko je vsak drugi imel le osnovnošolsko ali srednješolsko izobrazbo. Zanimivi so podatki, ki kažejo, da se starejši radi udeležujejo različnih oblik (ne)formalnega in priložnostnega izobraževanja, usposabljanja ter kulturnih dejavnosti in prireditev; več o tem v priponki. 
 
Objavljeno v Novice
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework