Krajinski park Sečoveljske soline

četrtek, 10 julij 2014 00:00
(0 glasov)

Soline danes

Danes imamo soline le še v Strunjanu in v Sečovljah, poleg teh pa lahko kot obalna mokrišča štejemo še Strunjanski laguni (Stjuža in Pretočna laguna), obe jezeri v Fiesi, Škocjanski zatok in izlivni del Rižane. Vsa slovenska obalna mokrišča so torej delo človeških rok, vendar v sozvočju z naravo. Sečoveljske soline so danes največje obalno mokrišče (650 ha), obenem pa tudi najpomembnejša slovenska lokaliteta z ornitofavnističnega vidika. 

Pestrost ptičjih vrst je na tem območju, v smislu prezimovanja in gnezdenja, znatno večja, kot na drugih lokalitetah te vrste. Do danes je bilo ugotovljeno 272 ptičjih vrst, od katerih jih tu gnezdi okoli 90. 

Na podlagi teh danosti je Vlada Republike Slovenije leta 2001 razglasila območje Sečoveljskih solin za Krajinski park, območje Muzeja solinarstva pa za kulturni spomenik državnega pomena

Sečoveljske soline so tudi prvo slovensko mokrišče, uvrščeno na seznam mednarodno pomembnih močvirij pod okriljem Ramsarske konvencije(1993). Soline so pomembne predvsem kot izjemen preplet ekosistemov, ki združuje oblike prehodov med morskimi, brakičnimi, sladkovodnimi in kopenskimi ekosistemi. 


Ogledi Krajinskega parka Sečoveljske soline

Na osnovi določil Zakona o ohranjanju narave se za obisk Krajinskega parka Sečoveljske soline zaračunava vstopnina. Z nakupom vstopnice postanete obiskovalec parka in ste med obiskom v parku nezgodno zavarovani. Park si je mogoče ogledati individualno ali v skupini. Organiziranim skupinam (najmanj 15 oseb) omogočamo voden ogled, za katerega pa se je potrebno pravočasno naročiti.

Vodeni ogledi po parku so namenjeni obiskovalcem, ki poleg sprehoda po parku želijo o Krajinskem parku Sečoveljske soline in tradiciji solinarstva izvedeti nekaj več.

 

Sončni zahod v sečoveljskih solinah


Voden ogled solin po Leri traja najmanj 1 uro in pol. Ogled vključuje približno 2 km dolg sprehod od vhoda na Leri do centra za obiskovalce (MMC) in nazaj. Na poti vodnik - naravovarstveni nadzornik predstavi Krajinski park Sečoveljske soline (rastlinstvo, živalstvo, kulturna dediščina) ter postopek pridobivanja soli. V centru za obiskovalce je predviden ogled krajšega filma ter predstavitev vodnega režima z interaktivno maketo solin. Z razgledne ploščadi je možen tudi panoramski pogled širšega območja solin, v bližnji gostilni "Solni cvet" pa nudijo pijačo ter po predhodnem dogovoru tudi hrano. Na Leri je trgovina "Lera", kjer lahko obiskovalci kupijo sol in z njo povezane druge izdelke. V nadstropju trgovine je galerija, kjer so razstavljena umetniška dela priznanih in manj znanih avtorjev.

Muzej solinarstva se nahaja na Fontaniggeah ob kanalu Giassi, kjer je ena od štirih obnovljenih solinskih hiš z razstavljeno muzejsko zbirko in solnim fondom s pripadajočim dovodnim kanalom za morsko vodo (Giassi). Tudi v Muzeju solinarstva je možen voden ogled! Pot ob Dragonji od vstopne zapornice do  Muzeja solinarstva je dolga približno 2,5 km (v eno smer). Obisk Muzeja solinarstva je možen s plovilom Solinarka, s kolesom, peš, izjemoma z avtobusom. 

 

Več informacij o ogledih dobite na spletni strani KPSS: www.kpss.si/si/obiskovanje.  

 

Informacije:
KPSS
Seča 115
SI-6320 Portorož

T: +386 (0) 5 672 13 30
E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. 
www.kpss.si

 

 

Vir: http://www.portoroz.si

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework