Prispevki filtrirani po datumu: četrtek, 12 december 2013

Potrebujemo:

 • 1 kg narezanih svinjskih rebrc
 • 750 g narezanega kislega zelja
 • česen v prahu
 • kumina v prahu
 • 1 žlica gorčice
 • 3 žlice olja
 • pol žlice moke
 • pol žlice celega popra
 • 2 lovorjeva lista
 • sol, vegeta
 • poper

Priprava:

 1. Svinjska rebra natremo z mešanico, ki smo jo pripravili iz vegete, soli, mletega popra, česna, kumine, gorčice, olja in moke.
 2. Ko smo meso dobro natrli, ga damo v pekač, prelijemo olje in dodamo lovor ter cel poper.
 3. Pečemo na 180 stopinjah okoli 35 minut.
 4. Na pol pečena rebra vzamemo iz pečice ter jim dodamo kislo zelje (ki smo ga prej oprali s hladno vodo in oželi).
 5. Zelje damo v pekač, po zelju pa razporedimo rebra, prilijemo 100 ml vode in damo peči še za 30 minut.
 6. Po potrebi dolivamo vodo.

Pa dober tek

Objavljeno v Božične jedi

Spreminjanje podatkov o nepremičninah

 

Kako spreminjati podatke o nepremičnini v registru nepremičnin

 

Podatke o stavbi in delih stavb je možno popraviti s spletno aplikacijo Spreminjanje podatkov registra nepremičnin. Za vstop v aplikacijo potrebujete kodo. Koda je bila navedena na obvestilu o poskusno izračunani vrednosti nepremičnin, ki ste ga prejeli v letu 2010. Če kode nimate več, jo lahko pridobite na najbližji geodetski upravi na način, da posredujete EMŠO lastnika. V spletni aplikaciji je tudi možnost izpisa podatkov o nepremičninah v lasti posameznega lastnika. 

Podatke je možno popraviti tudi preko vprašalnikov registra nepremičnin, ki jih najdete na portalu prostor, register nepremičnin, zavihek spreminjanje podatkov. Ta tem naslovu so objavljena tudi navodila za izpolnjevanje obrazcev. Vprašalnike registra nepremičnin je možno dobiti tudi na najbližji geodetski upravi. 

Podatke lahko popravite tudi na najbližji geodetski upraviKontaktni podatki in uradne ure.
Geodetska uprava na terenu izvaja pregled neevidentiranih stavb. Uslužbenci geodetske uprave se lahko identificirajo s službeno izkaznico.

Podatke lahko lastnik spremeni tudi z elaboratom geodetske storitve.


OBRAZEC ZA POROČANJE FIZIČNIH OSEB O SKLENJENIH NAJEMNIH POSLIH

Obrazec za poročanje fizičnih oseb o sklenjenih najemnih poslih dobite tukaj oziroma na vseh izpostavah geodetske uprave.

ZNIŽANJE VREDNOSTI NEPREMIČNIN ZARADI INDEKSA VREDNOSTI
Indeksi vrednosti so vidni na Zbirki vrednotenja nepremičnin

Lastniki nepremičnin lahko preverijo podatke o nepremičninah in indeksiranih vrednostih prek Javnega vpogleda v podatke o nepremičninah 


MODELI VREDNOTENJA
Modeli vrednotenja, cone in vse tabele so vidne na Zbirki vrednotenja nepremičnin.

Vir: http://www.gu.gov.si/

Objavljeno v Nasveti

Poslanci so davek na nepremičnine kljub številnim protestom sprejeli. Poglejte, kaj v resnici prinaša.

Davčna osnova bo posplošena tržna vrednost, zapisana v registru nepremičnin. Za stanovanjske stavbe bo osnova v prvih dveh letih nižja, in sicer bo za leto 2014 znašala 80 odstotkov, za leto 2015 pa 90 odstotkov posplošene tržne vrednosti.

Davčna stopnja za stanovanjske nepremičnine, v katerih zavezanec biva ali jih daje v odplačni najem, bo 0,15 odstotka, za nerezidenčne pa 0,50 odstotka. Poleg tega bo za stanovanjske nepremičnine, ocenjene nad 500.000 evrov, davčna stopnja za vrednost nad 500.000 evrov povečana za 0,25 odstotne točke.

Kako si izračunamo davek, ki ga bomo morali plačati?

Na stranu GURS preverimo (navodila lahko preberete tukaj), na koliko so ocenili vrednost naše nepremičnine. Če je ta recimo 120.000 evrov, si davek izračunamo takole:

Davek bomo naslednje leto plačali le od 80 odstotkov vrednosti nepremičnine, zato najbprej izračunamo novo osnovo:

80 odstotkov od 120.000 evrov = 96.000 evrov

Od tega bodo vsi tisti, ki v svoji nepremičnini živijo plačali 0,15 odstotni davek

Torej 96.000 delimo s 100 in pomnožimo z 0,15. Dobljeni znesek je je 144 evrov.

Enak davek boste plačali, če dajete nepremičnino v najem.
Če je vaše stanovanje ali hiša prazna, pa boste plačali 0,5 odstotni davek, kar pomeni da 96.000 delite s 100 in pomnožite z 0.5, kar v tem primeru pomeni, da boste plačali 480 evrov davščin.

Še izračun za tiste katerih nepremičnina je ocenjena na več kot 500.000 evrov.

Če je naša hiša ocenjena na 750.000 evrov bomo davek plačali takole: Do vrednosti 500.000 je davek 0,15 odstotka od 80 odstotkov vrednosti, torej 600 evrov.

Za preostanek vrednosti pa bomo plačali 0,4 odstotka od 80 odstotkov vrednosti, torej še dodatnih 800 evrov davka, skupaj kar 1.400 evrov davka.

Prejemniki socialne pomoči ali varstvenega dodatka bodo plačevali polovico nižji davek na stanovanjske nepremičnine, invalidi na invalidskih vozičkih pa 30 odstotkov nižji davek.

Zavezancu, ki ne bi mogel plačati davka, zakon omogoča, da poda predlog za zavarovanje obveznosti iz naslova davka z vknjižbo zastavne pravice ter prepovedjo odtujitve in obremenitve te nepremičnine.

Za poslovne in industrijske stavbe in zemljišča bo stopnja 0,75 odstotka, med temi za energetske objekte in zemljišča 0,40 odstotka. Zemljišča za gradnjo stavb in druga zemljišča bodo obdavčena z 0,50 odstotka.

Kmetijski objekti bodo obdavčeni z 0,30 odstotka, druge stavbe - stavbe za javno rabo in drugo splošno rabo - pa z 0,50 odstotka.

Kmetijska zemljišča bodo obdavčena z 0,15 odstotka, gozdna zemljišča z 0,07 odstotka. Za kmetijska in gozdna zemljišča, ki po dejanski rabi niso trajni nasadi, je predvidena zgornja meja obdavčitve, in sicer za takšna kmetijska zemljišča 20 evrov na hektar, za gozdna pa pet evrov na hektar.

Za stavbe, ki so nelegalne gradnje, se bo osnovna stopnja davka, določena za posamezno skupino nepremičnin, povečala za trikrat.

Davka se ne bo plačevalo za kulturne spomenike, ki služijo za javno in splošno rabo, sakralne objekte v lasti registriranih verskih skupnosti ter neplodna zemljišča, varovalne gozdove in gozdne rezervate. Prav tako ga bodo oproščene humanitarne organizacije, diplomatska predstavništva, mednarodne organizacije in institucije EU.

Vir: http://cekin.si

Objavljeno v Nasveti
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework