Prispevki filtrirani po datumu: četrtek, 07 april 2016
Koalicija je enotna o izredni uskladitvi pokojnin, dogovoriti se mora le še kdaj in kako bo to izvedla. Težave pa ima v "četrti koalicijski stranki", ministru Dušanu Mramorju, pravi šef poslancev DeSUS Franc Jurša. Da je "daleč od tega", da bi bil Mramor glede dogovora srečen, priznava tudi vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer.

Jurša je v izjavi novinarjem po koalicijskem srečanju pred današnjo sejo vlade spomnil, da sta se za izredno uskladitev najprej zavzeli DeSUS in SD, pridružila se jima je še SMC. A je težava po njegovih besedah v ministru za finance Mramorju, ki je sicer zahtevo za izredno uskladitev pokojnin v višini 0,4 odstotka v samem začetku označil za nesprejemljivo. Prvak DeSUS Karl Erjavec je minuli teden ocenil, da se Mramor zelo počasi mehča.

 

 

 

Koliko bi stala uskladitev pokojnin?

Jurša je danes spomnil, da Mramor "trdo vztraja na poziciji", da odhodki tudi na tem segmentu ne smejo biti višji. A vodja poslancev DeSUS upa, da se bodo v prihodnjih dneh glede tega uskladili in dogovorili, kdaj bo izvedena izredna uskladitev. Od časovnice uskladitve je namreč odvisen tudi strošek za proračun.

Za celotno leto bi to pomenilo okoli 19 milijonov evrov, če bi uskladitev izvedli septembra, pa bi to bil torej precej manjši znesek. Jurša pa napoveduje brezkompromisnost DeSUS v tej zahtevi.

Vir: http://www.siol.net/

Objavljeno v Novice
Dodatek za družino s tremi otroki znaša 395 evrov, za družino s štirimi ali več otroki pa 480 evrov. Izplača se v enkratnem znesku. 
 
Gre za letni prejemek, ki je namenjen družinam s tremi ali več otroki. Pravico do dodatka ima eden od staršev, pod pogojem, da ima eden od staršev in otroci skupno stalno prebivališče v Sloveniji in izpolnjuje premoženjski cenzus, ki znaša 64 % povprečnega mesečnega dohodka na družinskega člana oz. 648,47 evrov na družinskega člana. 

Za vse upravičence do otroškega dodatka in za vse, ki so v letu 2015 vložili vlogo za uveljavljanje pravice do dodatka za veliko družino, center za socialno delo odloči o pravici do dodatka za veliko družino po uradni dolžnosti, kar pomeni, da ni treba vlagati posebne vloge. Dodatke v skupni vrednosti 9,36 milijona evrov bo prejelo22.718 družin. Izplačilo dodatka za veliko družino bo 14. 4. 2016.

Vir:  http://www.mddsz.gov.si/

Objavljeno v Novice
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework