Odprtje predavalnice Nikole Tesle

sreda, 03 april 2019 09:50
(0 glasov)

Vljudno vas vabimo na slovesno odprtje predavalnice Nikole Tesle, ki bo v četrtek, 
4. aprila 2019, ob 18. uri v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki.

Za zgodovino elektrifikacije Slovenije je 4. april izjemnega pomena, saj je tega dne leta 1883 v Mariboru zasvetilaprva električna žarnica v Sloveniji. Po lanski prireditvi v počastitev 135. obletnice tega dogodka, bomo v letošnjem letu na ta dan odprli prvo in edino sodobno predavalnico v muzeju, ki smo jo poimenovali pa velikem izumitelju Nikoli Tesli. Nikola Tesla je ena ključnih osebnosti v razvoju elektrifikacije. Njegov izum asinhronega elektromotorja in pripadajočega sistema proizvodnje in prenosa trifaznega izmeničnega toka, je bil odločilnega pomena za prevlado izmeničnega električnega toka nad enosmernim.

Predavalnica Nikole Tesle bo namenjena različnim dogodkom: demonstracijam,  predavanjem, družabnim prireditvam, strokovnim srečanjem in razstavam. Osrednji program, ki bo potekal v novi dvorani, bo še vedno predstavljala demonstracija »Ukročena elektrika, poskusi Nikole Tesle«, ki velja že več kot dvajset let za enega najbolj obiskanih dogodkov v muzeju. Na odprtju predavalnice bomo predstavili novo zasnovo demonstracije, ki vključuje tudi nekaj novih eksperimentov. Ti eksperimenti so le posredno vezani na delo Nikole Tesle, so pa nujno potrebni, da olajšamo razumevanje zapletenih pojavov elektrike in magnetizma širši publiki.

Na odprtju se bomo v povezavi z lani odprto stalno razstavo »Pozor, Elektrika!« spomnili tudi nekaterih obletnic v razvoju elektrifikacije, ki jih bomo praznovali v letu 2019, med katerimi izstopa 80-letnica začetka delovanja hidroelektrarne Doblar na reki Soči.

Projekt prenove predavalnice je financiralo Ministrstvo za kulturo. 

Vabimo vas tudi na Dneve meroslovja, ki bodo v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki potekali 
od torka, 2. aprila, do petka, 5. aprila 2019, med 9. in 13. uro.

Meroslovje je veda, s katero se dnevno srečujejo vsi šolarji, od prvega razreda in vse do mladih raziskovalcev na podiplomskih študijskih programih. V okviru programa, ki ga letos Urad RS za meroslovje organizira skupaj s številnimi pooblaščenimi organizacijami za izvajanje overitev meril, bodo učenci preko meroslovnih kotičkov z možnostjo preizkusa različne merilne opreme spoznavali svet meroslovja, ki je poln zanimivosti, ugank in presenečenj. Seznanili se bodo s pojmom plemenitih kovin, spoznali enoto kilogram, izvedli različna merjenja mase, se srečali z zakonskimi merili, z overitvenimi oznakami ter z različnimi metodami določili gostoto izdelku.

Program sodelujočih po dnevih:

  • 4. 4. 2019: Urad RS za meroslovje, Alba d.o.o., Apollonia d.o.o., Jordan d.o.o., LOTRIČ meroslovje
  • 5. 4. 2019: Urad RS za meroslovje, Jordan d.o.o., LOTRIČ meroslovje d.o.o., Mettler Toledo d.o.o., Nacionalni inštitut za biologijo, Zavod za gradbeništvo Slovenije
Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework