Prispevki filtrirani po datumu: sreda, 19 marec 2014
sreda, 19 marec 2014 09:16

19. marec - Kaj nam prinaša Jožefovo

Nekja vremenskih pregovorov za Jožefovo

  • Če je vreme lepo na Jožefovo, naj veselo bo srce kmetovo.
  • Sv. Jožef lep in jasen, dobre letine prerok prijazen.
  • Kakor je vreme na Jožefovo, bo do sv. Matevža in kakor je na Sv. Matevža bo do Sv. Jožefa.
  • Če je na Jožefovo lepo, bo tudi koruza obrodila lepo.
  • Če se na Jožefa vreme zvedri, prežene za letino kmetu skrbi.
  • Če je Jožef lep in jasen,je dobre letine prerok glasen.

Iz Wikipedije:

 

Svéti Jóžef je bil po Svetem pismu mož device Marije, ki je rodila Jezusa. Podatki o Jožefom rojstvu in smrti niso znani, domnevno je umrl preden je Jezus dopolnil 18 let, saj se v poznejših poglavjih Svetega pisma ne pojavlja več.

 

V skladu z verovanjem večine kristjanov, je bil Jezus sin Boga in je bil spočet brez prisotnosti moškega, zato se šteje, da je bil Jožef Jezusov krušni oče ali rednik. (Maloštevilni kristjani to tolmačijo drugače in trdijo, da je bil Jezus Jožefov pravi biološki sin, Božji sin pa je bil le v duhovnem smislu.)

 

Jožef je z družino stanoval v Nazaretu v GalilejiSveto pismo navaja, da so bili negovi predniki iz rodu kralja Davida. Jožef je bil po poklicu obrtnik, po vsej verjetnosti tesar (nekateri trdijo tudi,da gre za napako v prevodu in da je bil v resnici kamnosek). Gotovo je Jezus v mladih letih pomagal Jožefu v delavnici.

 

Pravoslavni kristjani trdijo, da je bil Jožef ob poroki z Marijo vdovec z več otroki. Te otroke potem Sveto pismo imenuje Jezusovi bratje in sestre - glej Jezusov življenjepis. Iz pojmovanja, da je bil Jožef vdovec, izhaja tudi prepričanje, da je bil ob poroki z Marijo precej starejši od nje.

 

Katoliki Jožefu raje pripisujejo čistost - namreč, da nikoli ni imel spolnih odnosov.

 

Protestanti o tem nimajo popolnoma izoblikovanega mnenja, poudarjajo pa Sveto pismo, ki navaja, da Jožef in Marija nista imela spolnih odnosov pred Jezusovim rojstvom.

 

Objavljeno v Novice
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework