Prispevki filtrirani po datumu: torek, 03 december 2013

V preteklih dneh je v Škofji Loki potekala mednarodna konferenca Aktivni starejši za Evropo, ki je del projekta Starejši v akciji (Sen-act). Med drugim so na konferenci predstavili tudi projekta MATljA in Prostofer.

Projekt Starejši v akciji izvaja občina Škofja Loka, ki se je z njim prijavila na razpis programa Evropa za državljane 2007-2013. Projekt Sen-act se ukvarja s spreminjajočo se vlogo starejših v evropskih družbah, v njem pa sodelujejo prebivalci različnih evropskih mest. V sklopu projekta so predstavniki lokalnih skupnosti, starejši, mlajši, kulturni delavci, družboslovci, zgodovinarji in drugi razpravljali o različnih načinih vključevanja starejših v družbo skozi čas. Pregled praks v zgodovini lahko privede do oživljanja dobrih in mogoče tudi do novih praks.

Na konferenci so se dotaknili različnih tem, ki so povezane z varnim in kakovostnim staranjem. Predsednik upravnega odbora Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Boris Koprivnikar je predstavil mrežo MATljA. V njej zbirajo koristne informacije za uporabnike in organizacije, ki se potem brezplačno posredujejo na telefonski številki 080 10 10. Na tej številki lahko dobite podatke o dejavnostih različnih prostovoljskih organizacij in ustanov, ki skrbijo za starejše. Mreža omogoča starejšim in ljudem s posebnimi potrebami, da lahko dlje časa ostanejo v domačem okolju.

Mreža organizira tudi številne akcije, med njimi velja izpostaviti Prostoferja za posredovanje brezplačnih prevozov in MATljA dela za posredovanje dela starejših.

Prostofer - brezplačni prevozi starejših za starejše
Številni starejši imajo velike težave s prevozi, sploh če so doma zunaj mestnih središč, kjer je razvita avtobusna mreža. Tisti bolj oddaljeni pa se mnogokrat ne morejo odpraviti po opravkih, kadar si želijo, temveč se prilagajajo možnostim oz. času, ko jim lahko pomagajo družinski člani ali prijatelji. Nekateri uporabljajo tudi taksi, vendar pa to prinese dodatne stroške, kar je za mnoge odločilni dejavnik, da tovrstnih storitev ne morejo uporabljati.

Tudi zaradi vsega naštetega se je začela akcija Prostofer. Prostofer je skovanka iz besed »prostovoljni« in »šofer«. Gre za medsebojno pomoč: starejši vozniki, ki imajo čas in energijo, omogočajo brezplačne storitve prevoza drugim starejšim. Po besedah Iva Berčiča, prostovoljnega voznika iz Škofje Loke, se je akcija začela kot pomoč posameznikom, zdaj pa je vedno več uporabnikov prepoznava, da gre za zelo uporabno in koristno pomoč.

"Akcijo smo začeli maja. Naleteli smo na zelo dober odziv, k čemur so pripomogli tudi lokalni mediji. Kmalu so se odzvali tudi vozniki, trenutno jih je okoli 60 po vsej Sloveniji," je za Mojo generacijo povedala Nataša Drakulič Pevc iz mreže MATljA. Ob tem dodaja, da so se uporabniki storitev plašno začeli prijavljati šele potem, ko so že imeli voznike.

Uporabniki storitev na začetku zelo plašni
Na vprašanje, zakaj so bili na uporabniki storitev na začetku obotavljivi, sogovornica navaja več razlogov. "Nekateri niso verjeli, da je to mogoče, da je storitev brezplačna, drugim pa je bilo težko prositi za pomoč. Predvsem tisti, bi jo res potrebovali, so bili zelo plašni," pojasnjuje.

Storitev je zdaj razpredena že po različnih predelih Slovenije, največ prevozov pa opravijo v ljubljanski regiji. "Na nekaterih območjih so naši vozniki že kar precej obremenjeni, zato razmišljamo, da bi omejili število prevozov, ki jih lahko v določenem obdobju izkoristi en uporabnik," še dodaja Nataša Drakulič Pevc.

Ksenja Tratnik
Objavljeno v Novice
torek, 03 december 2013 08:54

December v Ljubljani

December je mesec, ko Ljubljana praznično zažari! Praznične prireditve se začnejo v torek, 3. decembra 2013, s prireditvijo Ljudje, prižgimo luč.

Praznično vzdušje v Ljubljani se bo tudi letos začelo s prireditvijo Ljudje, prižgimo luč - 3. decembra 2013, ob 17. uri se bo prižgala svetlobna okrasitev mesta. Vrhunec pa bo praznično dogajanje doseglo 31. decembra s silvestrovanji na prostem na trgih v središču mesta.

Decembrska doživetja v Ljubljani

Tradicionalni del decembrskega programa je tudi letos Miklavžev sejem, Praznični sejem, Miklavžev sprevod, Dobra vila, nastopi lajnarjev na ulicah in trgih, Božični koncert, pet sprevodov Dedka Mraza s spremstvom, predstave uličnih gledališč, glasbeni program na trgih in silvestrovanja na prostem z ognjemetom.

Novost letošnjega leta so jaslice iz slame pred Zoisovo palačo. Postavljene bodo na prostem v naravni velikosti. Izvajalec tega dela programa je Društvo jasličarjev Anton Kravanja iz Stožic.
Letošnje leto je tudi prvič podaljšan program na Trgu francoske revolucije, ki bo potekal 30. in 31. decembra 2013.

V okviru glasbenega programa na odrih na Novem trgu, Kongresnem trgu, Mestnem trgu, Trgu francoske revolucije in na Pogačarjevem trgu bodo nastopili številni kakovostni slovenski in tuji glasbeni izvajalci. Za sofinanciranje letošnjega decembrskega programa prireditev je namenjenih 113.150 EUR proračunskih sredstev. Del stroškov programa decembrskih prireditev zagotavljajo donatorji.

Praznična okrasitev mesta

Avtor svetlobne okrasitve mesta je znova umetnik Zmago Modic, ki vsako leto na nek način nadgradi rešitve iz preteklih let, s tem, da poskuša uporabiti čim več obstoječega materiala. Svoje avtorske projekte svetlobne okrasitve mesta »Vesoljna Ljubljana«, »Pot življenja« in »Prinašalci luči« z nekaj novostmi letos združuje v projekt »Začetek časa«.

Nekaj posebnega bo letos novoletna okrasitev Trubarjeve ulice z lučmi v obliki dežnikov po zamisli in izvedbi skupine KD ProstoRož v sodelovanju z lokalno dežnikarco.
Tradicionalno bo čaroben tudi park Zvezda, saj se bodo vanj naselile pravljične vile, svetlobne skulpture, ki jih ustvarjajo otroci ljubljanskih šol pod vodstvom Andreja Erjavca.

Svetlobna okrasitev: Po Ljubljani bo nameščenih 64 kilometrov svetlobnih skulptur ter lučnih girland na drevesih in na sedmih smrekah, ki bodo na Prešernovem trgu, pri Figovcu, na Levstikovem trgu, pod Trančo, pri Mestni hiši ter v atriju Mestne hiše in na Ljubljanskem Gradu. Sredstva za okrasitev v enaki višini kot prejšnja leta (166.666 EUR brez DDV), so zagotovljena preko koncesijske pogodbe za javno gospodarsko službo urejanja javne razsvetljave.

Brezplačno parkiranje na Vodnikovem trgu

Za obiskovalce decembrskih prireditev bo od 1. decembra 2013 do vključno 1. januarja 2014 omogočeno brezplačno parkiranje na Vodnikovem trgu: od ponedeljka do vključno petka med 18.30 in 5. uro, ob sobotah od 18.30 dalje, ob nedeljah in praznikih pa ves dan, do 5. ure naslednjega dne.

Avtobusi mestnega potniškega prometa

V noči iz 24. na 25. december ter na silvestrovo bodo mestni avtobusi vozili pogosteje.
V noči iz 24. na 25. december 2013 bodo avtobusi na nočnih linijah N1, 2, N3, N5, 6, in N11 vozili do 1.15 ure, na silvestrovo pa bodo avtobusi na nočnih linijah vozili celo noč v intervalu 40 minut. V času od 22.30 do 23.30 bodo na linijah v smeri centra razporejeni še dodatni avtobusi.

Redni vodeni ogledi Ljubljane

Tudi redni vodeni ogledi mesta imajo v decembru praznično noto. V Turizmu Ljubljana so pripravili različne programe, ki so hkrati primerno darilo za najbližje. Izbirate lahko med tremi prazničnimi programi; več o tem na www.visitljubljana.com/ogledi.

Objavljeno v Novice
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework