Tehniški muzej Slovenije - Razstava 'Martin Sever, oče prvega slovenskega kombija'

petek, 11 maj 2018 08:57
(0 glasov)

Prijazno vabljeni na odprtje nove občasne razstave Martin Sever, oče prvega slovenskega kombija.

Razstava bo potekala od 17. maj 2018 - 3. december 2018 v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki.

Inženir Martin Sever je bil avtor prvega serijskega kombiniranega vozila v Sloveniji in prvih IMV-jevih prikolic, kakršne so izdelovali v Novem mestu.

Ob teh, marsikomu še dobro znanih izdelkih, se je Martin Sever ukvarjal še z marsičem zanimivim s področja tehnike, kar bo predstavljeno na razstavi.

Avtor razstave, besedil in video projekcije je Srečko Gombač iz Izole, sicer zet žal že pokojnega Martina Severja. V družini Sever se je ohranilo nekaj arhivskega gradiva in osebnih predmetov in to bo predstavljeno tudi na razstavi. Kot kustos muzeja in oddelka, kamor sodijo vozila, pri razstavi sodeluje tudi g. Boris Brovinsky.

Ne bo obravnavana le Severjeva dejavnost v IMV-ju in njegov prispevek pri razvoju kombiniranega vozila in prikolic, temveč tudi njegovo delovanje na drugih področjih.

Uvodoma bo na panojih predstavljeno otroštvo in šolska leta Martina Severja, njegovo zanimanje za tehniko, avtomobile in letala, študij na Fakulteti za strojništvo in prva zaposlitev v Tovarni avtomobilov Maribor. Predstavili bomo sodelovanje v IMV pri konstrukciji kombiniranega vozila, počitniških prikolic in deloma tudi terenskega vozila, avtodomov in prvih poskusov razvoja mobilnih hiš.

Sledila bo predstavitev Severjevega delovanja pri proučevanju zgodovine meroslovja na Slovenskem, ideji modulne montažne gradnje lesenih stanovanjskih hiš, sodelovanja pri obuditvi plovbe po Ljubljanici in gradnji turistične ladje Julija v 80. letih 20. stoletja. Po upokojitvi je Martin Sever del svojega časa namenil idejam obuditve in demonstraciji šolanja jadralnega letenja po starem (z vlečno vrvjo), ter skupaj z ing. Igorjem Bitencem izdelal letalo Vrabec. V 90. letih je razvil je tudi manjšo sušilnico sadja za domačo uporabo, za katero je leta 1995 na Celjskem sejmu od Gospodarskega vestnika in Zveze inovatorjev Slovenije prejel priznanje za najbolj ekološki izdelek leta.

Občasna razstava bo postavljena na manjšem prostoru galerije nad križnim hodnikom v Bistri. Zaradi omejenega prostora in lokacije ne bodo predstavljena vozila v naravni velikosti (ta so sicer na ogled v Novem mestu), temveč tri makete, sušilnica sadja, načrti, arhivsko gradivo, fotografije in osebni predmeti Martina Severja.

Martin Sever, 1958 (družinski arhiv)
Martin Sever, 1958 (družinski arhiv)
 
Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework