Po kolesarski poti Parenzana

torek, 01 september 2015 08:39
(0 glasov)
Točno 80 let mineva, odkar je legendarni vlak Parenzana, ki je povezoval Trst s Porečem, opravil svojo zadnjo vožnjo. Danes je Parenzana ena najuspešnejših turističnih poti v tem delu Evrope.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Parenzana ali krajše TPC (Trieste-Parenzo-Canfanaro) je bila 123,1 km dolga ozkotirna železniška proga, ki je povezovala 33 istrskih krajev od Trsta do Poreča, tako da bi danes potekala po teritorijih treh držav: Italije – 13 km, Slovenije – 32 km in Hrvaške – 78 km.

parenzana01

Proga je bila spuščena v promet 1. aprila 1902, ko je kljub številnim težavam in odlogom prvi vlak iz železniške postaje v Bujah krenil proti Trstu, decembra istega leta pa tudi proti Poreču, na srečo in v veselje prebivalcev iz notranjosti Istre, ki so nestrpno čakali uresničitev tega tako dolgo obljubljenega projekta. Čeprav so graditelji progo imenovali Parenzaner Bahn ali poreška proga, jo je slovansko prebivalstvo imenovalo Istrijanka, Istranka, Poreška ali Porečanka, italijansko pa Parenzana. Ne glede na to, kako so jo imenovali, je proga pomenila življenje za kraje, skozi katere je vozila; na svoji 123 km dolgi poti je počasni vlakec vsak dan sopihal in škripal skozi hribovite, reliefno razgibale kraške predele Istre in poleg potnikov prevažal sol iz solin v Piranu in Sečovljah, oljčno olje iz okolice Buj in Motovuna, sadje, zelenjavo, istrski kamen, apno, les, moko in vino.

parenzana02

Železnico so ukinili leta 1935, vendar je kljub samo 33 letom obratovanja zapustila neizbrisen pečat v celotnem območju. Ob stoti obletnici otvoritve proge je prišlo do pobude za svojevrstno obnovitev te edinstvene železnice, ki je v začetku 20. stoletja povezovala ljudi in narode.

parenzana03

Kljub temu, da je še nedavno bila le romantična razvalina, na določenih delih skoraj neprepoznavna, vrasla v zelenilo gričevnate pokrajine, je Parenzana, stara ozkotirna železnica, ki je vozila po slikoviti pokrajini med Porečem in Trstom kot črta srca na dlani, globoko vtisnjena na zemljevidu usode istrskega polotoka. Verjetno nikjer na svetu ne obstaja podobna železnica, katere tračnice, lokomotive in vagoni so bili že davno razprodani na javnih dražbah ali dremajo v muzejih, a njeni imaginarni vlaki vseeno še vedno tiho in stanovitno vozijo po pokrajini istrske zavesti, močno upirajoč se pozabi, ki jo prinaša čas.

Kolesarska pot Parenzana

 

parenzana Oprtalj

 

Karakteristike kolesarske poti

Skupna dolžina: 130 km (Milje - Poreč)
Višinskih metrov: 1080 m
Najvišja točka: 310 m (Grožnjan)
Najnižja točka: 2 m (Koper, Izola, Poreč)
Teren: 28% asfalt, 72% makadam
Težavnost: 3/5
Primerno kolo: gorsko kolo

trasa parenza

Kaj vzeti s sabo?

 
Poleg ostalih stvari in kolesarske opreme ne pozabite na lučko. Nekateri daljši tuneli niso osvetljeni, zato bo zagotovo prišla prav, še posebej, ko se iz svetle zunanjosti naenkrat znajdete v tunelu v popolni temi. Če pa se kolesarit odpravite jeseni ali zgodaj spomladi, ko so dnevi še kratki, pa vas lahko na poti do prenočišča ulovi tudi tema. Zaradi, na določenih delih, grobega kamenja imejte s sabo set za krpanje gum in rezervno zračnico, prav tako pa tlačilko, saj je sicer sredi narave zračnico nemogoče ponovno napolniti. Obvezno priporočamo tudi prvo pomoč, osebni dokument, saj boste prečkali mejo s hrvaško, prav tako pa naj ne manjkajo zadostna količina tekočine, sončna krema, zaščitna sončna očala, energijske tablice in fotoaparat.
 

Parenzana zemljevid

parenzana zemljevid

Vir: http://www.parenzana.info/

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework