Prispevki filtrirani po datumu: sreda, 11 december 2013
sreda, 11 december 2013 13:23

Solzne oči

Nekatere težave z očmi so običajne, pri drugih pa je dobro poiskati pomoč zdravnika.

Vsi zunanji pojavi, kot je mraz ali veter, delujejo na površino očesa dražeče. Takrat se pojavi refleksno solzenje, ki traja tako dolgo, dokler se dejavnik ne odstrani," je o solzenju, ki je pozimi pogostejše, povedala oftalmologinja Maja Sojer Štular.

Še posebej v mrzlih jutrih naj bi se naše oči refleksno solzile, kar je pri nekaterih ljudeh opazneje kot pri drugih. Solzenje je namreč normalen fiziološki pojav, ki mora biti prisoten: "Roženica mora biti vedno vlažna, to zagotavlja jasno sliko." Solze obenem varujejo očesno površino pred okužbami in tujki ter se stalno izločajo.

Če nas oči srbijo, naj jih ne bi mencali, tako jih lahko namreč razdražimo. Mencanje oči je sicer pogosto pri ljudeh, ki imajo suhe oči. Pri suhih očeh pa je bolje uporabiti kapljice, ki oko navlažijo, lahko tudi t. i. umetne solze.

V zimskem času, še posebej ob dejavnostih na snegu, dr. Štularjeva priporoča uporabo sončnih očal, ki preprečujejo dostop škodljivih UV-žarkov. Nepravilna izpostavljenost soncu na snegu lahko namreč povzroči snežno slepoto, pri kateri pomagajo le antibiotična terapija, mazila in umik v popolno temo.

Pogostejše solzenje v zimskem času je običajno. Ob pojavu bliskanja, motnega vida, gnojnega ali krvavega izcedka iz očesa in pri občutku, da imamo v očesu tujek, pa je treba obiskati zdravnika specialista.

Kdaj po pomoč?

Solzenje, še posebej v zimskem času, torej ni nujno bolezenski znak. "Če se pojavi rdečina, izloček - ki je gnojni in sluzav -, bleščanje, občutek tujka v očesu ali pa čezmerna občutljivost za svetlobo, je nujno treba obiskati specialista," je pojasnila gostja, ki je dodala, da so vsi ti simptomi lahko znaki vnetja. V oddaji Svetovalni servis smo izvedeli še, da sta "bliskanje v očeh in pojav plavajoče motnjave znak, pri katerem je pregled pri okulistu nujno potreben". Omenjena simptoma sta namreč lahko posledici raztrganine na mrežnici. To stanje ogroža vid, če zdravnika ne obiščemo pravočasno.

Vir: http://www.rtvslo.si

Objavljeno v Zdravje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework