Prispevki filtrirani po datumu: sobota, 02 april 2016
nedelja, 03 april 2016 00:00

Za vaše zdravje v letu 2016 - April

Vsak mesec vas čakajo preproste naloge, zato nikar ne oklevajte!

Imate težave pri uresničevanju novoletnih zaobljub? Ponujamo vam seznam pomembnih zdravstvenih nasvetov in priporočamo varnostne zdravniške preglede. Izvedeli boste, kako lahko od januarja do decembra poskrbite, da boste vsak dan telesno in duševno zdravi in krepki.

APRIL

Koliko alergenov je v zraku

Spomladi se za ljudi, ki trpijo za senenim nahodom začne pekel. Če boste ugotovili, na katero snov ste najbolj občutljivi, se ji boste lažje izogibali.
Koledar cvetenja rastlin, ki najpogosteje povzročajo alergijo, si lahko ogledate tudi na: www.ezdravje.com/si/alergija/koledar. Poročila o količini cvetnega prahu pa objavlja Agencija RS za okolje.

Pred vrtnarjenjem se ogrejte

Pred delom na vrtu naredite nekaj počasnih lahkotnih razteznih vaj za hrbet, roke in noge. Izogibajte se ponavljajočim se gibom, zato menjajte opravila. Po 15 minutah prekopavanja, nekaj časa pobirajte plevel ali grabite. Pri dvigovanju težjih bremen pazite, da boste imeli vzravnan hrbet in da bodo večino dela opravile noge, ne križ.

Preverite ali imate glavkom

Približno 2 odstotka Slovencev ima glavkom ( prizadet očesni živec), a polovica tega sploh ne ve, dokler niso okvare že trajne. Imate zamegljen vid, vidite obročke okoli svetlobe, se vam zožuje vidno polje ali imate rdeče boleče oči?

Obiščite očesnega zdravnika. Če ste starejši od 40 let, naj vam vsaki dve leti izmerijo očesni tlak.

 


 

Ali ste izponili zdravstvene nasvete za Januar? Če jih še niste, jih lahko najdete TUKAJ.

Ali ste izponili zdravstvene nasvete za Februar? Če jih še niste, jih lahko najdete TUKAJ.

Ali ste izponili zdravstvene nasvete za Marec? Če jih še niste, jih lahko najdete TUKAJ.

Objavljeno v Zdravje
nedelja, 03 april 2016 00:00

Aprilska vrtna opravila

April ali mali traven je prvi pravi pomladni mesec, ki prinaša sončno vreme, temperature se začnejo počasi dvigovati in vrt nas čaka z vsemi opravili. Torej le pohitimo in uredimo okolico svojega doma.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zelenjavni vrt

Tla so večinoma po nekaj dneh sonca primerna za okopavanje. Potrebno je prekopati gredice in jih pripraviti na setev in sejanje. Gredice je potrebno tudi pognojiti z mineralnimi in organskimi gnojili, lahko tudi s kompostom. Nato gredice očistimo, zravnamo in pripravimo. V dovolj ogreta tla sejemo zgodnje sorte korenčka, peteršilj, redkvice, pastinak. Še vedno je čas za sajenje čebulčka in spomladanskega česna. Na prostem začnemo sejati in saditi tudi grah, radič, šalotko, špinačo, glavnato solato, zgodnji fižol, zgodnji krompir, sladki janež. V lončke, zaboje in tople grede pa sadimo in sejemo bolj občutljive vrtnine, jedilne buče, kumare, sladko koruzo, papriko, brstični ohrovt, jajčevce, zelje, ohrovt, rdečo peso, blitvo, por, zeleno, cvetačo. V mesecu maju pa jih posadimo na prosto. Mlade rastline, ki jih sejemo na prostem je potrebno zaščititi pred slano, tako da jih pokrijemo ali postavimo tunel, tla pa morajo biti konstantno vlažna. Paradižnike je potrebno presaditi v večje lončke in jih v toplejšem vremenu postaviti v toplo gredo ali tunel, da se utrdijo. Vsi ljubitelji eksotike lahko sedaj vzgojite tudi sladke lubenice in melone. S prvimi sadikami pa prihajajo na vrt tudi polži. Kot nestrupeno vabo proti njim lahko uporabimo jogurtove lončke, lovilce polžev, lahko pa posadimo žametnico. Moja tašča žametnico vsako leto posadi na obrobe gredic ali v bolj oddaljen kotiček vrta, saj tam žametnica polže zadržuje, da ne iščejo hrane med vrtninami. Ker pa imajo polži radi vlažne kotičke med starimi deskami, kupi listja, je potrebno občasno vrt tudi “pospraviti”.

Sadna drevesa

Preverite sadna drevesa, ali so na njih poškodovana in obolela mesta. Začnite obrezovati sadno drevje, gojeno na špalir ali kordon. Zdaj lahko obrezujete tudi češnje in slive, ki so občutljive na jesensko in zimsko obrezovanje. Sadnim rastlinam lahko še dodate organska in mineralna gnojila, če tega še niste naredili jeseni, vendar ne pretiravajte, temveč se držite priporočenih odmerkov.

Okrasni vrt


Odstranite še zadnjo zimsko zaščito, da ne ovirate brstenja. Zdaj je zadnji čas, da osipate, pognojite in obrežete vrtnice. To je tudi ugoden čas za sajenje drevnin in trajnic. Posadite čebulice gladijol in gomolje dalij. Sadite vrtnice in potonke. Vrtnice popenjavke preredčite in privežete poganjke. Redno odstranjujte plevel iz gred. Natrosite sveže zastirke po gredah, da zavrete rast plevelov.

Odcvetelim tulipanom in narcisam odrežite semenske glave, vendar ne listov. Rahlo jih pognojite. Redno odstranjevanje odcvetelih cvetov pri mačehah bo podaljšalo cvetenje do zgodnjega poletja.

Okopajte in pognojite okrasno grmičevje, a ne tik ob drevesu.

Pridno prezračite tudi travo, kar pomeni, da jo temeljito pregrabite, na mestih, kjer je redka, pa posadite novo travo. Prejšnji mesec ste pregledali vašo kosilnico, zdaj jo začnite pridno uporabljati.

Če želite nasaditi trto, jo nasadite ta mesec. Za najboljšo rast jo posadite ob južno steno ali ograjo.

Zeliščni vrt

Zelišča v posodah je potrebno presaditi ali jim po potrebi zamenjati vrhnjo plast zemlje. Pognojimo s kompostom ali organskim gnojilom. Če imamo posajeno meto jo izkopljemo in razdelimo na več delov. S potaknjenci razmnožujmo sivko, rožmarin, pelin, žajbelj in meliso. Zelišča, kot so drobnjak, koriander, koromač, gorčica…sejemo na prosto, vendar jih je potrebno zaščititi pred nizkimi jutranjimi temperaturami s tunelom ali folijo. Na travnikih pa le naberimo trobentice in jih posušimo za čaj.

Vir: http://mojpogled.net/http://www.siol.net/

Objavljeno v Vrtnarjenje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework