Prispevki filtrirani po datumu: sobota, 09 avgust 2014
nedelja, 10 avgust 2014 00:00

Bermudski trikotnik

Bermudski trikotnik vse od časov Krištofa Kolumba, ki je poročal o "nenavadnih lučkah", zbuja v ljudeh strah in spoštovanje. To območje še vedno velja za eno najbolj skrivnostnih (in smrtonosnih?) na svetu.

Najprej si oglejmo vse skrivnostne in nerazrešene, če hočete celo nadnaravne primere, ki so v vodah Bermudskega trikotnika, ki sicer ni uradno priznani zemljepisni pojem, doleteli ladje ali letala. Nato bomo skušali ugotoviti še, ali strašljivi Bermudski trikotnik upravičeno velja za strah in trepet pomorščakov in letalcev, ali pa gre pri vsem le za konstrukt, mit, ki se je oblikoval in tudi ohranil skozi stoletja. Bermudski trikotnik sicer leži med Florido, Portorikom in Bermudskimi otoki, ki v zadnjih letih postajajo izjemno priljubljena turistična počitniška destinacija za najbolj premožne.

Katere so po ameriškem ABC-ju tiste skrivnosti, ki naj bi jih v sebi skrivale vode Bermudskega trikotnika v Atlantskem oceanu in naj bi zakrivile smrt velikega števila ljudi?

1945: izginotje bombnikov
Morda je prav dogodek iz decembra leta 1945 povzročil, da se je še močneje stkala legenda o Bermudskem trikotniku, čeprav so o nenavadnih pojavih na tem območju poročali že prej. Kaj se je zgodilo? Na tako imenovanem Poletu 19, ki je imel rutinsko letalsko vajo, je skrivnostno izginilo pet bombnikov avenger ameriške mornarice, ki so vzleteli iz oporišča Fort Lauderdale na Floridi. Šlo je za skupaj 27 ljudi, za katerimi je izginila vsaka sled. V dokumentih mornarice je pri vzroku za nesrečo zapisano: "neznani razlogi". Kar neverjetno se zdi, da je izginilo tudi vseh 13 reševalcev, ki so jih poslali po sledeh Poleta 19. Američani so tako v enem dnevu izgubili 40 ljudi, ki jih je "zlovešči" Bermudski trikotnik posrkal vase.

1918: izginotje bojne ladje
Ameriška bojna ladja USS Cyclops je bila del Atlantske flote. 16. februarja leta 1918 se je zasidrala v Riu de Janeiru v Braziliji, v začetku marca prispela na Barbados, nato pa na poti do ZDA izginila z obličja zemlje. Od 306-članske posadke ni bilo nikoli več slišati niti glasu. Popolno izginotje ladje ameriška pomorska zgodovina šteje med "nerešene morske skrivnosti".

1948: izginotje letala DC-3
28. decembra leta 1948 je pilot Robert Lindquist z dvema članoma osebja in 29 potniki vzletel iz San Juana v Portoriku proti Miamiju na Floridi. Ko je bil od cilja oddaljen še okoli 70 kilometrov, je letališče prosil za navodila ob pristanku. Sporočili so mu jih, a odziva iz pilotske kabine ni bilo več. Letalo je za vedno izginilo z radarjev. Uradno poročilo nesreče sicer pravi, da je imelo letalo težave z elektriko, a še danes niso utihnila ugibanja, da so imele prste vmes nadnaravne sile "hudičevega trikotnika".

1976: izginotje tovorne ladje
Panamska tovorna ladja Sylvia L. Ossa je pogosto plula v vodah blizu Bermudskega trikotnika, nato pa je leta 1976 za to plačala krvavi davek. Na eni izmed svojih plovb je nenadoma in brez razlage izginila, z njo pa tudi vseh 37 ljudi. Za njimi niso našli nobene sledi.

1948: nesreča potniškega letala
Januarja leta 1948 je potniško letalo star tiger, ki je prevažalo 30 ljudi, letelo iz Anglije na Bermudske otoke. Zgodba je enaka prejšnjim: letalo je nenadoma izginilo z neba, čeprav posadka ni sporočila nobenih tehničnih težav.

1963: izginotje tankerja
Sulphur Queen
 je bil ogromen tanker, ki naj bi prevažal nafto, a so ga nato priredili za prevoz žvepla. Tretjega februarja leta 1963 je posadka po radijski zvezi sporočila, da se nahaja 270 kilometrov jugovzhodno od New Orleansa. To so bile njihove zadnje besede. 39-članska posadka pred tem ni sprožila ne SOS-znaka ne poročala o kakršnih koli težavah, preprosto je izginila. Zaradi prizorišča nesreče so mnogi zanjo krivili Bermudski trikotnik, a v poročilu obalne straže je zapisano, da je bil tanker izredno slabo vzdrževan in opremljen in da v takšnem stanju nikakor ne bi smel na morje.

Na dnu potopljena Atlantida?
In zdaj k razlagam za te dogodke, ki se delijo v dve skupini - nadnaravne in naravne. V prvo skupino sodijo tisti, ki trdijo, da v Bermudskem trikotniki odpovejo vsi zakoni fizike in narave, nekateri vzrok za izginotje ladij vidijo tudi v vesoljcih in neznanih letečih predmetih. Po verovanju nekaterih naj bi se prav na tem območju skrivala izgubljena Atlantida.

Številčnejša pa je skupina tistih, ki za nesreče vidijo povsem razložljive in naravne vzroke. Eden izmed njih so težave s kompasom, saj magnetna igla v Bermudskem trikotniku kaže proti resničnem severu, in ne magnetnem severu - to pomorščaki vedo, navadni smrtniki pa le redko. Za nekatera izginotja so bili verjetno krivi pirati, predvsem tisti, ki ladje ugrabljajo in plenijo zaradi tihotapljenja mamil.

Tok, orkani, človeška napaka
Povsem racionalni in potrjeni pojav je tudi Zalivski tok, ki nastane v Mehiškem zalivu in nato skozi Floridsko ožino teče proti severnem Atlantiku. Ker je njegov tok zelo močan - kot bi v oceanu tekla reka, lahko manjše ladje odnese povsem iz smeri. To območje je znano tudi po silovitih orkanih, ki so na Floridi in Karibih zahtevali že več tisoč življenj. Iz nekaterih poročil je bilo ugotovljeno, da se nesreča, "pripisana" Bermudskemu trikotniku, sploh ni zgodila v njegovih vodah, ampak nekaj sto milj ali kilometrov stran, a so jo na to območje "prestavili" preprosto zaradi mita.

Ena najbolj sprejetih in razširjenih razlag za nesreče pa pravi, da je najpomembnejši dejavnik človeška napaka.

Vir: http://www.rtvslo.si A. P.

Objavljeno v Novice
nedelja, 10 avgust 2014 00:00

Uporaba sladkega korena

Sladki koren (Glycyrrhiza glabra) sodi med zelišča, ki morajo biti ob vsaki bolniški postelji, saj naj bi zdravil prav vse bolezni.

sladki koren 1 300413Kot pove njegovo ime, je sladek, a je tudi blago trpek. Uporabljamo ga kot naravno sredstvo za lajšanje izkašljevanja in izločanja sluzi. Uničuje nalezljive klice, spodbuja delovanje žlez slinavk in krepi izločanje prebavnih sokov. Po obroku popijemo čaj iz sladkega korena in tako spodbudimo prebavo. Če žvečimo sladki koren, prečistimo usta in zobe ter preprečimo kvarjenje in propad zob. Učinkovit naj bi bil tudi pri želodčnih boleznih (vnetju, razjedah). V ta namen za skodelico čaja vzamemo eno čajno žličko ali manj prahu iz sladkega korena. Ali pa redno uživamo prečiščeno maslo ghee s sladkim korenom (pol čajne žličke vsak dan). Ghee s sladkim korenom lahko uporabljamo tudi zunanje za zdravljenje površinskih ran in poškodb, pravi ayurvedska medicina.

 

Poleg tega se korenina sladkega korena obnese kot sredstvo za osvežitev, lahno odvaja in žene na vodo, koristi pri boleznih ledvic in mehurja ter deluje na nadledvično žlezo. Pri kroničnem zaprtju se najbolj obnese v kombinaciji s korenino regrata in kislice.

sladki koren 2 300413S poskusi, ki so jih opravili v zadnjih letih, so nesporno potrdili antioksidativni in protivnetni učinek sladkega korena. Gliciretinska kislina, ki velja za njegovo najbolj prepoznavno sestavino in ki mu daje sladkost, deluje proti glivicam, ki povzročajo soor, in proti nekaterim bakterijam. Zavira razne vrste virusov, kužne na sluznicah, tudi herpes. V pomoč je celo pri zdravljenju hepatitisa B. Zavira razpad steroidov v jetrih in ledvicah. Pomaga tudi pri vnetih sklepih in artritisu.

Kot pri večini korenin, tudi pri sladkem korenu velja, da ga pripravimo v obliki prevretka: pol žličke oziroma največ eno žličko posušene korenine prelijemo s skodelico vrele vode in kuhamo pet do deset minut. Pijemo največ po tri skodelice čaja na dan po obroku. Zgoščen sok z imenom lakrica ali črni sladkor kupimo v lekarni. Dobi se v obliki močno sladkih črno rjavih paličastih kosov, ki se v vroči vodi popolnoma raztopijo. Zelo se izkaže pri gastritisu, čiru na želodcu ali dvanajstniku in pri krčih v želodcu. Pri gastritisu se obnese, če korenini sladkega korena primešamo še korenino sleza in cvet kamilice. Dve žlički mešanice, v katerem naj prednjači sladki koren, poparimo s skodelico vrele vode in pustimo stati petnajst minut. Na dan pijemo po dve skodelici čaja.

Pozor - sladki koren smemo uživati samo v predpisani količini v obliki kure (ne dlje kot štiri do šest tednov). Pri dolgotrajni uporabi in visokih odmerkih lahko pride do povišanega krvnega tlaka, edemov in pomanjkanja kalija oz. prekomernega vnosa natrija. Ni primeren za bolnike s srčno-žilnimi motnjami, nosečnice in otroke.

Vir: http://druzina.enaa.com

Objavljeno v Zdravilne rastline
nedelja, 10 avgust 2014 00:00

Čili in njegovi zdravilni učinki

Strokovnjaki pravijo, da imajo čiliji toliko zdravilnih učinkov, da bi jih morali na svoj jedilnik vključiti prav vsi. Preberite, kako ga lahko vzgojite na svojem balkonu ali vrtu in pokate od zdravja!

zacinjena-hranaNekateri jih zaradi njihovega pekočega okusa in značilne arome, ki jo že v zelo majhnih količinah dodajo jedem, enostavno obožujejo, drugi jih iz istega razloga ne prenesejo...

A prav ta hudičevo pekoča snov, imenovana kapsaicin, je „kriva“ za to, da čiliji pomagajo pri celi vrsti bolezni in obolenj.

Proti migreni, glavobolu in bolečinam v sinusih

Študije so pokazale, da so čiliji pravo domače zdravilo za glavobol. Kapsaicin, kemična snov, ki jo naravno vsebujejo čiliji (tvori med 0,5 in 1,5 % sestave plodu) in povzroča, da je plod pekoč, namreč iz čutnih nevronov črpa tako imenovano substanco P, nevropeptid, ki deluje kot prenosnik signalov bolečine v osrednji živčni sistem.

Povedano preprosto: kapsaicin nevronu prepreči pošiljanje signala za bolečino.

Preprečevanje sinusitisa in zamašenega nosu

Spet je na delu kapsaicin. Pekočina stimulira izločanje sluzi iz nosu, antibakterijske lastnosti kapsaicina pa pomagajo v boju s kroničnim sinusnim vnetjem.

Zaviranje raka prostate

Že tretjič, kapsaicin. Ne le, da vam opeče jezik, ta žgoča snov tudi dobesedno požene rakave celice v samomor, so pokazale študije o zdravljenju raka na prostati. Raziskave na miših so pokazale, da kapsaicin povzroči razkroj kar 80 % rakavih celic, velikost tumorjev, izpostavljenih kapsaicinu, pa je dosegla le petino tistih brez kapsaicina.

Raziskovalci še pravijo, da ima kapsaicin velik vpliv na zaviranje množitve kulture celic človeškega raka na prostati.

Zniževanje visokega krvnega pritiska

Redno uživanje čilijev bo naše telo oborožilo z vitaminoma A in C ter bioflavinoidi. Ti pomagajo krepiti žilne stene, ki tako postajajo debelejše in bolj prilagodljive na spremembe krvnega pritiska.

Ob uživanju čilijev se potimo, kar povzroča izgubo tekočine in začasno zmanjšanje volumna krvi.

Blaženje vnetij

Ker zavira tvorbo substance, ki je povezana s širjenjem vnetij, kapsaicin deluje protivnetno. Znanstveniki upajo, da ga bodo nekega dne lahko uporabljali kot zdravilo za artritis, luskavico in diabetsko nevropatijo.

Olajšanje pri črevesnih boleznih

Študija ameriške univerze Duke (North Carolina) je pokazala, da kapsaicin igra pomembno vlogo pri zdravljenju črevesnih vnetij. Hkrati ubija bakterijo H. Pylori, kar preprečuje nastanek čira na želodcu.

Pomoč pri hujšanju

Kapsaicin je termogeničen, kar pomeni, da se pri njegovi presnovi sprošča toplota. S tem spodbuja telo, da „kuri“ maščobe.

Zaščita za srce

Kapsaicin pomaga ščititi srce, saj zmanjšuje holesterol, trigliceride zgoščevanje krvi. Izsledki raziskav kaažejo, da bi lahko pomagal tudi pri razkroju fibrina, ki povzroča krvne strdke.
Kulture, v katerih so čiliji vsakodnevna sestavina obrokov, beležijo veliko nižje povprečje kapi in srčnih zastojev.

Vzgoja domačih čilijev

Čili je splošno zdrava zelenjava, zato je skrajni čas, da ga na domačem vrtu, v okrasnem loncu ali na terasi vzgojimo tudi sami. Z vzgojo sadik začnemo v marcu, pri čemer seme posejemo v lončke in jih postavimo na toplo okensko polico. Kot paprike ima rad toploto, zato ga na prosto sadimo maja, ko je že dovolj toplo, spravilo pa lahko pričakujemo od julija do oktobra.

Za rast potrebuje zemljo, bogato s kalijem, medtem ko ne smemo pustiti, da bi se prst preveč izsušila, niti ne smemo pretiravati z namakanjem. V vročem in sušnem obdobju z zalivanjem preprečimo odpadanje nedozorelih plodov.

Vir: http://www.dominvrt.si

Objavljeno v Zdravilne rastline